Neviditelný pes

EKONOMIKA: Evropské dotace

22.2.2019

aneb Západní solidarita za české peníze

Již nějakou dobu marně přemýšlím, proč Německo stále více a více bohatne v unii, do které víc přispívá, než z ní čerpá, a proč je jedním ze zásadních argumentů zastánců našeho setrvání v EU právě ona kouzelná čistá pozice ČR vůči EU, tedy že naše země z EU více dostává, než do EU odvádí. Je ale ta naše pozice opravdu tak čistá? Není náhodou právě ta naše čistá pozice pouze velmi snadným ziskem západního kapitálu na úkor našich spotřebitelů, ve zcela zdeformovaném, nekonkurenčním prostředí?

Jako příklad si můžeme uvést unií neustále protežovanou ekologii. Vždyť to musí být sympatické každému, komu není lhostejné, co jednou bude s naší planetou.

A tady to celé začíná. EU neustále v různých oblastech tlačí na snižování škodlivin v ovzduší – regulací automobilového průmyslu směrem k elektromobilitě, ale i restrikcemi v oblasti bydlení, resp. vytápění obydlí.

Ve chvíli, kdy máte dům a v něm dosluhující kotel na tuhá paliva, přispěchá právě ta hodná Evropská unie s dotací, říkejme jí třeba Zelená úsporám, a nabídne vám příspěvek na nový kotel nebo tepelné čerpadlo. Nejběžnější a cenově nejdostupnější tepelné čerpadlo je čerpadlo vzduch/voda a na něj můžete získat až 60 % skutečně vynaložených a doložených prostředků, maximálně pak 75 000 Kč, u kotlíkové dotace dokonce až 127 500 Kč. To je dobré, ne, řekne si každý z nás a už o ničem nepřemýšlí a vyřizuje dotaci, objednává čerpadlo. A Evropská unie má splněno, další dobrý skutek a spokojený občan na kontě.

Ale má být proč spokojený? Tepelná čerpadla vhodná pro menší rodinný dům vyrábí celá řada firem, takže výběr je velký a tato tepelná čerpadla fungují opravdu dobře. A teď trocha matematiky. Tepelná čerpadla o výstupním výkonu cca 15 kW, jež jsou na seznamu výrobků, na které můžete čerpat výše zmíněné dotace, stojí cca 200 000 Kč, cenově se jednotliví dodavatelé registrovaní v dotačním projektu příliš neliší. Vy si tedy vyběháte dotace, pro které je základní podmínkou předložení odborného posudku, což také něco stojí, a člověk, který ho zpracovává, by mohl dělat jinou práci, jež by mohla generovat přidanou hodnotu. Ale nevadí, vždyť vám v případě úspěchu vrátí téměř polovinu peněz a to čerpadlo vás přijde na cca 100 000 Kč, což vás předchozí kotel stál de facto také, a ještě šetříte energii.

Jenže celý problém je ve výrobních nákladech onoho tepelného čerpadla, popř. v ceně obdobného mimo trh Evropské unie. Například v Číně je jedním z největších výrobců tepelných čerpadel firma Clitech z města Foshan, která to srovnatelné a pro vás vhodné čerpadlo nabízí za 1 420 amerických dolarů, tedy 31 240 Kč plus cca 8 000 Kč doprava do ČR. Běžný český obchodník by jej tedy s ohledem na případný servis a propagaci mohl nabízet cca za 80 000 Kč.

Téměř všechna obdobná čerpadla od větších asijských firem mají TUV, ISO i CE, většinou z certifikační kanceláře v Hamburku, ale vy si je prostřednictvím dotace nemůžete pořídit. Nejsou na seznamu akceptovaných výrobků pro dotaci, a to z jednoduchého důvodu – deklarované parametry tepelných čerpadel musí být ověřeny v některé ze zkušeben laboratoří certifikovaných European Heat Pump Association (EHPA), vizte přílohu č. 3. Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 1/2014. Vzhledem k letité znalosti cenotvorby čínských výrobců odhaduji, že výrobní náklady na ono 15kW čerpadlo se pohybují někde okolo 20–25 000 Kč a stejné výrobní náklady mají i pro dotace akceptovaní renomovaní výrobci ze západu, takže tady se nám ta naše tzv. čistá pozice otáčí.

Počítejte se mnou:
Zákazník koupí dotované tepelné čerpadlo za cca 200 000 Kč. Z prostředků EU obdrží až 127 500 Kč dotaci, tedy zaplatí za čerpadlo 72 500 Kč, což je cena srovnatelná s tepelným čerpadlem nakoupeným mimo EU trh, kdy 31 240 Kč obdrží výrobce, z čehož je jeho zisk cca 11 000 Kč; 8 000 připadne dopravci; a na obchodníka zůstane 33 260 Kč – o ty zbohatne jeden z nás.

A jak se dělí částky z dotovaného čerpadla? Výrobní náklady jsou cca 25 000 Kč, takže zisk na jednom čerpadle činí 175 000 Kč a ten putuje za hranice naší země směrem na západ. To, co považujeme za čistou pozici, se jen velmi rychle přetvoří v zisk mimo ČR, kde se z onoho královského zisku odvedou daně a všichni jsou spokojeni; zejména pak zahraniční vlastník firmy vyrábějící tepelná čerpadla a stát, na jehož území tato firma sídlí. A český člověk? Ten už svou úlohu splnil – vzal si dotaci.

Autor je ředitel a spolumajitel strojírenské firmy

Převzato z webu Strany nezávislosti ČR

Jakub Janda


zpět na článek