19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EKONOMIKA: Embargo na Babišovy rohlíky

19.6.2012

Pekárenská megafúze se zadrhla na slovenském antimonopolním úřadu

Skoro jako po másle proběhlo na českém Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) posvěcení obřího pekárenského svazku, Babišův Penam dostal souhlas na spolknutí jedničky United Bakeries bratří Paříků. Zato slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ) nad spojením dvou hlavních hráčů stále hloubá. Prahou se minulý týden nesla "zaručená" zpráva, že na Slovensku fúze zelenou nedostane. Tím by padlo i sloučení pekáren v Česku.

"Zatím o ničem nebylo rozhodnuto. Je to komplikované řízení," přiznává šéf Penamu a člen nejužšího vedení Agrofertu Jaroslav Kurčík. Očekává, že slovenský úřad by měl oznámit stanovisko do čtvrtka 14. června. "Pokud by bylo negativní, asi se odvoláme. Jsou možnosti opravných prostředků," říká Kurčík. V České republice zatím pekárny Penamu a United Bakeries oficiálně nespolupracují. Ani nemohou. "Dokud nebude uzavřeno řízení na PMÚ, kupní smlouva nenabude právní moci," dodává Kurčík.

"Správní řízení není ukončené. O koncentraci nebylo rozhodnuto," potvrdil také Tibor Vrzgula ze slovenského antimonopolního úřadu. Ten od loňského listopadu řídí právník Tibor Menyhart, který do úřadu přišel ze společnosti Transpetrol. O souhlas s převzetím společnosti Euro Bakeries Holding, která je jediným vlastníkem United Bakeries, požádal Agrofert český i slovenský antimonopolní úřad ve stejný den, loňského 4. října.

Opět přísně důvěrné

Brněnský ÚOHS, který vede bývalý poslanec za sociální demokracii Petr Rafaj, oznámil své ano 23. dubna. Dodnes ale úřad kladné stanovisko nezveřejnil ve sbírce rozhodnutí na svých internetových stránkách. Důvod? V textu se nesmí objevit některé údaje. Nejspíše o tom, jakou pozici spojený gigant na trhu s chlebem, pečivem a cukrářskými výrobky získal.

"ÚOHS v současné době řeší otázku vyznačení informací obsahujících obchodní tajemství. Až bude vyznačeno, rozhodnutí zveřejníme ve sbírce. Podle našich předpokladů by se tak mělo stát v horizontu několika týdnů," vysvětluje mluvčí úřadu Martin Švanda.

Agrofertu se znovu dostává privilegia, jaké měl u antimonopolního úřadu už při ovládnutí konkurenčního Agropolu a společnosti První žatecká. I v těchto případech ÚOHS schválil fúze s podmínkami. Ty ale na přání Agrofertu nikdy nezveřejnil. Tajil a dodnes tají i další zásadní informace o vlivu spojení na dotčené trhy s obilím, krmivy, zpracováním drůbeže a další. Místo nich obsahují posudky četné závorky se sdělením "obchodní tajemství".

Když se týdeník Euro s časovým odstupem zajímal o splnění závazků, jimiž úřad podmínil obě transakce, Rafaj potvrdil, že vše proběhlo v pořádku. Úřad byl ochoten podrobnosti sdělit, účastník řízení Agrofert si to ale nepřál.

Kdo řídí brněnský úřad

Podnikatel Andrej Babiš chce coby politik řídit stát jako firmu. Zatím si to zřejmě nacvičuje na státním antimonopolním úřadu.

Nestává se často, aby ÚOHS podmiňoval souhlas se spojením soutěžitelů doplňujícími závazky. Pokud si je vymíní, nemlží o nich jako u Agrofertu. Například při sloučení Karlovarských minerálních vod a Poděbradky úřad konkrétně jmenoval, co požaduje pro zachování soutěže. Informoval také, že podíl na trhu balených přírodních vod bude po spojení nižší než padesát procent.

Podmínky, za kterých brněnský úřad Babišovi schválil převzetí největšího pekárenského uskupení, si přitom určil sám Agrofert. ÚOHS to sdělil v dubnové tiskové zprávě: "S ohledem na skutečnost, že spojení vzbuzovalo vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na některých trzích, navrhl účastník řízení, že přijme soubor závazků ve prospěch zachování účinné soutěže."

Babiš si vybral čtyři pekárny, bez kterých se obejde. V blízkém okolí má jiné, které obsadí trh po těch, jichž se vzdal. Jedním z provozů, který oželí, má být pekárna v Brandýse nad Labem ze skupiny United Bakeries. Její obchodní prostor obsadí velkopekárna Zelená louka, kterou Babiš postavil před pěti lety v Herinku na východě Prahy.

Na Slovensku jinak

Podobnou dohodu o tom, že se vzdá některých pekáren, Agrofert se slovenským antimonopolním úřadem neučinil. "O závazcích se zatím nebavíme," říká šéf Penamu. S úředníky, kterým předsedá vzděláním právník, si Babišova firma průběžně doplňuje podklady. Tím se protahuje lhůta na vyřízení žádosti. "Předložili jsme argumentaci, proč si myslíme, že by spojení měli povolit," poznamenává Kurčík. O komplikacích, které doprovázejí převzetí konkurenčních pekáren na Slovensku, se víc rozpovídal pro tamní týdeník Trend.

"Slovenský úřad do relevantního tuzemského trhu s pečivem, ze kterého potom vycházejí i naše tržní podíly, nezapočítal na rozdíl od českého úřadu vícero aktérů byznysu s pečivem, i když tam přirozeně patří," tvrdí Kurčík. Namítá, že slovenští úředníci nevzali v úvahu dovozy pečiva, které pokrývají desetinu slovenské spotřeby. Podle jeho slov také vynechali malá pekařství, kterých je téměř tři sta, ale i některé větší pekárny. Podíl spojené dvojice následně převýšil 40 procent. "Reálně to podle nás nebude ani 25 procent. Tedy ještě méně než v Česku," prohlásil šéf Penamu. V tuzemsku by měl Agrofert po vyřazení čtyř pekáren ovládnout kolem třiceti procent trhu místo hrozících pětatřiceti.

Odlišný názor na vznik silného hráče mají i obchodníci z obou zemí. "Pro nás obchodníky koncentrace potravinářů nikdy nejsou dobrou zprávou," citoval Trend šéfa bratislavské obchodní sítě Terno Adriana Ďurčeka. Prezident českého svazu obchodu Zdeněk Juračka námitky proti integraci nemá. "Mluvil jsem o tom s Andrejem Babišem. Utvrzuje, že nebude utlačovat malé pekárny. Bude je chtít jako subdodavatele ručních výrobků, které velké pekárny nestačí dělat," říká Juračka. Očekává však, že vznik kolosu mohou pocítit menší obchodníci.

Týdeník EURO 24/2012, 11.6.2012