23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: HDP aneb Hospodářská pošetilost

Hrubý domácí produkt pronikl nejen do politických dokumentů a projevů, ale i mezi širokou veřejnost. Pokud však jde o HDP a jeho růst, kvantita neznamená kvalitu. Jeho umělá expanze založená na steroidech v podobě státního a soukromého dluhu nebo dočasného přílivu kapitálu nemívá dlouhého trvání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 22.5.2018 12:58

Nedávno psali, že do HDP se počítá i to, co zaplatíte

za prostituci a drogy. Takže jestli máme dát na zbrojení 2% HDP, tak je potřeba zlegalizovat drogy a dát otevřít veřejné domy.

K. Janyška 22.5.2018 21:12

Re: Nedávno psali, že do HDP se počítá i to, co zaplatíte

2 % považuji za málo, když vidím tu přelidněnou Čínu, Indii a další země v Africe a stamilony muslimů na světě... Dzp.

M. Pivoda 22.5.2018 10:39

HDP města Kocourkova - úkol pro české patnáctileté žáky

Jednoho dne občané města Kocourkova vykopali hluboký příkop. Za odvedenou práci jim byl vyplacen 1 milion Kč. (Pozn: v Kocourkově se daně neplatily).

Druhý den občané města Kocourkova ten hluboký příkop zahrnuli. Za odvedenou práci jim byl opět vyplacen 1 milion Kč (nezdaněných).

Třetí den Kocourkovští ten příkop zase vykopali a čtvrtý den opět zahrnuli. Tak to v Kocourkově činili po dobu celého roku. Takže na konci roku město Kocourkov vykázalo HDP ve výši 365 milionů Kč (= 365 dnů krát 1 milion Kč).

V někdejším slovensko maďarském projektu Gabčíkovo - Naďmároš skutečně došlo k vykopání a následně zahrnutí obrovské jámy.

M. Šejna 22.5.2018 10:45

ano, pane Pivodo

stejně tak se do HDP počítá výroba veškerého spotřebního zboží, které jednou spotřebujete a musíte si tedy za čas koupit zboží nové.

O. Uživatel 22.5.2018 10:49

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 22.5.2018 13:55

Re: HDP města Kocourkova - úkol pro české patnáctileté žáky

Což tohle je sice pravda, ale taškařice. Já jsem spíš konsternován přístupem "Povodeň spláchla 50% domů, hurá! Bude se stavět a budeme mít vyšší HDP".

Jen teď nevím, jestli jsem se úplně nesekl s těmi domy - v článku je něco jako že se někam nepočítají. Ale vracet se k tomu nebudu, podstata sdělení je snad jasná.

O. Uživatel 22.5.2018 14:10

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 22.5.2018 17:05

Re: HDP města Kocourkova - úkol pro české patnáctileté žáky

A co "Bilionový tunel OZE", peníze, které musíme platit díky koaliční vládě ČSSD, která spolu s komunisty prosadila v Poslanecké sněmovně zák. 180/2005 Sb. ?

Neuvřitelné peníze, které vyhodíme zbytečně do kanálu, se samozřejmě také počítají do HDP. I když to občanům (kromě těch pár vykuků, co na tom vydělávají) nic užitečného nepřinese.

A to je přesně příklad, kdy údaj o HDP vykazuje růst, zatímco občané jsou díky tomu chudší...

M. Pivoda 22.5.2018 10:10

Matematiků není v zemi mnoho, takže ohlupovat lze snadno

Kohout: "Keynes ... Domníval se ale, že matematický aparát není vhodný pro popis ekonomických problémů – jak je zřejmé dnes, po velkém selhání ekonomické vědy v roce 2008, měl k tomuto názoru dobré důvody."

P. Zinga 22.5.2018 9:40

P/okud se do HDP

započítává i zásah sanitky při nehodě...

V. Lunák 22.5.2018 9:31

Zbytečně matete.

Tržní ceny nemovitostí index spotřebitelských cen ovlivňují, a to skrze nájemné, které je v něm zahrnuto. Jedná se jak o nájemné placené druhé straně, tak imputované nájemné, v případě, že domácnost žije ve vlastní nemovitosti.

Zahrnovat tam tržní ceny ve smyslu koupě nemovitosti je nesmysl. Koupě nemovitosti je vždy svou podstatou investice a nikoliv spotřeba, navíc v nich domácnosti mnohdy nežijí. To, že se jedná o investici, pak rovněž znamená, že se ceny nemovitostí nezřídka pohybují mimo své fundamenty, do spotřebitelských cen by se tedy zahrnovaly ceny, které často neposkytují relevantní ekonomické informace. Konečně, vývoj cen nemovitostí je v rámci ČR velmi diverzifikovaný. V průměru by byl takový cenový index ve výsledku zřejmě nadhodnocen vůči realitě ČR, a to díky relativně vyšším cenám především v Praze.

M. Šejna 22.5.2018 10:33

pane Lunáku

Nákup nemovitosti není "spotřeba" takže to opravdu nelze započítat do HDP, jak požaduje zcela chybně pan Kohout. Něco jiného je vybudování nové nemovitosti nebo rekonstrukce nemovitosti. Tam vzniká nová hodnota. U převodu stávající nemovitosti na jiného majitele žádný přírustek HDP nelze očekávat.

V. Halašta 22.5.2018 13:45

Re: pane Lunáku

Zase "těsně" vedle. P.K. nepožaduje nákup nemovitosti zahrnout do DPH ale zohlednit jí v inflaci, tedy následně i v deflátoru, který ovlivní výši reálného DPH.

K. Janyška 22.5.2018 9:10

Ano, tak nějak to možná zhruba je.

Jen náznak toho, že ekomomika a lidský svět jsou spontánním řády, které řídí lidi a ne oni je, mi tam chybí... Dzp.

R. Langer 22.5.2018 6:07

Velice poučný

článek.

V. Halašta 22.5.2018 9:28

Souhlas: poučný článek

Souhlas, poučný článek ale takovou botu na závěr si pan Kohout mohl odpustit. ČSÚ sleduje v tabulce Hlavní makroekonomické ukazatelena na stránce https://www.czso.cz/csu/czso/hmu_cr ukazatel "Hrubý disponibilní důchod", což je totéž.

V. Lunák 22.5.2018 17:54

Re: Souhlas: poučný článek

Hrubý disponibilní důchod sice není totéž co hrubý národní důchod, o kterém píše Kohout, nicméně oba ČSÚ pravidelně publikuje, stejně jako stovky dalších ukazatelů z národních účtů. Je opravdu tristní, když o otázkách HDP píše někdo (autor článku), kdo nemá přehled ani o těchto základních informacích.