Neviditelný pes

EKONOMIKA: Evropské řešení pro české obce

29.5.2020

Dozvídáme se, že část nákladů na podporu živnostníků a malých firem hodí vláda na bedra obcí.

Pro státní rozpočet je to zpráva jistě dobrá, ovšem pro rozpočty obcí je to potenciální katastrofa. Bohatých obcí s mohutnou rozpočtovou rezervou v Čechách moc není, pokud jsou vůbec nějaké.

Když se do stavu rozpočtové katastrofy dostane stát, půjčí si na finančních trzích - dokonce ten dluh možná někdy i zaplatí. Když si půjčí obec, bude to nejspíš komerční půjčka u banky a obec riskuje, že ji to bude stát kalhoty.

Obce by ale neměly zoufat. Recept, jak přijít k penězům, které nemají, přichází přímo z dílny Evropské unie. Unie také potřebuje peníze. Shodou okolností také potřebuje zalátat ekonomiku po epidemii. Tedy aspoň to tvrdí, byť to spíš vypadá, že jde hlavně o to oddlužit Itálii a Španělsko. Ale to je vlastně jedno, důležitý je ten nápad.

Unie založí fond s právní subjektivitou (pochopitelně, bez ní by to toho mohla kafrat Evropská rada), něco do něj vloží, ale především fond pak vydá dluhopisy a prodá je na trhu. A bude-li nejhůř, koupí ten šunt Evropská centrální banka. A ty dluhy, co fond nadělá, to nebude primárně ani dluh jednotlivých států ani unie jako celku. Veřejný dluh tedy bude vypadat pořád báječně…

On to sice jednou někdo bude muset zaplatit, ale to už Emanuela Macrona hlava bolet nebude a Angelu Merkel už vůbec ne. Ani takoví výtečníci jako oni nejsou nesmrtelní a děti nemají.

Uznat se ovšem musí, že ten nápad je opravdu ambiciózní (přesně dle unijní novořeči). Vytvořit subjekt, jehož jediným účelem (chtělo by se říci: vizí i misí) je vytvořit dluh, vytvořit dluh, který formálně nikomu nepatří… Byl by to vlastně první dluh s vlastní právní subjektivitou v historii. K tomu je třeba geniality hraničící se šílenstvím.

Je pravda, že ta myšlenka není tak úplně originální. Tu a tam si nějaký holding založí dceru, do které vyvede dluhy a pak ji nechá zkrachovat. Je k tomu třeba kus geniality, která, když se prolákne, hraničí s kriminálem.

A co ty české obce? No, kdyby třeba Svaz měst a obcí založil fond s právní subjektivitou a obce do něj něco vložily, ale především by fond vydal dluhopisy a prodal je na trhu… Jen ČNB je koupit nemůže, kdyby nebyl zájem, v tom jí naštěstí brání zákon.

I když nemůže? Formálně to vlastně nebudou dluhopisy municipalit. A pokud by je ČNB nakoupila, byl by to asi první dluh, který by se rovnou monetizoval.

Ano, jednou se to bude muset zaplatit, ale může to být takový průšvih, že to už nepůjde sanovat z majetku obcí a do kapsy bude muset sáhnout stát.

Bude to báječné, neb rozpočty obcí budou zachráněny. A stát přece může…

Vtírá se tu ovšem otázka, kdo to vlastně je ten všemocný stát, co to nakonec přeci jen zaplatí. Špatně se to říká, ale jsme to my všichni. A je tu problém, většina z nás má děti… A možná bychom jim rádi nechali i něco jiného než dluhy.



zpět na článek