28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Eurozóna konečně přišla s průlomem

Eurozóna na svém summitu konečně udělala zásadní krok. Po skoro roce a půl bezvýchodné snahy zachránit Řecko před bankrotem mezinárodními půjčkami se odhodlala k jedinému možnému scénáři: ke škrtnutí podstatné části řeckých dluhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 31.10.2011 13:13

Není špatný mít

pětset milionů nevolníků ... to se pak dobře žije a poroučí větru dešti.

P. Fiala 31.10.2011 9:38

Upřesnění o členech klubu EU

""V plné nahotě by se tak vyjevilo jedno ze základních dilemat měnové integrace: země se společnou měnou životně závisejí na činech ostatních partnerů v klubu, ale nemají prakticky žádnou účinnou páku, jak jim zabránit v nezodpovědném chování.""

Hezké, zavádějící informace. Nejde o žádné "členy klubu".

Jde o některé vlády států EU sestavené na bázi politických stran, které volí občané. Chápeme proč občané, jejich zástupci v parlamentech udržují u výkonné moci své lídry, kteří zadlužují státy = všechny občany? Mně se jeví, že parlamenty nevykonávají kontrolu nad vládami (státní rozpočet je v ČR zákon). Jak by mohly parlamenty kontrolovat, když hrají poslanci dvou nejsilnějších stran stejnou hru (nevnímali jste, co museli lidé ze strany VV vytrpět v médiích, když chtěli napravovat věci veřejné). Platí to vždy občané a média ústy lídrů největších politických stran jim to vždy "vysvětlí" proč to tak musí být: je krize a stále se vrací, pozabíjet nás chtějí muslimové, bojujeme proti korupci, a podobně. Jenže v základních mocech státu ČR stále fungují postkomunisté, takže vysvětlení proč likvidovat Eurozónu či dokonce EU je nasnadě. Komu to asi prospěje až rozbourána bude?

K. Janyška 31.10.2011 9:02

Haj zlíci si hraji na solidaritu a přitom jde více o německé a francoské prachy, v zadluženém Řecku, než o cokoliv jiného... Dzp.

K. Janyška 31.10.2011 9:02

Re: Haj zlíci si hraji na solidaritu a přitom jde více o německé a francoské prachy, v zadluženém Řecku, než o cokoliv jiného... Dzp.

...francouzské ...

K. Janyška 31.10.2011 8:08

Problémem Evropské unie jeuž její socailistická podstata, ne až důsledkyTy budou na takovém základě pořád špatné, tragické a zločinné... Dzp.

V. Vérosta 31.10.2011 7:46

Rozhodnutí summitu

bylo posledním hřebíkem do rakve eura. Odpustit se měl  c e l ý  dluh Řecka, Irska, Itálie a Španělska a po 50 procentech dluhy Francie a Německa. Pak by byla nějaká naděje, Ale takhle??

J. Kanioková 31.10.2011 2:58

Každopádně eurozóna má odzvoněno, o tom nepochybuji..

Jen sociální inženýři tu agónii zase znovu prodloužili.. a hasí dluhy dalšími dluhy..

S částí textu si nevím rady, nejsem si jistá, jestli to je pravda, nevěřím - "Škrty se totiž nedotknou těch dluhopisů, které vlastní tak zvaní oficiální věřitelé, tedy hlavně Evropská centrální banka, země eurozóny a Mezinárodní měnový fond."  Já četla, že naopak - že škrty se nedotknou řeckých dluhů mimo EU

A nové dluhy EU - z dnešního tisku... jak se chudáci američtí daňoví poplatníci "nadšeně" podílejí na "záchraně" eura.. Určitě jsou štěstím bez sebe, rovněž jako Slováci, Estonci... Holt sociální inženýři, co jiného mohou vymyslet, než hasit oheň benzínem...

Peníze určené k záchraně amerického bankovního systému - šly do EU - 105 mld.

http://www.washingtonpost.com/business/economy/federal-reserve-boosts-flow-of-dollars-to-european-central-bank/2011/09/15/gIQA2YcpVK_story.html

T. Pansky 31.10.2011 1:49

V cele nahote se ukazuje nepochopeni ...

... fungovani EU a potazmo jeji menove unie. Recku se podaril jeden brilantni tah - ze sveho dluhu udelali Rekove unijni problem. Dnes uz se Rekove bat nemusi, ze nesplati dluh. Dnes se musi bat vsichni ostatni, kteri zacali pujcovat. To, co dela EU, nema ve svete obdoby. Ze by Spojene staty? To prece vubec ne; tam federalni vlada neplati dluhy clenskych statu a ani jednotlive staty nezodpovidaji za dluhy jinych statu. Evropska menova unie tady vytvorila bezprecedentni situaci. Dobre si vsimejte politiku, kteri mluvi o potrebe dalsi evropske integrace !!! Mohl by z nich nekdo rici, co to znamena, jaka je dalsi integrace mozna? Uz ted jsou staty EU skoro nezodpovednymi samy za sebe. Kde je potom dalsi stupen? Uz ted jsme tam, ze si neumime ani predstavit dluzene castky. Uz ted ani obcane nevi, kdo komu dluzi a kdo by to mel platit. Pri tomto premysleni vzdy dojdu ke stejnemu zaveru: zaplati to ti, kteri se vzdali svych prav a nestarali se o sva prava. top0625top@live.com

J. Kratochvíl 31.10.2011 15:28

Re: V cele nahote se ukazuje nepochopeni ...

Další evropská integrace je právě to co jsou Spojené státy, což některým tzv. evropskeptikům vadí, ale jak je vidět bez té další integrace tzn  federalizace Evropy to dále nepůjde. V USA kdyby se některý stát choval jako Řekové, tak hned nastoupí parta z Washington D.C. a udělá pořádek, což v Evropě zatím není možné. Je naším národním zájmem abychom se také zůčastnili a byli uvnitř této nové Evropy.

J. Kratochvíl 31.10.2011 15:30

Re: V cele nahote se ukazuje nepochopeni ...

Samozřejmě Europy.

J. Kratochvíl 31.10.2011 15:53

Re: V cele nahote se ukazuje nepochopeni ...

Tak jsem trochu zazmatkoval, ale přece je to jenom česky Evropa.