29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Historicky vzato bylo uhlí nutností

Nelze nikomu zazlívat, že povrchovou těžbu hnědého uhlí v severních (a západních) Čechách vidí v souvislostech s budováním socialismu u nás. Největší rozmach těžby a největší zločiny na krajině a zdraví obyvatel skutečně spadají právě do této doby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 18.2.2015 16:53

Stačí přejít na atom a problém je vyřešen

Pravdu má Babiš když říká, že se jedná jen a jen o zisky majitelů těžebních společností.

Ale ne úplně, korunu tomu všemu nasadil ministr průmyslu a obchodu Mládek, který to celé pojmenoval ZCELA JASNĚ. Není totiž problém vytvořit pár tisíc míst pro osoby, které by opustily hněndouhelné LOMY, problém je, že tam vydělávají tolik, že jim tolik nikde jinde většinou nedají. Kvůli těmto vysokým platům jsou schopni zbořit i Hradčany. Možná by pomohly částešné výsluhy jako u vojáků a policajtů a HLAVNĚ, nikoho dalšího za tyto platy NEBRAT!

P. Mach 18.2.2015 12:21

AUtor zapomíná na jednu důležitou věc, a to na míru těžby.

Samozřejmě těžba byla nutností, ale v období vlády bolševický zločinců se nejednalo o těžbu ale zhovadilé plundrování bez ohledu na cokoliv. V normální zemi a nikoli bolševickém koncentráku, by stěží mohla projít likvidace historického Mostu, města, které ve středověku bylo třetím největším městem Českého království. Zapomíná taky na to, že vyplundrovány byly nejen severní Čechy ale i Slezsko. A příčinou tohoto plundrování nebylo zajištění energie pro zemi, nýbrž masová výroba tanků, děl a dalších komunistických hračiček, které jsme takřka zdarma vyváželi do Iráku, Libye či sssr.

E. Heusinger 18.2.2015 14:25

ná na jednu důležitou věc, a to na míru těžby.

A nyní bude zlikvidováno historické město Jiřetín. Pak se těžba stočí na historické město Oberleutensdorf. No hlavně, že se už nebude plundrovat.

P. Mach 18.2.2015 19:40

Re: ná na jednu důležitou věc, a to na míru těžby.

Tvoji palici ta těžba už vyplundrovala.

P. Rada 18.2.2015 5:18

Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

V něčem má Feranc pravdu - spíše ale jen ve výčtu s úzkého výseku minulé doby a i tam s výhradami. Hlavní výhradou je nedomýšlení důsledků externalit s těžbou uhlí spojených a představa autora, že dopady neodsířených elektráren jsou minulostí která už dál nezatíží další generace.

Elektrárny byly sice odsířeny (poklesla tím kyselinotvornost) a zároven odpopílkovány (zásadotvorné) ... a tak nákladné opatření postačilo jen k tomu, že extrémní jevy sice pominuly ale celková kyselá depozice poklesla dodnes jen na čtvrtinu!!! - oproti zcela zhoubným letům 80tým. S polétavým prachem, přízemním ozonem .... máme proto problémy nadále a zejména ta prašnost by těžbou dál jen vzrostla. Např Černé jezero na Šumavě je v důsledku okyselení od osumdesátých let dosud mrtvé i přes pokusy o znovuzaybnění a analogicky všechny vrcholové potoky, kde si kyselá depozice pro malou tlouštku půdní vrstvy doposud vybírá dan jak na defoliaci porostů tak na jejich skladbě. Při započtení extrnalit je právě výroba energie s uhlí jednou s pro nás nejnákladnějších možností a při nadbytku zdrojů tedy tuplovaná hloupost.

Hladina CO2 se za poslední století se v atmosféře planty zvedla tak, že ta nynější už odpovídá období před 3miiony let, kdy bylo klima planety relativně ustálené, bez výrazného vlivu Milankovičových cyklů, bez letní severní polární čepičky... tedy vyrovnaností idylické.

Problém je jen v tom, že se zcela jinak rozloženým rostlinnstvem, vyššími oceány a půdní strukturou velmi odlišnou od té dnešní.... Změna klimatu zhruba do této pozice nyní právě směřuje a pokud by na planetě nebylo 7 miliard duší ale max desetina tohoto počtu, byli by moudřejší, skromější ... měli by možná se nač těšit.

Opak je dnes spíše pravdou nebot pokles úrodnosti spojený s vyčerpáváním půdy intenzifikací a klimatickým tlakem vyvolává násilnosti, zvedá migrační tlaky... a s toho všeho i pro doposud relativně poklidný chráněný dolík na střeše Evropy, nekuká pro tamní obyvatele skrze konkurenční tlaky nic dobrého.

T. Kočí 18.2.2015 9:01

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

Česko to nezachrání. Porovnejte s těžbou ve světě. Čína ,Indie, USA.

P. Rada 18.2.2015 11:04

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

Nepsal jsem o "záchraně světa". Je to spíše trochu na téma: ... "když se někteří žijí na dluh, kradou... tak proč se nepřidat?" ... Takto skrze demagogii a pro nedostatek hlubší víry... lze společenskou kulturu snodno rozvrátit. Jak se kolem sebe dívám jsme na té cestě.

Ti Vámi jmenovaní co žijí v Číně či dokonce v Indii však dnes spotřebovávají v průměru na hlavu 5X až 10X méně než Evropané. Pokud je budou kosit klimatické změny - a vše tomu nasvědčuje - označí u svých národů zejména nás za dominantní pachatele .... Madí se vydají na pochod - staří za sebou jen zavřou dveře.

Toto už dnes na jednáních také zaznívá, zaznívá i zoufalství,  roste napětí ... s kritikou západu se přidává i arabský/ islámský svět. ... a tak pro ty co nás četností o několik řádů převyšují, raděj zažte adekvátnější argumentaci.

Máteli svědomí vůči vlastním následníkům v pořádku - pak tuplovaně.

R. Langer 18.2.2015 11:21

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

No, já nejsem lhář jako někdo, já mám svědomí čisté... :-D

P. Hlosta 18.2.2015 10:19

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

Pravdu díte. Ovšem ani onen hurá plyn z Ruska nás nevytrhne, natož dovážený loďkami z USA. Potencionálně je nejjistější elektřina jaderek, ovšem tu odmítají obavy z jaderné katastrofy. Palivem nejen pro automobilovou dopravu je východisko ve vodíkovém pohonu. To ovšem kartely nehodlají dopustit, protože monopolním výrobcem vodíku by se staly země severu, kde energie ze Země je přímo dostupná. Celý Střední Východ by to odepsalo spolu s hochy v Texasu a to je globálně politicky nepřístojné žádat. Firma Linde je připravena technologicky tohle zvládnot. Jen čerpací stanice nedokáže prosadit a přestavbu všech aut na tento pohon, natož formu baterií, hlavně těch záložních u počítačů, které by tak bylo možné vyměňovat prázdnou za plnou, libovolně dle potřeby pro všechny lidi světa.

Vodík je palivo s pomocí elektrické energie vyráběné a ta elektřina se vyrobí prakticky s minimálními náklady ve státech, které mají blízko do hlubin Země, kde je pod povrchem tepla nadbytek. Zpětně pak vodíkové baterie dokáží opět elektřinu dodat prakticky do čehokoliv. Vodíkové nádrže už jsou vyvinuté do bezpečné podoby. Prostě jen začít!!!

Proč není ochota přejít na čistou formu energie?!!! Stačí se zamyslet, komu současný stav nejvíc vyhovuje.

P. Rada 18.2.2015 11:20

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

Mám za to, že s části máte pravdu. Neochota přejít na čistší zdroje totiž především souvisí s opuštěním těch dosavadních centrálních a přechodem na opět více decentralizovanou enegetiku. Takto ale mocní tohoto světa začínají ztrácet vliv nad dotyčnými teritorii a v tomto až do totalit přebujelém egoismu tkví jeden s podstatných problémů lidstva. Trochu idealizovaně je na toto poukázáno ve videu "Solar taxi" (autoři nezapočetli nákladovost ...) na postojích Austrálie ...

https://www.stream.cz/jeden-svet/10004774-solartaxi

Ten fyzikálně podstatnější pak spočívá v poklesu efektivit těžby energií. Obrazně řečeno v poklesu množství energetických otroků za našimi zády - pro Evropany je to v průměru stovka a tak se také adřazeně cítíme. Tato četnost "otroků" odpovídá míře životní úrovně (spíše teoretických možnoctí).

Sotva která nově nastupující technologie takto dokáže konkurovat dříve snadno otvírané fosilní konzervě - a poud pak obvykle nesdostačuje vytrvalostí a masivností pokrýt přebujelé zvyklosti konzumentů.

http://casopis.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883

R. Langer 18.2.2015 11:22

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

No, jako obvykle, samé kraviny.

V. Vovák 18.2.2015 12:53

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

Možná by si měl pan Rada zjistit, z čeho se skládá třeba taková nádrž na vodík. Na fakultě fyziky U.K. mu to rádi vysvětlí, Tam jsou na špičce výzkumu v této oblasti a úzce spolupracují s ostatními špičkovými institucemi planety. Pak by si měl prolistovat nějakou učebnici chemie a zjistit si, jak se tyto kovy získávají a jaký to má dopad na životní prostředí. Pak by možná přestal tak strašlivě blábolit.

P. Rada 18.2.2015 14:20

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

Pane Vováku blábolení právě předvádíte tím, že vynecháváte jakkoli ověřitelnou vstažnost, netestujete své předpovědi a neuvádíte ani nic aby je jiní mohli otestovat za Vás.

Zajímáli Vás jen můj vstah k vodíku.. - pak nádž na vodík jsem měl v ruce jen tlakovou,  helium už i jako nádrž ale nejčatěji jen tekutý dusík. Vše také na jmenované fakultě. Doposud to považuji za poučné na rozdíl od doporučení Vašeho.

Týkalo se to ale fines využitelnosti techických pynů  k dosažení vysokého stupně vakua.

Naopak článek autora je o neobhajitelné obhajobě uhlí a mé komentáže i odkazy o tom, proč jde u nás už jen o jeho Společensky neefektivní využívání.

Tím ale nevylučuji, že jednotlivci typu "Tykač" dokáží i dnes na severočeském a jiném uhlí profitovat..... http://domaci.ihned.cz/c1-61027800-petr-kraus-mostecka-uhelna-tunelovani

V. Vovák 18.2.2015 21:08

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

Pane Rado,

od časů, kdy jste držel v ruce nádrž s tekutým vodíkem věda pokročila. Nyní se pracuje na houbovitých strukturách schopných do sebe vodík pohlcovat na atomární úrovni při běžných teplotách, aby se zabránilo tomu, co by nastalo, kdyby se vám v autě při havárce urazil ventil od flašky s kapalným vodíkem. Je to nesmírně zajímavá disciplína. Vřele doporučuji si o tom něco přečíst (bez legrace, kterou si z vás obvykle dělám).

R. Langer 18.2.2015 11:20

Re: Fantazie autora, skutečnost a očekávané...

Smiřte se s tím, že zatím žádné "čisté formy" energie neexistují, a v dohledné době ani existovat nebudou. Protože pořád v tom těm zeleným budou bránit fyzikální zákony, co nejdou odhlasovat podle potřeby. A ten slavný vodík není vůbec žádný zázrak, a to ani z hlediska výkonu, a už vůbec ne z hlediska bezpečnosti.