20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Miron T 25.5.2007 23:16

Žádná kaše se nejí tak horká....

Vždyť Euro-Americkou (myslim tím USA+Kanadu) spolupráci v oblasti ekonomiky máme de fakto už dnes. Drobný problém občas je, že USA bezproblémově porušují mezinárodní ekonomické dohody, když to President USA potřebuje (viz nedávná kauza ochrany trhu USA před dovozem oceli, což je všechno, jenom ne liberální nebo snad dokonce legální postup). Ale Americka je prostě nejsilnější a to si musíme uvědomit. Lisabonské sci-fi typu "Dohnat a předehnat" připomíná spíše socialistický žargon.

Při úplném odbourání bariér múžeme narazit na vážný problém: Evropské přeregulované firmy jsou nutně v nevýhodě proti nešikanovaným Americkým firmám a při vzájemné zcela otevřené konkurenci by EU ztrácela a USA získávala. Pokud např. EU firmy musí plnit Kjótský protokol a Americké firmy ne, mají US firmy menší náklady, vyšší zisky a musí vyhrávat v konkurenčním boji.

Domnívám se, že jsou EU firmy dost silné na to, aby celý projekt násilné integrace nenápadně poslaly do háje a že z ně zbyde jen plácnutí do vody a zůstane jen u současných forem spolupráce, které se vcelku osvědčují.

Mimochodem, všimli jste si, jak odlišné cíle mají centrální banky EU a USA? Při tak odlišném cílování se "superúzká" integrece ani nedá rozumně ekonomicky dělat.

Mell 24.5.2007 21:50

Jsem pro spolupráci EU-USA.

Mi se zdá myšlenka větší ekonomické spolupráce mezi EU a USA hodně dobrá. Obavy pana Zahrádky chápu, ale nechápu proč si nejlepší mozky světa neumí poradit s vymyšlením fungujícího systému. Pokud se nadnárodní firmy naučily v EU využívat mafiánské způsoby k tomu, aby znevýhodňovala konkurenci, tak to není chyba  prvotní myšlenky o lepší ekonimické spolupráci, ale  špatně nastavený systém, proto bych nevyléval vaničku i s dítětem.

robert 24.5.2007 20:37

Bůh ochraňuj Ameriku před evropskými soudruhy

Další eurokotrmelce najdete na www.euportal.cz

Richard 24.5.2007 20:30

EU - experiment levicových sociálních inženýrů-

Bojím se aby Evropské unii Amerika nenaletěla se svým takzvaným volným obchodem. Co je za tím ve zkutečnosti prožívám jako spotřebitel a člověk pracující v soukromé firmě každý den. neustála buzerace evropských úředníků plodící naprosté blbosti. Zrovna nedávno zařadili zdravotnické výrobky, které prodáváme eurohujeři do 19 % DPH jsem odborníkem ve svém oboru a když jsem četl zdůvodnění musel jsem vyprsknout smíchy. Evropská unie zavádí centralistickou příkazovou ekonomiku jako bývalé RVHP a západní politici kteří nezažili komunismus tomu tleskají. Jestli Amerika naletí tomuto podvodu je to v pr***li. Stačí si přečíst skvělou knihu Skryté dějiny evropské integrace. Rozsáhlá studie co doopravdy EU je. Musím říci, že depresivnější čtení jsem ještě nečetl. Je to na emigraci a všem těm eurooptimistům držím palce budete to štěstí opravdu potřebovat. Světově uznávaný americký ekonom Milton Friedman nositel Nobelovy ceny za makroekonomii napsal studii Evropa budoucí region hladu a neprosperity.

Honza42 24.5.2007 22:33

Re: EU - experiment levicových sociálních inženýrů-

Jako bych to psal já.R^

Mard 24.5.2007 14:26

Omezení počtu platných vyhlášek a norem EU

Jsem málem odpadl, když jsem četl že Verhaugen (doufám že to píšu dobře) nedávno prohlásil, že konečně mají po třech letech pilné práce první výsledky. Za tu dobu odhalili 2 (slovy DVA!!) legislativní produkty EU, které považují za nadbytečné a nepotřebné. Jsem myslel že se z toho podělám. Ta komise, co na tom dělala měla 10 členů a pomáhalo jim asi 5 úředníků. Fakt jsou úžasně schopní machři, klobouk dolů!

Boethius 24.5.2007 16:03

Re: Omezení počtu platných vyhlášek a norem EU

A jake jsi odhalil ty? A jake naopak povazujes za rozumne?

franta 24.5.2007 9:35

Tak jsem z toho pochopil

že už i Američané jsou volové a měli by se vždycky napřed poradit s panem Zahrádkou

Richard 24.5.2007 20:33

Re: Tak jsem z toho pochopil

eurounijnímu podvodu naletělo už 27 států, takže opatrnost je na místě. Američqné jsou naivní v tom, že si myslí o nás evropanech pozitivní věci, zatímco evropané na ameriku plivou dnes a denně

Hnyk 24.5.2007 8:05

Pro takového konzervativce a liberála je asi nejlepší...

O vás bez vás. Neboli některé české "celebrity" plkají tak nesmyslně, že by je doktor Chocholoušek měl prohlásit za nesvéprávné.;-D

Tonevadí 24.5.2007 8:01

A doufám tedy, že EU konečně už zavede míle, inche, libry atd.

Vždyť my k té naší soustavě SI žádné tabulky na přepočítáváni jednotek nemáme a kdo může pak zkontrolovat, jestli je to dobře. To v Americe má každý inženýr tabulky na všechno a přece od nich nechceme, aby je teď zahodili.

A oni se tak rádi přizpůsobují podle druhých.  I ta elektrika by se měla zase změnit zpátky na 120 V jako u nich, než to bylo u nás všecko zbolševizováno na 220 V. Vsadím se, že JAB má v domě nezbolševisovanou elektriku přes tranďák...   

J.G. Pašek 24.5.2007 6:04

S vámi bylo lépe za Železnou Opnou . . . ..

byl klid od věčného mudrování a bekání . . .

BOMBON 24.5.2007 0:37

normy a standardy

nam nenacpou kvantitu na ukor kvality, o kvalite rozhodujeme svymi penezenkami.

rozsireni "ekonomickeho fasismu" ovsem vylouci konkurenci, jak spravne podotyka autor.

co na to liberalove, to je jasne, co na to konzervativci jasne neni, protoze konzervativec byva presvedcen, ze vsichni kolem se maji podridit jeho "spravne" myslence. takze konzervativec muze treba trvat na tom, ze lahve maji mit pintu a zadne jine byt nesmeji, rpotoze vzdycky mely pintu... v tomto smeru je zaverecny vykrik trochu scestny :-P

Jiří Zahrádka 24.5.2007 12:14

Re: normy a standardy

Ad "...o kvalite rozhodujeme svymi penezenkami"

Ano, tolik teorie. Jenže když si koupím spotřební zboží určité značky, očekávám kvalitu (proto si kupuji značkové zboží). Obávám se ovšem, že mám zkušenosti s tím, že známé evr. či americké značky, vyráběné nyní levněji v Číně, s kvalitou nemile překvapí. A nejde jen o Čínu. Slyšel jsem o velkých rozdílech v jednom produktu (spotř. elektronika), který se vyrábí v dobré kvalitě v zemi původu značky, ale šunt je prý ten typ, který tato firma vyrábí v jedné východoevropské zemi (čl. EU). Jiným příkladem je čokoláda, která chutná zcela jinak, je-li vyrobena v Německu a je-li vyrobena na Slovensku. Opět - jde o jednu značku.

Jeden známý si před časem koupil sekyrku v jednom z těch kutilských hypermarketů. Byla skvělá, jenom - po prvním použití se rozštíplo topůrko. Filozofie dneška je taková, že Vám to v tom hypermarketu bez problémů vymění za jinou. Jenže to nic nemění na prostém faktu, že kvantita asi opravdu vítězí nad kvalitou.

Asi přitom nejde zcela o svobodnou volbou spotřebitele - protože spotřebitel si vybral značku, od které byl zvyklý na jistou kvalitu. Díky přesunům výroby se ale kvalita i u značkových výrobků prostě mění a informace, daná spotřebiteli značkou, je tak falešná.

Byl jsem zastáncem ekonomické globalizace, a dosud jím do jisté míry jsem. Ale vnímám, že existují faktory, které snad nebyly vzpomenuty při teoretické analýze důsledků globalizace. A nejsem ochoten ani smést ze stolu cca před 2 lety zveřejněnou práci P. Samuelsona (byť asi není ekonomem, kterého byste považoval za hvězdu - já také moc ne, ale je fakt, že je nositelem Nobelovy ceny za ekonomii a blbý podle mě není). Tato práce globalizaci, resp. teorii komparativních výhod zásadně zpochybňuje. Děsí mě, že se v médiích téměř vůbec neprobrala. Chápu, že je to nepohodlné, když zpochybňuje nedotknutelnou globalizaci. Ale je to zneklidňující.

Nestranny pozorovatel 24.5.2007 0:21

Myslete prosim vice dopredu

"Nová smlouva by skutečně mohla přinést velké úspory a nárůsty vzájemného obchodu. "

Ale ten hlavni prinos nebyl autorem clanku recen: Strategicke spojenectvi proti te casti sveta, ktera zacina ekonomicky ohrozovat jak USA tak Evropu. Myslete prosim jeste kousek dal do budoucnnosti.

oakman 24.5.2007 0:28

Re: Myslete prosim vice dopredu

Nepleťte jablka a hrušky. Byznys nemá s tímhle nic společného. Tady nejde o NATO, ale o "CocaCola - izaci " trhu . Tady jde o nový totální tržní systém globálního oligopolu.

Nestranny pozorovatel 24.5.2007 0:37

Americane vi co cini

1. Pokud Evropane v zaslepenosti regulaci nevi co cini, Americane to urcite dobre vi. Na byznys jsou na svete nejlepsi. Americane se urcite nenechaji vtlacit do nevyhodneho trzniho usporadani.

2. Pokud se dostavi ekonomicka prevaha jiste casti sveta nad USA a Evropou, bude nedemokraticka cast sveta usilovat i o dalsi prevahu. Myslete dopredu.

marsion 24.5.2007 1:04

Re: Americane vi co cini

Pokud nejaka dohoda prinese pro u US zisk, bude US akceptovna.

Pokud snad pozdeji prevazi nevyhody, US svoji ucast zrusi.

Ostane, co je na tom spatne, byt v business pragmaticky?

Jiří Zahrádka 24.5.2007 12:41

Re: Re: Americane vi co cini

Tohle si o Británii mnozí asi mysleli též. Znáte metrického mučedníka?

Kdepak, pane. Jakmile vytvoříte nadnárodní instituci, na kterou se demokraticky odpovědní národní politici mohou vymluvit, může se rovina zájmů posunout zcela mimo současné prizma.

oakman 24.5.2007 1:14

Re: Americane vi co cini

Současný světový trh ovládá cca 10 tisíc velkých investorů. Tohle je boj mezi nimi (a jejich dvěma stovkami globáních mamutích brands, které tvoří oligopol, rozhodující o trendech světové konzumace) a státy chránícími své pidifirmy před vytlačením z trhu. Pokud to nedokáží - a to je při pohledu na to, kolik socialistické vlády v Evropě vylepí na různých pobídkách celkem jasné - dochází k monopolizaci, vulgarizaci a degradaci služby - jídlo se mění v Lídlo, rodinný dům v tukul s metrovým pruhem půdy mezi domem a plotem, hypermarket nahrazuje výlet "do města". Ze spolků se staly starobince, ostatní naplňují svůj "rodinný" život rvačkou o tatranku od televize. Globální oligopol je spolu se socialistou ve vládě cestou k Homofaberizaci mas.

Mard 24.5.2007 14:30

Re: Re: Americane vi co cini

No ale kdo za to může? Přece ten idiot spotřebitel, který místo aby šel koupit kvalitní potraviny, tak utratí prachy v Lídlu, místo domu po rodičích si pořídí stavebnici řadového domku za městem bez sklepa a zahrady, místo procházky do lesa jde trávit veselé chvilky to hypermárketu s donaldem. Chápu investora že to nabídne, když se splete, tak sprodělá kalhoty, je to jeho riziko. Ale proč do toho jde ten vůl spotřebitel? Zkrátka protože je kolem samý plebs, tak nabídka vypadá podle toho.

Richard 24.5.2007 20:35

Re: Myslete prosim vice dopredu

Nestranný pozorovateli, jakéžeto úspory přinesly bruselské normy českému podnikateli a lidem ? jmnenujte mi některé snad jedině to nehorázdné zakročení bruselských úředníků do služeb telefonních operátorů. Takže jsem zvědavý na ty výhody

Nestranny pozorovatel 24.5.2007 22:21

Evropske normy mi nevadi

Richarde, ja ty evropske normy neobhajuji! Ja prece argumentuji tim, ze vetsi vyhoda je v tom, ze se spolu USA a Evropa vice ekonomicky propoji. A to je pro Evropu dobre, protoze se od podnikatelsky schopnych Americanu neco nauci.

Jinak ale nemam nic proti evropskym normam, mne zadna v podnikani neprekazi. Rad jim vyhovim az na ne narazim. Uz za ten prijemny pocit evropanstvi.

Honza42 24.5.2007 22:40

Re: Evropske normy mi nevadi

"Až na ně narazím". Je vidět, že jste na ně ještě nenarazil. Jinak byste takový blábol nemohl napsat.