29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Modrý pták 9.5.2008 20:19

krabe,

souhlasím s naprostou většinou Vašich tvrzení (moc se mně líbí, že používáte termín "měna"). Mám několik drobných poznámek: 1. peníze emituje pouze a výhradně centrální (cedulová) banka. Ta totiž ze zákona určuje nejen diskontní sazbu, ale také repo sazbu, kterou jsou úročeny povinné rezervy, jejichž výši určuje také centrální banka. Takto umožňuje poskytování nekrytých aktiv formou úvěrů. Kam taková politika vede si vyzkoušeli na konci 20. let. 2. Zlatý standard se nezhroutil - zlatý standard byl vládami zakázán. Nejprve tak, že určil papírové peníze jako jediné zákonné platidlo (tedy určil povinné plnění) a následně tak, že zakázal soukromníkům vlastnit zlato jinak než ve špercích. 3. "Nekryté" (papírové) peníze není snadno pochopitelný koncept, protože je to vynález byrokratů. Na trhu by taková epochální abstrakce nikdy nemohla vzniknout. Jak přijmout plnění v něčem, o čem vůbec nic nevíte? Hyperinflace a podobné měnové poruchy jsou spojeny až teprve s érou papírových peněz tzn. po roce 1914. Ve Vaší závěrečné větě bych slovo "důvěra" zaměnil za slovo "víra". O "vnitřnostech" papírových peněz vědí "možná" centrální bankéři, zbytek populace věří, že jejich aktiva budou snad splacena "na viděnou". Na rozdíl od zlata však papírové peníze nemají žádnou hodnotu (pokud nepočítám ten papír a barvy). A zlato se fakt zatím vytisknout nedá.

P. S. Cenová hladina za uplynulých 15 vylétla o 350% a v oběhu je 5, 5x více peněz než před 15 lety.

krab 9.5.2008 23:27

Re: krabe,

Super prispevek, diky za vecnou debatu.

1. CB emituje hotove penize, bezhotovostni penize emitujou vsechny banky (vcetne teda i CB, ale hlavne a zejmena komercni banky). A nemuzu souhlasit, ze to z podstaty vede k nejakym prusvihum. Dyt je na tom zalozeny cely hospodarstvi. Ze to obcas vede ke krizim je jasny, to se stava. Co se tyce povinnych rezerv, tak pokud se nemylim, tak PMR je v CR nula. V kazdym pripade je to bezvyznamna zalezitost. Je to instrument minulosti, uz se nepouziva.

2. Nejsem zadnej odbornik na zlatej standard, ale mel bych pripominku na tu argumetaci, kterou chapu tak, ze zle vlady navzdory uzasnejm vlastnostem zlata ho zakazaly. Proste to uz nefungovalo, nevim presne proc, nejspis to bylo neprakticky, kvuli nedostatku jedny komodity nemuzes pruzne menit mnozstvi penez (coz chceme). Napr. nynejsi rozmach hypotek (ten nas ceskej, priznivej, nemyslim credit crunch v USA) by nebyl moznej. Jasne ze je to stabilnejsi system, hyperinflace nehrozi, ale popravde: copak nam hrozi? Je to stabilni, ale rigidni system.

3) nevim v cem je to byrokraticky. Nevim jestli narazite na princip svobodneho bankovnictvi nebo jak se to jmenuje (kazda banka si emituje vlastni prachy a tyhle meny si navzajem konkuruji). Nicmene nesouhlasim se zbytkem. Kdyz mi nekdo da stovku, tak ja ji prijimam s virou, ze si za ni koupim u nas Na Zakladne 4 piva. A ty 4 piva mi taky Milan nalije. Kdyby mi Milan rekl, ze mi da jenom tri a jedno maly, tak budu chtit priste 110 korun. Takze nemusim bejt centralni banker abych vedel, jakou ma ta stovka hodnotu. (Ja to dokonce vim lip nez von). A nepotrebuju ani to zlato, ja radsi piju pivo :-)

Modrý pták 10.5.2008 0:19

krabe,

nápodobně. Ad 1. Nechce se mně přednášet měnovou teorii, tak to zkrátím a Vy si zbytek domyslíte :-). Potíž je, že se prostřednictvím úvěru, který není založen na úsporách, šíří ekonomikou "falešný signál", který všechny plete. Investoři jsou přesvědčeni, že levné peníze jsou výsledkem dobrovolných úspor a kdekdo si půjčuje. Spořivci zase utrácejí, protože se jim za ty "drobné" nechce spořit. Výrobci výrábějí jako o život, protože díky dostupným penězům to běží jako po másle. Ceny stále rostou, úspory se ztenčují a bubliny praskají stále častěji. To je jenom popis současného světa, nic víc. Např. v Kotlině klesla míra úspor za posledních 8 let na polovinu, kam vylétly dluhy víme oba.

Ad 2 a 3. Máte pravdu, že zlatý stadard byl pro vlády nepraktický, protože nemohly ovlivňovat množství peněz a tím hospodářství. Proto ho musely zrušit. Předtím totiž všechny pokusy uvést na trh "paralelní" státní peníze vedly k úsměvným koncům. Občané pro soukromé transakce používali nadále "komoditní" prachy, protože si nikdo netroufnul vyrovnávat svoje dluhy papíry, o jejichž hodnotě nic nevěděl. Ztratil by kredibilitu a nikdo by s ním neobchodoval. Tak těmi papírky pouze platili daně :-). Byrokratické je to proto, že nemáte žádnou volbu při výběru plnění. A také nemáte (nakonec jste to popsal) jistotu stability plnění. Stát může vyrovnat svoje závazky pouze tak, že vypíše nové daně. Inflace (zředění kupní síly peněžní jednotky), kterou státy nepřetržitě provádějí (jakoukoli formou úvěru) je vlastně stejná věc, jako když středověcí vládcové okrádali zlaté mince a z rozdílu žili. Prostě je to skryté zdanění. Nic víc. Státní monopol na emisi peněz tzn. vynucování jednoho plnění je záležitostí minulého století. Do té doby si to nikdo nedovolil. Ale byl jsem informován, že u Nejvyššího soudu USA právě leží žaloba soukromé společnosti, která chce emitovat zlaté peníze a ve FEDu to vzbudilo naprosté zděšení. Tak jen tak doufám, že tamní Ctihodnosti rozhodnou správně :-)).

krab 9.5.2008 23:27

Re: krabe,

Takze dokud lidi mene (tz. korune nebo EURU) veri, dokud za ni smenujou piva, tak to proste funguje. A kolem je skutecne videt, ze to fakt funguje. Ta inflace za 15 let, to neni moc fer. To do toho zapocitavate i transformaci - to je jednorazova zalezitost. Nehlede na to, ze se mi to cislo zda nejaky velky, fakt od roku 1993 vzrostly ceny 3.5x? To znamena prumerne 8.7% rocne, to se mi teda fakt nezda, vzhledem k tomu ze za poslednich 10 let byla kolem 2-3%...Ale to jsme dost odbehli od tematu EURO vs. koruna...