19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Fischerův rozpočet na vládě

Miroslav Kalousek byl ministrem financí celkem šest let. V těchto letech vláda především šetřila a už z toho důvodu se dá pochopit, že kromě příznivců své strany není oblíbeným politikem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Řezníček 9.9.2013 13:17

Šetření

Jak dovedou politici zprotivit i obyčejně znějící slova !  Na kom na př. RNDr. Nečas a spol. nebo MUDr. Rath na kraji  šetřili ?   Od lidí jako on  jsem neslyšel slovo " hospodařit ".  Protože prohospodařili společný majetek, rozdali kamarádům, tak začali šetřit, ale ne na sobě.

J. Kadeřábek 9.9.2013 12:50

Odhaduji, že Fischer převzal

to co Kalousek připravil a jen mírně upravil. Nakonce rozpočet nedělá ministr, ale jeho úředníci a většina výdajů má mandatorní charakter. Kolik máme např. neziskových sdružení, výzkumných ústavů atd. a ty všechny musíme živit dokud nepříjde někdo hodně odvážný a všechny ty Romale nepošle někam.

Otázka autora co máme z tzv. úsporného rozpočtu je skutečně naivní. Nízkou inflaci,  stabilní měnu a nízký úrok z našeho státního dluhu nevzdělaný autore. To vše snadno zmizí jako pára nad hrncem pokud se začneme k prosperitě proinvestovávat půjčenými penězy nebo půjdeme cestou kvantitativního uvolňování jako Obama. Ten si to ovšem může dovolit, protože dolar má jiné postavení ve světě oproti kč.

S. Ševeček 9.9.2013 11:55

B je správně.

Stát si už vystačí na výdajové straně bez občanů.

J. Vintr 9.9.2013 9:30

Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Kalousek (stejně jako všichni jeho předchůdci) šetřil pouze hubou. Jeho "šetření" spočívalo pouze ve snaze vymáčknout z lidí víc peněz. Jistě, pro formu se udělaly i nějaké škrty, ale šlo jen o hlouposti na úrovni snížení platu uklizeček ze známého britského seriálu Ano pane ministře. Že to pan Kalousek se šetřením nemyslel vůbec vážně dokazuje fakt, že se ani jedinkrát slovíčkem nezmínil o hlavní a vlastně jediné příčině deficitu erárních financí - že se u nás na všech úrovních státní správy vesele a nevázaně krade. Ročně se přímo ukrade mnohem víc, než činí deficit státního rozpočtu. Pravda, u nás se tomu neříká kradení, ale nazývá se to vznešeně korupcí.

Se státním rozpočtem se to má tak, že se nikdy nikdo ani nepokusil nějak analyzovat oprávněnost a racionalitu spotřeby jednotlivých složek státního aparátu a takzvaný státní rozpočet tvoří čísla, opsaná z loňského roku. Za potvrzení správnosti těchto čísel se považuje fakt, že všichni vždycky do mrtě spotřebují všechny peníze, které jim byly na daný rok přiděleny (a byli by hlupáci, kdyby to neudělali). A byli by rovněž hlupáci, kdyby nekřičeli, že těch peněz bylo málo a že na příští rok potřebují víc. A tak erární rozpočet stále kyne a kyne.

L. Novák 9.9.2013 9:38

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Ono už jenom snaha o zastavení "bilionového tunelu OZE" zavedeného koaliční vládou ČSSD si vyžádala množství energie. Kritizovat Kalouska "zprava", že jím prosazené úspory nebyly dostatečné, sice možné je, ale kdo by takovou politiku dokázal v české politické praxi prosadit, toho bych rád viděl. Vy někoho takového znáte?

Takže Kalousek je v těchto snahách v Česku nejvíc napravo a ČSSD se sjednocenou levicí dělá všechno pro to, aby Kalouska znectila. Viz plakáty toho slavného Zemanova spolku blbů.

J. Vintr 9.9.2013 10:09

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Kalousek není, co se týká fungování na ministerstvu financí, žádná výjímka. Rozdíly mezi jednotlivými politiky jsou jenom v tom, co vypouštějí z huby. Jinak jsou všichni politici jen součástí systému, který tady není pro občany, ale který umožňuje od těchto občanů efektivně vysávat peníze.

Aby tento systém mohl hladce fungovat, potřebuje, aby se občané nechali odírat dobrovolně. K tomu slouží hra na demokracii, která má občanům dát pocit, že můžou něco ovlivnit. Proto je pro ně připravena nabídka takzvaně levicové a pravicové politiky, aby si většina přišla na své. Je pravda, že politici, kteří si hrají na levici, musejí být zákonitě mnohem větší blbci, aby působili autenticky na podobně postiženou část občanů.

L. Novák 9.9.2013 11:24

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

A lepší systém si představujete jak?

J. Vintr 9.9.2013 12:12

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Představovat si může člověk ledacos, ale jde o to, co je reálně možné. Stát není nikde na světě pro občany a funguje všude na podobném principu. Jde snad o to, že lidé v zemích, kde už mají o pár desítek let fungování tohoto systému víc než u nás poznali, že peníze nejsou tak úplně všechno. Na rozdíl od těch našich volených zastupitelů, státních úředníků a jejich kamarádů, kteří jsou celí jurodiví z možnosti si nahrabat polehku co nejvíc. Myslím, že v civilizovaných zemích se víc rozlišuje JAK člověk přišel k majetku a evidentní zloději nejsou na společenském žebříčku moc vysoko a občas skončí i v kriminále. Taky tam celé generace nevyrůstaly s tím, že okrádat stát není nic špatného a že ten kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. Snad by se po nějaké generační výměně náš systém mohl taky dopracovat k trochu kultivovanější podobě, ale spíš to vypadá, že celosvětový trend jde právě opačným směrem. Takže to, co se černá na obzoru, budou nejspíš ty světlé zítřky lidstva

P. Běhounek 9.9.2013 12:31

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

souhlasím, generační výměna a postupné opouštění komunistické kultury kradení je cesta, ale to není řešení v pravém slova smyslu, to je spíš otázka vývoje (podobně jako řešení komunistů není, že vychcípají, protože jim členům je v průměru 75 let a voličům 65 , ale jejich okamžitý zákaz a zákaz práve pro stát všech komunistů), ale co je tím řešením pro jedno dvě následující volební období, to jste nenapsal a to asi pan Novák myslel

J. Vintr 9.9.2013 12:37

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Částečným řešením by bylo to, co se údajně kdysi pokusil prosadit Klaus, když byl ještě premiérem - uzákonění vyrovnanosti rozpočtu. Aby se aspoň nekradlo to, co budou platit teprve naše děti a vnuci. Ale asi k tomu nebyla potřebná "politická vůle" - inu to přísloví o kaprech a rybníku v politice platí absolutně.

P. Běhounek 9.9.2013 12:41

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Kolik vám je let? Žádné uzákonění nic nevyřeší. Chápete? Pokud ne, není o čem.

J. Vintr 9.9.2013 12:50

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Ano máte pravdu. Je to v lidech, kteří se prostě chovají tak, jak jim to okolnosti umožňují. A pokud tady existuje mocenská organizace, která je zařízena na to, jedněm brát a druhým dávat, budou vždycky ti, kteří se nechávají obírat a ti kteří z toho těží. Představa, že si občané zvolí své zástupce, kteří budou do roztrhání těla hájit jejich zájmy, může fungovat tak na nějaké malé vsi, kde každý každému vidí do talíře, ale nikdy ne v měřítku celého státu.

L. Novák 9.9.2013 16:18

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Zákon o vyrovnaném rozpočtu navrhovaný Klausem zablokovala levice vedená Zemanem, který hlásal "keynesiánské" zadlužování, a nakonec z toho zbylo  jen zadlužení...

P. Běhounek 9.9.2013 12:25

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

1. Kalusek nevrhoval zrušení desítek úřadů, výsledek - PS se postavila často proti, halsy převážně KSČSSD.

2. Výše zmíněné byl právě pokus o snížení mandatorních výdajů. A za koho obrovským způsobem stouply výdaje státu - no hádejte... (napovím, za Topola ani Nečase to nebylo)

3. O kradní mluví často. Kalusek má několik zásadních úspěchů v tom co mohl ovlivnit: založení a práce FAÚ, uspěchy v arbitráží, zlepšení výběru daní atd.

4. Analyzovat rozpočet se pokouší kde kdo, od VŠ, přes úředníky MF, kteří jednotlivá ministerstva krotí a musí k tomu mít argumety. Ale principy fungování byrokratických struktur jste popsal přesně, ale to umí kde kdo. Navrhnout jak to změnit umíte? Ubezpečuji vás, že analýza vám nepomůže. Proč? Pokud to nevíte, tak jste nikdy o tuto problematiku ani nezavadil a jen hloupě exhibujete.

J. Vintr 9.9.2013 12:40

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Není třeba analyzovat, stačilo by, kdyby se snížil přísun peněz do jednotlivých erárních institucí a ony by se zcela určitě přizpůsobily. Buďto by se míň kradlo, nebo by kradlo míň lidí. Jenže kdo to udělá? Kdyby se totiž nedostalo na všechny, vypukla by závist a mohlo by to celý tenhle hezky fungující systém rozložit.

P. Běhounek 9.9.2013 12:58

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Vaše příspěvky nejsou hloupé, ale jsou velmi teoretické. I legendární Roger Douglas, škrtal jen někde a ještě pozvolně na základě určitých pravidel a o ty v této disku jde. Z mé zkušenost se státní správou nemůžete očekávat, že státní správa se po snížení rozpočtu začne redukovat sama. Vstoupí do stávky, nebo jinak paralizuje stát, aby si vyřvala původní prachy. Státní správa ne nechová afektivně a odpovědně jako soukrémý podnik. Takže jediná cesta je řízená redukce. Tu udělal Topolánek, propustil několik desítek tisíc úředníků a ti mu to v praxi spočítali. Takže se vraťme do praxe. I když budete takový frajer a budete snižovat mandatorní výcaje a zefektivňovat státní správu, tak nepřežijete ani další volby, pokud se jich politicky dožijete. BUĎME SKROMNÍ, nechtějme vylézt na Sněžku, když nevyšplnáme ani na kopec u baráku. NAVRHUJI TENTO POSTUP: Rapidní zdanění OZE, v budoucnu zamezovat takovým věcem jako jsou OZE (v budoucnoti Temelín /na ten je minimálně ještě 10 let čas/ nebo kanál OLD), snížit náklady na dopravní stavby a žádné přehnané nákupy vojenské techniky včetně Gripenů, hend máme vyrovnané rozpočty. Až dokážeme aspoň toto, můžeme se bevit dále, do té doby je to bezpředmětné.

J. Vintr 9.9.2013 13:14

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Řekl bych, že kdyby některé státní instituce (možná většina) vstoupily do stávky, tak si toho kromě jejich zaměstnanců nikdo ani nevšimne. Možná by to byl právě velmi jednoduchý a levný test "užitečnosti" státních institucí a nemusely by se platit horentní sumy různým podvodníkům za analýzy a studie, které stejně nikdy k ničemu nevedou. Pokud by ovšem někdo s těch, co jsou nahoře, o něco takového stál - jakože zcela určitě ne.

P. Běhounek 9.9.2013 16:44

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

asi by záleželo na postoji odborů, kdyby byl postoj silný a přidávaly by se k "pracující inteligenci" :) i pracující z Ostravska a ČD, asi by si to vydupali PS: nevím kdo to řekl: chceš-li něco zamlžit zřiď komisi a vytvoř odborné analýzy nejlépe dlouhodobou strategii

J. Vintr 9.9.2013 20:30

Re: Je legrační, jak se stokrát opakovaná lež pro spoustu lidí stává pravdou

Tohle bude z britského seriálu Ano pane ministře. Tento seriál přesně vystihuje podstatu politiky a neplatí samozřejmě jen na britské poměry. U nás to má jen poněkud buranštější podobu.

L. Novák 9.9.2013 8:26

Příběh o národohospodářském selhání Kalouska a celé vlády se překvapivě zpochybnil?

A nebyl ten váš "Příběh o národohospodářském selhání Kalouska a celé vlády" od samého začátku nesmysl? Byl. Pro koho je tedy překvapením, že selháním není? Pro celou levici a  přitroublé novináře, kteří se napřed rádi svezli na kampani proti Kalouskovi, a teď se ukázalo, že se chovali jako hlupáci, kteří nic nepochopili?

Hurá do voleb s kořalou Zemanem  plakáty o "zloději" Kalouskovi!

P. Běhounek 9.9.2013 12:33

Re: Příběh o národohospodářském selhání Kalouska a celé vlády se překvapivě zpochybnil?

přesně

Š. Hašek 9.9.2013 15:36

Re: Příběh o národohospodářském selhání Kalouska a celé vlády se překvapivě zpochybnil?

Kalousek neselhal.

Kalousek jest realistický, mírně doprava socdem politik, kterému to ještě myslí.

Nemyslí to echt socanům/bolševikům. Dále Moravcovi, Jílkové a všem univerzálním investigativcům v tisku a TV.

Socani budou nyní jen sát z celkem konsolidované socdem politiky ODS TOP 09. Bélbečkům to nedochází.

L. Krajicek 9.9.2013 1:29

My jsem šetřili? A kde?

Já jsem pouze zaznamenal, že stále méně peněz bylo pro instituce, zajišťující v minulosti běžný život "běžného českého občana".

V. Heidlerová 9.9.2013 8:07

Re: My jsem šetřili? A kde?

No možná je to proto, že jako běžný občan zas nemáte tak velký obzor, abyste to zaznamenal. Asi se měly natisknout další bankovky jak za komoušů - a pak by bylo HEJ???

P. Běhounek 9.9.2013 12:40

Re: My jsem šetřili? A kde?

Pokud jste příjemcem dávek od státu tak váš text chápu, ale to si rozumět nebudeme. Já tento vásledek poravžuji za súpěch! Moje rodina nechce od státu přímo nic. Na daních nám stát sebere 52% příjmů, tak ať se kouká starat o efektivní nákaldy na bezpečnost, vymahatelnost práva a infrastrukuru a do ostatního ať nestrká noc.