23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Fata morgana růstu

Tak trochu zaklínadla šamanů připomínají současné věštby ekonomických analytiků, že se po hospodářském propadu konečně blýská na lepší časy. Ano, v mezičtvrtletním srovnání sice zdejší ekonomika vzrostla o necelé tři čtvrtiny jednoho procenta, ale v meziročním srovnání bude letošní výsledek pořád ještě záporný, a to zřejmě o víc než procento.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 5.9.2013 18:03

Kecy v kleci

o ničem.

P. Běhounek 6.9.2013 3:34

Re: Kecy v kleci

přesně, jak úvod do makra pro začátečníky

M. Pivoda 5.9.2013 12:00

Vzrušuje vás současnost, co ale naše budoucnost?

Ukazatel HDP měří současný stav, ukazatel konkurenceschopnosti naznačuje ekonomickou úspěšnost země v budoucích létech a budoucích desetiletích.

V souhrnném ukazateli konkurenceschopnosti jsme šli dolů a jeden specifický ukazatel technologické konkurenceschopnosti české ekonomiky v technologicky intenzivní době, počet patentů, zaznamenal přímo katastrofický vývoj: z 800 patentů v roce 1993 jsme se dostali na 140 v roce 2012.

Pokles o několik procent se dá okecat, ale téměř řádový posun už neobhájí žádný ekonom. A pokud snad ano, pak je něco v nepořádku s ukazatelem IQ českého národa.

P. Běhounek 6.9.2013 3:29

Re: Vzrušuje vás současnost, co ale naše budoucnost?

to jste vy co tu plká stále ty bobosti o patentech, patentují vám všechno co spolňuje formální požadavky, množství opravdu nic neznamená, ale jde o kvalitu a v té jsme se posunuli z okraje technologicky zaostelého světa mezi vyspělé ekonomiky

M. Pivoda 7.9.2013 20:00

Doložte tvrdá data o kvalitativním zlepšení

Mám podezření, že v době socialismu jste snad musel pracovat jako propagandista. Musíte nějak doložit ty své politické proklamace.

Kam jsme se posunili? Stali jsem se montážní dílnou pro jiné státy bez vlastních konkurenceschpných výrobků.

J. Chaloupka 5.9.2013 9:24

Češi nejsou škarohlídi, ale realisté, kteří vědí, že dluhy nikdo nesmaže

a stát stále jen dluhy plánuje. Příští rok 110 mld. a další roky až 120 mld. ročně. Jestlipak se někdo toho našeho slavného ministra financí zeptal, kdo nám asi bude půjčovat za 10 let? Ne, že by ostatní státy na tom byly lépe. Prostě do té propasti spadneme spolu s celou slavnou Evropou. No a pak buďte optimisté.

R. Langer 5.9.2013 13:49

Re: Češi nejsou škarohlídi, ale realisté, kteří vědí, že dluhy nikdo nesmaže

Tak v Řecku to zatím funguje... ;-)

P. Zeman 5.9.2013 15:16

Re: Češi nejsou škarohlídi, ale realisté, kteří vědí, že dluhy nikdo nesmaže

Ano. Ale ti mají svého sponzora Eurozónu :-). My si ale zase budme moct pomoct státním bankrotem ;-).

P. Běhounek 6.9.2013 3:33

Re: Češi nejsou škarohlídi, ale realisté, kteří vědí, že dluhy nikdo nesmaže

až si nebude kde půjčovat tak se nic nestane, prostě si nikde nepůjčíme, celý státní dluh je méně než to co se rozkrade, třeba až když si nebudeme moct půjčovat příde konečně změna politiky z populisticko-zlodějské na normální, protože už nebude možné vymýšlet OZE, kanály O-L-D, nebo platit za dálnice jednou tolik

P. Běhounek 6.9.2013 3:41

Re: Češi nejsou škarohlídi, ale realisté, kteří vědí, že dluhy nikdo nesmaže

pane Chaloupko, dluhy by se neměly dělat ani při pokelsu ekonomiky, prostě na zvýšení důchodů o 65 korun nemáme a basta, všem se snižují příjmy, tak nebudeme vyhazovat cca 2,5 miliardy za to co je lidem stejně k smíchu, ALE, možná, že se dá pochopit dluh 100 mld. když je krize, platíte 45 mld. za OZE (z dílny KSČSSD) 70 mld. za obsluhu stáního dluhu atd., ale co se nedá pochopit je dluh 100 mld. v době ekonomického růstu 6,5%, stamiliardových příjmů z privatizace a obsluhy státního dluhu cca 25 mld., tak jak to předvedli socani

J. Huml 5.9.2013 6:02

Je pomerne pohodlne byt pesimista...

Ale pani Rakusanova, projevit svou vlastni predpoved znamena odvahu, co na to rikate? Proc nebyt zodpovedna a verejne napsat, chytra hlavo, jak to opravdu bude, podle Vas? Bude lip, nebo hur? Co nato chytra hlavo pani Rakusanove?

I. Schlägel 5.9.2013 8:14

Re: Je pomerne pohodlne byt pesimista...

Vy jste se blbě vyspal?

P. Joch 5.9.2013 13:10

Re: Je pomerne pohodlne byt pesimista...

Kdepak, pan Huml to takhle má pořád.

Jakoupak odvahu? Tihle prognostici a komentátoři zásadně jen přilévají olej do ohně. Pokud se stav zhoršuje, tak kreslí katastofickou budoucnost, pokud se jen malinko zlepší, hned je to důvod k jásavým oslavám skvělých zítřků.

To, že by si někdo zjistil co reálně způsobilo změnu vývoje HDP, to nikdo neudělá ze dvou důvodů - jsou intelektuálně líní něco analyzovat, radši opisují jeden od druhého. Za druhé pořádně nerozumí tomu, co je HDP, jak se počítá a jaký je jeho vývoj.

Píšu to proto, že já sám jsem si tu práci dal.

J. Huml 5.9.2013 17:22

Re: Je pomerne pohodlne byt pesimista...

Na co jste prosim pekne prisel? Je cas  prodavat, nebo nakupovat? Kam tedy patri pani Rakusanova ve Vasi kritice hospodarskych prognostiku? Podle meho jeji pojednani je zamerne opatrne, nenabizi nijakou teorii vyvoje hospodarskeho deni do budoucnosti.

M. Prokop 5.9.2013 18:05

Re: Je pomerne pohodlne byt pesimista...

Máte pravdu. Paní Rakušanová do ekonomiky vůbec nepatří.