28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Hon na lidi a jeho příčiny

Česká vláda zvýšila kvótu pro příjem pracovníků z Ukrajiny na 40 tisíc ročně. Příčinou je nedostatek pracovních sil na domácím trhu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 9.6.2019 18:07

Drobná poznámka: "oplatíme jim stejnou mincí"

Kohout o povídce Ray Bradburyho, The Other Foot: "... První myšlenkou je – ano, přijmeme naše bývalé utlačovatele, ale oplatíme jim stejnou mincí. Budeme s nimi jednat, jak oni sami s námi zacházeli dříve. Tedy místa jen v zadní části autobusu, jen zadní řady v divadlech, zákaz mezirasových sňatků a zákon o minimální mzdě!V Bradburyově sci-fi povídce nakonec zvítězí velkorysost, touha po pomstě je potlačena. ..."

V roce 2004 jsem pracovně (pro americkou Bernelli University, tehdy ještě původní Berne University) strávil více než dva měsíce na ostrově St. Kitts v Karibiku. V této bývalé britské kolonii bylo stále 95% černochů a jen cca 5% bělochů. Měl jsem tam tehdy přiděleného placeného řidiče, samozřejmě černocha, Winstona. Měli jsme spolu normální lidský vztah. Na ostrově se jezdilo stále vlevo, nikoliv vpravo, což by mi jako řidiči činilo potíže. Britské koloniální dědictví tam zůstalo zachováno.

V hlavním městě ostrova, Basseterre, se mi černoška u pokladny v obchodě (v samoobsluze potravin) snažila napočítat téměř dvojnásobnou cenu. Nevšiml bych si toho, zasáhl ale můj zásadový řidič Winston, který mne tehdy do obchodu doprovázel: černoška-pokladní tu chybnou sumární cenu mého nákupu musela znovu přepočítat, pak znovu přepočítat, pak znovu přepočítat, ... - dohromady asi čtvrt hodiny za mnou stáli lidé trpělivě ve frontě a čekali, až se pokladní problém vyřeší. Výsledkem byla cca poloviční výsledná cena a nenávistný pohled černošky-pokladní vůči mému řidiči Winstonovi. Winston tehdy zasáhl, aby nedošlo k "oplatíme jim stejnou mincí".