24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Hlavně žádnou recesi

Pro zemi, která je na konjunktuře svého souseda tak závislá jako Česko, má smysl číst německé ekonomické statistiky obzvlášť pečlivě. Bohužel se zdá, že motor evropské ekonomiky, který vyšel z "annus horribilis 2009" díky velmi působivému oživení lépe než všechny ostatní velké ekonomiky Západu, se začíná zpomalovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 27.1.2013 4:27

Vážený pane Zámečníku

1. Váš výkon v prezidentské kampani byl poněkud trapný

2. Nutným předpokladem jak se vyvarovat dopadů recese z Německa je snížení naši ekonomické otevřenosti. Situace, kdy např. dovážíme 50% vepřového masa, značnou část jablek ba i brambor, a o to více musíme exportovat, je skutečně na pováženou.

3. Další nutností je založit naši energetiku na jádru a tím se zbavit výkyvů na světových trzích.

4. Stejně se nevyhneme tomu, že si všichni, ale skutečně všichni, budou muset pořádně utáhnout opasky.

5. Dokud "ekonomové" nepochopí že základem ekonomiky je reálná výroba a ne přehazování peněz vidlemi, není pomoci.

B. Rudolf 26.1.2013 10:31

nemusíte mít obavy pane Zámečník

Jestli bude ECB delší dobu tisknout Eura jako vzteklá, vyvolá takovou inflaci, že Němci začnou nakupovat zásoby na zimu 2014, 2015 a 2016.

J. Kanioková 26.1.2013 19:56

no, zrovna včera jsem kdesi narazila na info,

že se zjistilo, že je u nás teď ve srovnání k jakémusi ne moc dávnému datu, o asi 3 a  něco %  víc měny. Což vypovídá i o naší inflaci docela dost...

P. Rada 26.1.2013 2:02

Iluze o možnosti záchrany.

Pan Zámečník píše pěkně ale spoléhá na krátkodobá data a to je v prognozách na pováženou. Vize, že oživení může přijít s růstem spotřeby by byla životaschopná jen tehdy, pokud by byl nadbytek zdrojů pro výrobu. Opak je ale pravdou a to autor vidět nemíní. Dlouhodobě totiž klesá dostupnost všech surovin ty klíčové nevyjímaje. Ten kdo bude manévrovat nejobratněji - spíš se vyhne excesům - nikoli recesi.

Dávám k zamyšlení důvody spočívající v zhorčšování dostupnosti té základní suroviny kterou je ropa v kontrastu s tím jak roste celosvětová populace, která nevratně konzumuje prakticky všechny surovinové zdroje. Kdyby všichni na planetě spotřebovávali jen tolik co češi už bychom dnes potřebovali na trvalou udržitelnost - bez změny technologií - 3.5x víc planet. Volat za tohoto stavu po růstu spotřeby je lákáním do propasti tou nejrychlejší cestou.

http://www.zerohedge.com/news/2013-01-16/guest-post-really-really-big-picture

K. Pavlik 26.1.2013 2:55

Re: Iluze o možnosti záchrany.

Nafty je momentane nadbytek. V Australii nasli nafty vic nez ma Saudska Arabie. Hlupaci kteri verili tomu nesmyslu ze bude nafty malo a koupili akcie naftovych spolecnosti moc nevydelavaji - bohuzel jsem jeden z nich.

L. Krajicek 26.1.2013 5:33

Re: Iluze o možnosti záchrany.

Suroviny nejsou jenom nafta. Budíček!

P. Rada 26.1.2013 10:34

Re: Iluze o možnosti záchrany.

Docela správně píšete "momentálně". Ano, momentálně se máme jako lidstvo nejlépe za celé dlouhé věky. Momentálně je nás ale už 7miliard a vozí nás miliarda aut.....

S pohledu nezaujatého ale velká většina toho co produkujem jde na skládky či do spaloven, jako celek už jsme překročily dlouhodobou úživnost planety někdy kolem roku 2000 a měrná spotřeba, externality i populace dál rostou. S tím roste obtížnost řešitelnosti všech problémů.

"Momentálně" nad tímto ještě bdí na 20tis jaderných hlavic o bojuje se na několika místech,

Různé víry přitom vidí svět jinak a tak celosvětové dohody s tím vší nemají kýžený konseusus. "Momentálně" také všechny rozvinuté ekonomiky, kde hnací silou byl v posledním století technologický pokrok, stagnují, jsou předlužené... už půl desetiletí a lék nikde. A mnozí - jako pan autor - spekulují nad tím kam co prodat a kde koho k růstu spotřeby přimět jen aby sami na nenasytných nahrabyli věříc, že to postačí na dlouhodobé řešení. Dlouhodobým řešením je ale nejspíše DEMATERIALIZACE která ale představuje celosvětový odklon od materíální expanzivity k osobnostnímu rozvoji a do toho se nikomu pro nadvládu konzervativního narcismu nechce...  

http://service.ihned.cz/backup/respekt/56552170.html

B. Rybák 26.1.2013 17:01

Iluze o nemožnosti záchrany.

Ráčil jste už vzít na vědomí, že pokud jde o zemní plyn se USA z největšího dovozce stanou největším vývozcem, na mnohem vydatnější zásoby metanhydrátu se ještě nesáhlo a éra JE IV generace očividně začíná? Vaše pokusy vysvětlovat (hospodářskou) politiku z ekologistických pozic jsou trapné. Hospodářské výkony Číny, která má relativně nejmenší zdroje důležitých surovin, jsou toho dostatečným důkazem. Zápas o zdroje surovin, snaha mít na ně monopol a obrana proti tomu, má už cca 5000-letou historii a na tom se nic nezmění dokud vědecko-technický rozvoj neumožní použít jako (energetickou) surovinu téměř jakýkoli materiál.

P. Rada 26.1.2013 23:56

Re: Iluze o nemožnosti záchrany.

Neráčím brát na vědomí co mi podsouváte jenom proto, že Vy bez dokladů tvrdíte, že se to tak stane.

1. USA sice rozvinuli technologii těžby zemního plynu a třeba se i stanou vývozcem - ale na jak dlouho? Británie v roce 1980 začala vyvážet ropu a od roku 2005 je zas dovozcem. V roce 1990 začla ropu vyvážet i Argentina a dnes je zas v bilanci na nule. Podobný výkyv zákonitě probíhá u všech neobnovitelných zdrojů a jejích ložisek.

2. Hospodářské výkony Číny jsou podloženy jak tvrdou prací, tak otevíráním ložisek a v neposlední ředě i ignorací dopadů na životní prostředí. Jde také o výkyv a jakoli je masivní má už zřejmě svůj vrchol za sebou a problémy co jsou vidět až s vesmíru: http://gizmodo.com/5875972/chinas-pollution-is-so-insane-you-can-see-it-from-space

3. Ano zápas o suroviny a energie má dlouhou tradici ale nikdy v historii nebyl veden tak globálně a s tak masivními externalitami jak dnes kdy překračujem už od roku 2000 možnosti trvale takto zatěžovat planetu.

4. Máteli v ruce "Kámen mudrců" není třeba čekat na kouzla vědeckotechnického pokroku. Nemáteli přestante věštit a koukněte na statistiku. Všechny technologicky nejvyspělejší země: USA, Japonsko, EU dnes prakticky stagnují - jsou v tzv technologické pasti. Nové technologie sice táhnou informatiku, elektroniku a vše s tím související ještě vzhůru ale energetika ztrácí celkově dech - protože už prakticky století těžíme ropu stále s nižší efektivitou. Výsledek je ten, že máme hodně líbivého na dosah ale spotřeba roste rychleji než ji technologie stačí kompenzovat a tak se naše extenzivní možnosti de facto zužují.

J. Kanioková 26.1.2013 1:54

Že by se na jihu Evropy oživila spotřebitelská poptávka", tak to je opravdu sci-fi...

A i u nás, či na Slovensku, je to ve stejném trendu.

Češi se naučili hospodařit s financemi, i v době krize šetří .... http://jdem.cz/x2wv3

Dlh Slovenska už skoro dosiahol historické maximum ... http://jdem.cz/xz253

Slovensko už vyrába príliš veľa pre svet ....  http://jdem.cz/w6677

Nálada v slovenskej ekonomike je najhoršia za posledné tri roky ...  http://jdem.cz/xz253