18.4.2024 | Svátek má Valérie


EKONOMIKA: EU má právo neomezeně regulovat ceny

12.6.2010

Úterní rozsudek Evropského soudního dvora (ECJ) ve věci regulace cen telefonního roamingu je smutným završením ostudné regulace cen telefonních služeb, ke které před třemi lety Evropská unie přistoupila. Rozsudek otevírá cestu k jakékoliv další celoevropské regulaci cen ve jménu „ochrany spotřebitele“ a „fungování vnitřního trhu“.

ECJ rozhodoval na základě dotazu britského soudu, na který se obrátily společnosti Vodafone, Telefónica O2, Orange a T-Mobile, tedy firmy, které do mobilního spojení investovaly peníze svých akcionářů a provozují jej ku prospěchu stovek milionů lidí. Britský soud nyní MUSÍ rozhodnout dle rozhodnutí ECJ, tedy zamítnout žalobu dotčených firem. Firmy s konečnou platností nesmějí za své služby účtovat ceny, které jsou výsledkem volné soutěže na trhu.

Ačkoliv nikde ve smlouvách EU není napsáno, že by EU měla pravomoc regulovat ceny, soud potvrdil, že dostatečným podkladem pro regulaci cen je obvyklá odvolávka na Článek 95 (dnes 114) Smlouvy o fungování EU který říká, že EU má právo přijímat „opatření ke sbližování ustanovení právních a správních předpisů členských států, jejichž účelem je vytvoření a fungování vnitřního trhu.“

Když operátoři žádali, ať se zruší alespoň regulace maloobchodních cen (ať EU stačí regulace propojovacích poplatků), Soud konstatoval, že i regulace maloobchodních cen je v pořádku, protože prý EU mohla "mít legitimně za to, že by pouhá regulace velkoobchodních trhů nevedla ke stejnému výsledku jako dotčená regulace, která zahrnuje jak velkoobchodní, tak maloobchodní trhy, a tudíž bylo nezbytné přistoupit k posledně uvedené regulaci".

Proč je regulace cen špatná

Vím, že jsou lidé (a mnoho mezi čtenáři tohoto blogu), kteří si myslí, že je potřeba regulovat ceny na volném trhu, aby se spotřebitel měl dobře. Krátkozraký spotřebitel je rád, že ho hodná EU chrání regulací a on se nemusí pídit po nejvýhodnějším tarifu při cestování.

Rozumný člověk by ale měl uznat, že použít REGULACI jako cestu k FUNGOVÁNÍ TRHU je KONTRADIKCE POJMŮ. Rozumný člověk by měl uznat, že regulace cen je pošlapáním svobody a soukromého vlastnictví. Ekonom také dodá, že regulace ničí trh, brání inovacím a zdražuje služby oklikou.

Opak si zjevně myslela komisařka Redingová i s celou Evropskou komisí, Radou a Parlamentem – a nyní i Evropský soudní dvůr. Jak jsem uvedl dříve, komisařka Redingová i s celou komisí by nikdy nevymyslela ani mobil ani roaming. Inovace jsou produktem svobodného trhu a motivu zisku, nikoliv produktem parazitických politiků či úředníků, kteří se jen umí vézt na zádech druhých.

Neviním samozřejmě na prvním místě Evropskou komisi, ale Topolánkovu vládu a jejího ministra Římana, kteří dali k regulaci jako členové Rady souhlas. Odpovědnost za další a další regulace EU nesou euroservilní politici, kteří nejsou schopni na euroschůzích hájit vlastní názor, mají-li jaký.

Čekejme, že postupně bude Evropská unie „v zájmu spotřebitele“, populisticky, aby odvrátila pozornost lidí od hlubokých měnových a fiskálních potíží, regulovat ceny všeho. Spotřebitelé budou rádi, že všechno bude všude stejně drahé, ale konečnou stanicí takového přístupu je diktatura a ekonomický úpadek.

Autor je ekonom a předseda Svobodných a autor knihy Jak vystoupit z EU.

Převzato z autorova blogu
PetrMach.cz