16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Fámy kolem intervence bují

Jistě to víte: Dřív býval sníh bělejší, léta teplejší, ženy krásnější… Staré časy byly ve všem "lepší" než ty nové. A všichni ti rádoby chytří otcové, kteří nám tohle vyprávějí, nám ohromně lezou na nervy, ať už jsou jakéhokoliv věku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Halašta 3.12.2013 14:52

Důvod intervence.

Pokud někdo chce studovat důvody intervence, musí si v prvé řadě vzít základní časové řady (inflaci, kurz koruny, DPH a repo sazby), položit si je na sebe a zjistí, že to co ČNB říká je asi pravda. Tím myslím především 2 věci, že ovlivňovala kurz přes úrokovou sazbu a že se inflace rychle blížila nule. Takže i ten hlavní cíl, o kterém mluví Singer v posledním článku - vyhlazování vln - tam je vidět.

Tím chci říct, že ta intervence není apriori směřovaná k jednomu cíli (jako pomoc bankám) ale obecně k lepšímu ekonomickému prostředí bez výrazných výkyvů.

Bohužel se toho ČNB snaží dosáhnout průdkým zlomem v kurzu, což není asi to nejlepší ale nevím, jestli by to šlo bez tohoto skoku (tozložit nárůst kurzu na delší období). Ten skok se navíc stal důvodem pro tu histerickou kritiku. Přesto si ale myslím, že je lepší relativně (např v porovnání 08/09) malý skok v kurzu než dlouhodobý a výrazný propad inflace pod nulu.