28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 12.11.2010 20:59

Krize a války a přírodní katastrofy

Nějak se mi spojují pojmy příprava na válku, válka a následná krize.

Též se mi spojují pojmy přírodní katatrofa a následná krize.

Speciálně války a přípravy na ně, jako by neexistovaly, když se mluví o "krizi". "Vojenské" ekonomiky berou státní finance či si stát půjčuje ze zahraničních bank, za peprný úrok. Tyto ekonomiky alokují lidské zdroje i technologie či materiály. A následek je ničení, ničení, ničení včetně životů. Nějak jsme zapoměli na bývalou Jugoslávii. Co lidu se tam pozabíjelo a zničilo materiálních věcí a zaselo nenávisti na několik generací. No a dále? Vše se muselo znovu vystavět obnovit. Myslíte si, že "zadarmo"? Ani náhodou. Takže si domácí "zaplatili" vše dvakrát, pokud nejsou ještě dodnes zadluženi. Takže, měli či neměli Krizi? Války Iraq a Afganistan. Bohužel, ČR je ve válce, byť děláme vše, jako že nejsme. Tamní lidé nejsou tak poddajní jako češi, brání se okupantům. Ne jako my za doby okupace ruskými vojsky od r.1968-1991. Též na RVHP jsme zapoměli. Fungovalo tak, že nebyl ani hajzlpapír. Všichni  pracovali, a výsledek? Obrovské zbrojní zásoby k pozajení lidstva několikráte, kdyby měli tolik životů jako kočka. Evidentní plýtvání.

Stejně přírodní katastrofa v jihovýchodních státech USA - tajfuny Katrina a spol. Blíží se realitě že, zničená oblast byla rovna ostrovům Velké Británie. FED neměl takové zásoby Dollarů na obnovu. Představme si to, spíše zkusme si to představit, jak veliký počet Dollarů bylo potřeba postahovat z mnoha bank po světě, aby mohla být nastarována obnova (snad několik milonů lidu bylo bez přístřeší). Krize? Postahované Dollary chyběly v bankách v Evropě atd., které zakoupily dluhopisy USA na obnovu. Takže delší dobu, nemohly půjčovat domácímu byznysu. Vznikla globální krize?

A mimochodem, nějak se kolem nás hromadí stále více nepotřebných věcí, plýtváme aniž to společnost reflektuje. Honbu za "růstem" by si měli obyvatelé EU přehodnotit.

J. Friedlaender 11.11.2010 16:19

Buď anebo

Žádná ekonomika nemusí působit ničivě, má-li rozumného politického partnera, který ji umí optimálně, tj. co nejméně a co nejkvalifikovaněji, usměrňovat. Toho však globální ekonomika ve světě, kde se všichni rvou o každé zrníčko suverenity, nemá. Jsou zde tedy dvě možnosti: buď jej vytvoříme, anebo navážeme na tradici rozbíjení strojů a vrátíme se k hranicím, vízům, clúm - a válkám.

K. Krbálek 11.11.2010 15:43

prašť jako uhoď

skvělý článek, skvělé rétorické cvičení, autor je ovšem součástí stejné intelektuálské elity, ze které si dělá srandu a ví stejně jako všichni ostatní kulový. Za sto jet se naší potomci budou smát jeho naivitě. Prostě i ty je "příčiny" jsou jen důsledky něčeho většího a to jeho pochopení je jen částečné - vždyť sám to říká, že tomuhle systému už nemůže rozumět vůbec nikdo...

K. Janyška 11.11.2010 13:40

Aktuální, ale i jiné světové a lokální krize, jasně rostou z přesvědření,. že lidský svět není spontánním řádem a že ho můžeme řídit !

Nemůžeme ! Nejde to ! V tom je jádro pudla ! Dzp.

J. Kanioková 11.11.2010 13:40

Naprosto skvělý článek,

přesně vystihuje jak to vidím i já. Obávám se, že do takové budoucnosti se moc rodit nebude a multikulti nás pohltí. Tedy naše potomky.

J. Kovaříček 11.11.2010 13:18

Ano, skvělý článek

jen bych k tomu dodal, že největším problémem není ekonomická krize světového systému ale kulturní a mravní. Západní společnosti se pozvolna rozplývají ve vodách banalit a hlouposti. Skoro vše je dovoleno, ale málokdo umí zacházet se svobodou či s penězi. Ztrácíme respekt k životu i k důstojnosti člověka. Komerční společnost pere lidem mozky soustavně a úspěšně.

Technologie dnes už lidstvu více škodé než prospívá. Níčíme životní prostředí,  maříme zdroje, plýtváme energií, a to vše děláme na dluh.

Liberální západ se rozkládá a nebude schopen se ubránit buď čínské nebo islámské totalitě. To ale nejsou potěšitelné vidiny budoucnosti.

Ekonomika? Z burzy se stalo kasino, produktivita už nehraje roli, zastupuje ji zneužívání levných pracovních sil. Špičkoví američtí manažéři pobírají nehorázné milionové platy, aniž by nesli skutečnou zodpovědnost. Tento systém nemá budoucnost. Je docela možné, že lidstvo vstupuje do poslední fáze své pozemské existence. Ne, nás nezničí globální oteplování či atomová válka! Soustavným ničením přírody (deforestace, vypouštění toxinů, produkce zdraví nebezpečných léků, nehodnotné potraviny atd.)  totiž niříme i svoji budoucnost. Já jen doufám, že to přežijí alespoň psi, aby po nás měl kdo štěknout.

R. Langer 11.11.2010 14:05

Re: Ano, skvělý článek

Bla bla bla. A dál, nějaká myšlenka místo zbytečného nadávání na to, že se máme lépe než 3/4 všech lidí na zeměkouli? Možná by si takoví jako vy měli společně koupit nějaký ostrov a tam nám všem ukázat, jak se to dělá. Já ovšem pochybuji, že by na něm někdo do 10 let společného soužití zůstal naživu. :-P

S. Ševeček 11.11.2010 23:09

Re: Ano, skvělý článek

Pane Langere, jste intelektuální hrdopýšek, seladon a idiot.

(to byl citát, ale docela vystihuje Vaši výbavu)

M. Prokop 11.11.2010 15:30

"Skoro vše je dovoleno, "

Naopak. Čím dál, tím více věcí je zakázáno z důvodu nějaké ideologie.

Co vám brání neničit životní prostředí, nemařit zdroje neplýtvat energií a nezadlužovat se?

Že byste byl jako Gore nebo Bursík a chtěl to jen od ostatních?

P. Vandas 11.11.2010 8:47

Mimořádné.

 Vážený pane Robejšku, tento Váš článek na NP dlouho chyběl. Zamyšlení nad globální politikou a ekonomikou je téma, které postrádám, dlouhodobě. Děkuji za velmi pěkný a zásadní text.

P. Joch 11.11.2010 8:31

Nesouhlasím

Srovnání 1910 a 2010 je příliš zkratkovité. Za krizí na začátku 20 století stáli velmocenské zájmy Německa, Anglie, Francie a Ruska. Nyní je svět ve zcela jiné pozici, Čína prakticky kolonizovala Afriku obsazením pozic vyklizených bílím mužem. Indie je neomezeným zdrojem levné pracovní síly. Austrálie neví nic o finanční krizi, protože je zásobárnou surovin pro Asijské obry. Evropa prakticky nesleduje co se děje v Jižní Americe, přestože Brazílie patří mezi klíčové ekonomiky. Evropa je už dávno odepsaná a pro zbytek světa se svým pseudosocialismem EU směšná, jen my o tom nechceme vědět.

A druhá věc, v roce 1910 neexistoval FED a centrální banky, dolar byl pevný jako skála a libra také. Ekonomiky nebyly před kolapsem kvůli nezvládnutelným státním dluhům. Tehdy ještě život na dluh byl nepřijatelný. A ten Marxem prokletý imperialismus se budoval akumulací kapitálu, ne akumulací daní a státními dotacemi.

S. Ševeček 11.11.2010 15:00

Re: Nesouhlasím

"Nesouhlasím ! ... Za krizí na začátku 20 století stáli velmocenské zájmy Německa, Anglie, Francie a Ruska."

Ano, je tomu právě naopak - za krizí na začátku 21. století totiž  stojí velmocenské zájmy Ruska, Francie, Anglie, Německa. Velmocenské zájmy USA neexistují; USA jsou pouze hybatelem světového pokroku svým založením Svobody - jde o velmocenské zájmy světové reservní měny - kbyby tu nebyl dollar, museli bychom si něco podobného vymeslet.

V. Novák 11.11.2010 17:48

Blbost.

Především Německo, Anglie a Francie nemůžou mít velmocenské zájmy, když už dávno nejsou velmocemi. Mohla by mít EU - jenže ta je natolik nejednotná, že jaké má společné zájmy?

A za současnou krizí nejsou ani velmocenské zájmy USA, Číny, Ruska. Jsou za ní zájmy několika desítek, možná stovek nenažraných lichvářů, kteří si říkají "finančníci". Krize vypukla v USA a do zbytku světa se rozšířila, ale není ani v zájmu USA.

Jednou na sebe zájmy USA, Číny, Ruska, možná i Indie a Brazílie narazí - ale zatím si nijak zvlášť na paty nešlapou.

S. Ševeček 11.11.2010 23:05

Re: Blbost.

Jestli jste si dosud nevšiml, vážený pane, ty tři státy, které označujete  za nevelmoce, ovládají velmi významný - a nemocný - kus světa, zvaný Evropa.

A taky asi nevíte, že dnes takzvaný (univerzálně, bez ohledu na politické uspořádání) Stát ovládá přes polovinu HádéPé a tedy přes polovinu těch "stovek nenažraných lichvářů", i když třeba velice nepřímo ...

K. Janyška 11.11.2010 7:46

Aktuální, ale i jiné světové a lokální krize, jasně rostou z přesvědření,. že lidský svět není spontánním řádem a že ho můžeme řídit !

Nemůžeme ! Nejde to ! Dzp.

K. Kužel 11.11.2010 6:35

Chytrý článek, snad až klíčový

Bohužel asi málo platný. Myslím, že před každým minulým dějinným průserem se vyskytlo spousta rozumných až moudrých názorů, ale doba se valila samovolně dál. S trendem k fragmentaci velice souhlasím, a je možné, že k němu dojde poměrně brzy. Bezbolestné to určitě nebude.

Západní civilizace by se snad mohla trochu zmátořit, kdyby přestala řešit nesmysly a soustředila se na průlomové inovace, kterých by snad ještě mohla být schopná. Například zvládnutí termojaderné fúze pro energetické účely.

www.karelkuzel.cz

K. Kužel 11.11.2010 8:47

Re: Chytrý článek, snad až klíčový

Pardon, k trendu nedojde, ten prostě je. Chtěl jsem říci, že jeho důsledky se projeví výrazněji v dohledné době.

V. Skalová 11.11.2010 2:04

A koho zajímá, jak dopadneme,

ať si přečte něco o zániku říše římské. Rozplizlý neuřiditelný kolos, v centru patricijové uplácející zpovykaný plebs různými "sociálními" výhodami, rozvrácená obrana. A to neměli zelené! Je zde jen jeden otazník, zda "barbaři" přijdou z východu, jihovýchodu, či z jihu. A možná že i ze všech směrů najednou...

J. Kanioková 11.11.2010 13:45

Souhlas,

ale ti barbaři se už množí neskutečným fofrem i na západě, v Anglii je nejpočetnější jméno pro mimina Muhamad, ve Francii jsou místa, kde už převládají počtem a policajti se tam bojí vstoupit..

T. Pansky 11.11.2010 1:49

Tohle je jeden z nejlepsich clanku, ktere jsem zde ...

... na Psu mel moznost cist.  Autorovi dekuji.  ...  Po precteni vyvstava otazka: a co dal ???  Co se stane???  Bude jednim z reseni nastale krize dalsi valka?  Ja verim, ze to uz se deje.  Valka v Iraku a Afghanistanu jsou toho dukazem; valka v Iraku byla valkou o ziskani vlivu v prostredi ropnych nalezist a valka v Afghanistanu je honbou za nepolapitelnym Usamou, o ktereho vlastne ani nejde, nebot jde predevsim o presun obrovskych financnich zdroju na konta tech, kteri k valceni dodavaji potrebne zbrane a veskerou technologii.  Kdyby Usama neexistoval, musel by si ho nekdo vymyslet.  Ale abychom nenadavali jen na Americany.  V Evrope se deje to same, pouze v blede modrem.  Evropane to ale maskuji naterem ochrany zivotniho prostredi.  Financni kartely nam prodavaji "ekologickou energii", ktera nici prostredi mnohem razantneji, nez atomove elektrarny.  Totez plati ekologickych palivech.  Ale tohle vsechno jsou pouze vedlejsi predstaveni.  Faktem zustava, ze diky dokonalejsim technologickym postupum se dnes muze vyrabet mnohem mene a lidstvu to postaci.  Jenze tim se najednou ocitnou miliony lidi bez prace.  Co budou delat?  Autoritarske staty maji schopnost potlacit individualni svobodu a spravedlnost a tim vyrabet pod cenou.  Demokraticke staty (zvlaste staty se silnym socialnim systemem) mnoho prostoru na manevrovani nemaji a proto budou muset padnout nebo se tento problem bude resit valecne.  Chmurne, ale nic lepsiho me nenapada.  top0625top@hotmail.com

V. Bok 11.11.2010 6:19

Re: Tohle je jeden z nejlepsich clanku, ktere jsem zde ...

Ano, ano, opravdu jeden s nejlepších. Čím to, že zejména poslední dobou je většina od pana Robejška?

V. Novák 11.11.2010 17:22

A co třeba resignovat na zisky pro

mizivou menšinu a snížit požadavky na produktivitu pro produktivitu?

Já vím - utopie, socialismus...