18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Euro je nečestná parodie na peníze

Peníze jsou kořenem všeho zla. To je postoj, na němž se asi shodne většina lidí. Peníze korumpují, dávají vzniknout násilí a konfliktům mezi lidmi, chamtiví lidé jdou i přes mrtvoly, aby je získali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 3.1.2012 16:19

Velmi podnětný příspěvek

Domnívám se ale, že další vývoj EU půjde cestou kombinace obou popisovaných varinant, tedy utužení její centralizace a zvýšení inflace. EU podle mého názoru nějakým takovým upatlaným způsobem pojede dál, byť třeba v omezeném rozsahu. Bylo do ní vloženo příliš mnoho kapitálu, jak politického, tak i finančního, a následky jejího rozpadu by byly příliš velké na to, aby tomu tak nebylo. Ne že by se mně ta představa nějak příliš líbila, myslím ale, že tomu tak bude.

J. Urban 29.12.2011 19:51

Mám vážné obavy, že autor

má ve všem - nebo aspoň téměř ve všem - pravdu. Tedy "chyba" je zakodována už v samém základu EU, od samého počátku jde o nepochopení ekonomických zákonitostí volného trhu, o jeho deformaci a znásilňování. Jedinou útěchou může být, že to nepřežije - ale bude nás to všechny stát mnoho, velmi mnoho ....

P. Fiala 23.12.2011 9:28

Peníze jsou kořenem všeho zla?

Slovo "PENÍZE" reprezentuje obecný pojem na mnoho typů státních měn i jejich forem. Z vykopávek známe mince zlaté stříbrné i míchané, číňané první pochopili že to tak nemusí být. A mince nahradili kousky papíru potištěnými číselnými údaji a jinými znaky viz Juan. Američané v USA první pochopili že ani tak to nemusí být (pan B.Gates s Windows operačnímsystémem a bankovnictví světové) a nahradili papírky záznamem na bezpečném digitálním médiu a k tomu přidali, pro staromilce, plastové kartičky. Proč se dějí takové přeměny? Lidé dosahují vědění, které jim umožňují dobrat se podstat věcí, o kterých přemýšleli staří Řekové, či Číňané či  Korejci aniž měli k dispozici současné vědeckotechnické a technologické znalosti.

Peníze, ať už v jakéoli podobě, jsou jen pouhé věci. Jen lidé po společné dohodě mezi sebou v Ústavě si ustavují pravidla, které věci přisoudí HODNOTU, která reprezentuje HODNOTU půdy, vod, nerostných surovin, průmyslových výroben, zemědělských produktů, zboží všeho druhu i služeb, i kulturních "výrobků" či sportovních či hazardních či finančních "produktů" či pošťováckých, atd. atp. - umožňuje to efektivní rozvoj výměny zboží - obchodování. 

Velmi poučné je, že se peníze kteréhokoli státu či Unie staly samy o sobě zbožím a jsou v mezinárodním měřítku prodávány a nakupovány.

Kořenem ZLA mohou být pouze lidé, ostatní kategorie na planetě Zemi (zvířata, rostliny, nerosty, oceány a moře, atmosféra, atd.) takový atribut nemají, alespoň v současné úrovni poznání to lidé nepřipouští.

P. Skřivan 22.12.2011 19:41

O EURO se začnu starat až tehdy,

pokud my budeme dotovat EU.

Zatím na tom nejsme nijak až tak dobře, takže bych navrhoval klid, nohy v teple a především se starat sami o sebe a neodpoutávat pozornost řečmi o věcech EU, o které se stejně postarají starší a chytřejší. :-) My jim tu EU nepostavili nebo ano ? Když oni stavěli EU, tak my stavěli RVHP. Sice ne úplně dobrovolně, ale stavěli.

J. Ráž 22.12.2011 19:27

Jediné, co lze článku vytknout je jeho mnohoslovnost

Když jsem se pobojoval přes  nic nevypovídající slovní balast k podstatě článku, tak některé odstavce jsem si  pro jejich výbornou analýzu toho, co  se v EU děje okopíroval do archivu.  Až na délku skvělý článek!

B. Volarik 22.12.2011 18:22

Zachovejte klid a rozvahu!

Vzdycky se to da vyresit metodou Tondy Lopaty alias Harmoniky. V patek se rekne, ze mena nebude a v sobotu se provede prehodnoceni a vymena starych Euro za nova Eura v pomeru 1 : 5. Je to vyzkousene a bude to fungovat na dalsich par desitek let...az pak nebude co prerozdelovat, vyhlasi se privatizace, nejlepe kuponova.

B. Rybák 22.12.2011 16:21

Článek je zajímavou, potřebnou a promyšlenou obhajobou ekonomického liberalismu

J. Anděl 22.12.2011 13:38

Nečestná parodie na kapitalismus?

Bylo by to dobré, kdyby tam nebyly myšlenky typu "Touha po moci a nenávist ke svobodě, tedy osobnostní rysy vlastní každému správnému zastánci Evropské unie...".

Jo, a "drobnosti" typu, uvedeného níže panem Němcem o citátu o lásce k penězům coby kořenu zla.

Jistě, obojí může být omyl a nemusel to být záměr. Takovými drobnůstkami se nenápadně pod ekonomickou analýzu ukryje odsuzování druhých lidí a podsouvání jim neexistujících záměrů či názorů a cílů. Být to vědomé, připadá mi to poněkud nečestné.

B. Rybák 22.12.2011 16:01

Re: Nečestná parodie na kapitalismus?

Autor nehovoří o "každém" zastánci Evropské unie, ale o jejím "správném" zastánci. Nedefinuje co je to "správný" zastánce EU, a není to ani cílem článku. Pro mne je z kontextu jasné, že ten zastánce je "správný" z pohledu např. bruselské, deficit demokracie záměrně vyvolávající, vrchnosti a já proto nemám žádný důvod se nad tím pohoršovat.

Autor necituje biblické úsloví. On cituje z náboženství (kavárensky) levicového pro něž jsou vskutku peníze ztělesněným zlem. Pan Němec projevil (už v nadpise) opravdu málo křesťanské tolerance.

L. David 22.12.2011 13:36

Velmi výstižné

M. Hoblík 22.12.2011 10:55

Škoda tolika slov!

Stačilo říct - celá EU i s Eurem je čertovi ku prospěchu!

J. Němec 22.12.2011 10:07

Motáku !

Ten citát, tak převelice oblíbený není o penězích, ale lásce k nim.

"Kořenem všeho zla je láska k penězům"  (1.Timoteovi 6. 10.)

Peníze jako takové samy od sebe  ještě nikomu neublížily.

K. Pavlik 22.12.2011 3:32

Penize nejsou moralni nebo nemoralni

Na to co jsou penize je mnoho definici. Kdyz jsme na Neviditelnem psovi tak je dobre mozna citovat z knihy Astonova otce kde se Astonuv dedecek hada zda penize jsou nebo nejsou jen poukazka na rohliky a Astonova babicka prisla o vetsinu penez nebot uverila teorii sveho svagra. Jestli zlato kupuji hlavne nicitele nebo jestli je poslednim steblem ktereho se chytaji zoufalci kteri neveri penezum je diskutabilni. Co vlastne ma delat clovek ktery ma penize a chce je vymenit za neco co neztrati hodnotu?

Ten kdo to vi to udela a bohuzel si to necha pro sebe. Penize (a tedy i centralni banky) mohou slouzit k usnadneni vymeny penez (coz v EU zatim funguje bajecne), k preklenuti prechodnych problemu a jsou bajecny prostredek k okradeni pitomcu.

Moc centralni banky je ale omezena, snahy napr. Jugoslavske statni banky se naprosto nezdarily, tez snahy Nemecke statni banky po prvni svetove valce dopadly spatne. V Mexiku si chudi lide ukladaji penize do domu, kdyz se dari tak pristavi patro, nebo aspon extra metr - s tim zadna centralni banka nic nenadela. Uvidime jak dopadne centralni banka EU. Pokud to nekdo vi ( a ja j teto skupine lidi bohuzel nepatrim) tak si to necha pro sebe a koupi si "options" na burze.

Toz tak.

B. Rybák 22.12.2011 16:16

Zajímavý a správný komentář

Š. Hašek 22.12.2011 1:30

Stručně a jasně řečeno.