29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Zachová 21.6.2011 5:59

Zajimave a pravdive

http://ers.blog.cz/1106/zde-byla-ceska-republika-musime-ji-opravit

J. Šejnoha 18.6.2011 21:55

to se nám to žere

Přejít odpovědnost politiků, a jejich voličů,  konstatovánímt, že  heslu " To se  nám to ,žere když nám půjčují ", propadli dnes  všichni, je  příliš  zjednodušující.

I když  je  zadlužování obecně  problematické a  nerozumné, tak přece záleží na  velikosti dluhu vůči  reálné síle  ekonomiky.

Můžeme  si  myslet svoje  o  kvalitě a  smyslu ratingových  agentur, ale  konečnou odpovědnost nese  dlužník spolu s  věřitelem.  Jestliže  selhali, tak  musí nést následky, aby se  příště  chovali zodpovědně.  Když vidím řecké demonstranty, tak mám pocit, že  skokový propad  příjmů na  třetinunu je  přesně  to, co potřebují aby  jako ponaučení)

Všechny ostatní  úvahy jsou trochu nadbytečné.

P. Fiala 15.6.2011 10:27

Unie - novodobý fenomén 19. 20. 21. století

První unií je U.S.A. s jejím dollarem, "mnohonárodnostní" federace snad 55 států s jedním jazykem. Na jakých základech vznikala na severním kontinentu Ameriky a víme z literatury faktu i z filmových záběrů. 

Druhou unií byl SSSR (je Rusko) roztažené v Asii. Její vznik je rovněž znám.

DTřetí  unií je současná EU (ještě ne federace) spolek 27 národně odlišných států s jednotlivými jazyky. Její vznik je rovněž znám.

Čtvrtou unií je AU (Africká unie) spolek 53 států ustavený v r. 2002 národnostně odlišných států s jednotlivými jazyky na jediném kontinentu Afrika (mimochodem jedním z hlavních iniciátorů byl M.Kaddáfí). Její vznik je pro evropany EU a američany USA velmi dobře ignorován, takže veřejnost "neví".

Tyto unie budou (možná s Čínou) určovat budoucí dění na planetě Zemi. Poznámka k EU a euru z OECD: EU má již nepatrně větší GDP nežli USA po několik roků. Světová měna je ta, jejíž stát - UNIE má nejvyšší ekonomický a zbraňový výkon (kdepak je dnes britská Libra, či převoditelný rubl).

R. Gramblička 15.6.2011 6:32

xxx

Krásny článok, konečne tomu rozumiem o niěčo viac. Autore, díki

T. Pansky 15.6.2011 6:04

Amerika ztraci (nebo uz ztratila) znacku svetoveho ekonomickeho motoru. Proc? A jake to ma dopady?

Americka ekonomika byla otevreou svetovou trzni ekonomikou.  Prezident Clinton podepsal smlouvu s Cinou o volnem trzim obchodu.  To hralo do karet velkym korporacim, ktere mohly dovazet levne zbozi a velmi dobre profitovat.  S odlivem vyroby do Ciny se jeste americky trh prace stacil vyrovnat.  V soucasne krizi (majici sve koreny v levicove demagogii prava na dostupne bydleni) trh zareagoval a preskupil financni zdroje.  Jenze ultralevicovy prezident Obama naprosto ignorujici ekonomickou situaci prisel se zmenou zdravotni pece tak radikalni, ze zmrazil trh prace a tim rust americke ekonomiky.  Nikdo ted nevi, na jak dlouho.  K tomu se pridava dalsi problem - monetarni nestabilita dolaru.  Jak je to mozne?  Levicovy Obama (a jeho kumpani) veril, ze rozbehne americkou ekonomiku napumpovanim miliard dolaru do obehu.  Jenze neefektivne vyuzivane monetarni zdroje americkou ekonomiku nerozbehly a prichazi druha krize - Amerika se dostava na pokraj financniho kolapsu.  Prubeh a dopad lze tezko predvidat.  Jenze jak bychom mohli ???  Komu lze verit ???  Nanestesti levicovi intelektualove typu Obamy nechteji zlepsit americkou ekonomiku - jejich tridni agenda dostava prednost a tim celkove zahani americkou ekonomiku do tezke neresitelne situace. ... Jake to ma spojeni s Evropou?  Americke volby (volba prezidental, senatoru a representantu) jsou celkove prehlednejsi a srozumitelnejsi.  Evropske politicke struktury jsou neprehledne.  Ve vysledku jsou lide odriznuti od podilu na rizeni.  Osobne se bojim socialni eskalace.  Ruzni obrovsti investori si pohlidaji sve investice a doplati na to obcane.  To muze vyvolat socialni vybuch enormnich rozmeru.  Co potom?   top0625top@live.com 

J. Dobrý 15.6.2011 9:52

Re: Amerika ztraci (nebo uz ztratila) znacku svetoveho ekonomickeho motoru. Proc? A jake to ma dopady?

Souhlas. Prestoze s clankem souhlasim, nelze souhlasit s casti hodnotici USA (administrativa zvlada) a Evropu.

USA maji take sve "Recko" na urovni statu a co je horsi, tak jde o jeden z nejvykonejsich statu unie. Napovim, dlouho tam guverneroval jisty svalovec.

T. Pansky 15.6.2011 10:20

Re: Amerika ztraci (nebo uz ztratila) znacku svetoveho ekonomickeho motoru. Proc? A jake to ma dopady?

To mate naprostou pravdu.  Mirna podoba tu je, ale ta konci v okamziku, kdy si staty navzajem nepujcuji (jako to dela Evropa), ale staty se musi samy v ramci Unie vyrovnat se svymi zavazky.  Nektere konzervativneji ladene staty s primerenou fiskalni politikou (napriklad Texas) jsou na tom relativne dobre.  Kalifornie ted doplaci na neskutecne stedre statni (duchodove) mandatorni vydaje.  Nektere staty maji velmi silne odbory, ktere svou tvrdohlavosti zenou dalsi staty do dluhove pasti (to plati predevsim o statech Minnesota, Michigan, Indiana, ...) - velka koncentrace autovyroby. ... V Evrope zatim spekulanti drzi Euro nad vodou.  Jenze jak jeste dlouho je EU schopno drzet Euro nad vodou?  Jakmile investori zacnou nervoznet, ze nikdo uz nebude pumpovat penize do Recka, Irska, Spanelska, potom budou hromadne vyskakovat z evropskeho Titaniku a Euro pujde pod vodu.  Nasledky?  To si neumim predstavit.   

S. Ševeček 15.6.2011 10:35

Re: Amerika ztraci (nebo uz ztratila) znacku svetoveho ekonomickeho motoru. Proc? A jake to ma dopady?

Ano, pane Pansky - spekulanti drží euro nad vodou ... důsledkem je, že z trhu zmizely prachy.

S. Ševeček 15.6.2011 10:33

Re: Amerika ztraci (nebo uz ztratila) znacku svetoveho ekonomickeho motoru. Proc? A jake to ma dopady?

A jak známo, jeho bičík byl véelice živý i v mimomanželských vaginách)

S. Ševeček 15.6.2011 10:32

Obama veril, ze rozbehne americkou ekonomiku napumpovanim miliard dolaru do obehu.

Ano, je to tak - v odborné terminologii se jedná o Keynesovo letadlo.

Není od věci připomenout Keynesův "bonmot" (dávám to slovo zde do uvozovek, protože vede ve svých důsledcích spontánní řád lidské interakce - pro neznalce civilisaci - do pudele):

"V dlouhodobém horizontu jsme všichni mrtví."

(to už vyjádřila dříve madamme Pompadour svým Po nás potopa)

B. Zachová 21.6.2011 6:04

Re: Amerika ztraci (nebo uz ztratila) znacku svetoveho ekonomickeho motoru. Proc? A jake to ma dopady?

T.Pansky - spravne jste to vysvetlil. Obama uz nesmi byt zvolen znovu. To by byl konec o ktery mu jde.