18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
smudek 11.4.2007 23:07

antiekologické dotace

pane ministře nejkrásnější louky jsou ty, které se nikdy nesekaly, takže dotace na sečení luk ze kterých seno nikdo nechce jsou neekologické, dochází k ochuzování těchto stanovišť o různé druhy rostlin i živočichů

Ladislav N. 11.4.2007 13:19

Petr Gandalovič, místopředseda ODS, takhle žvaní?

Je to vůbec možné? 8-o

Honza42 11.4.2007 13:13

Inu máme pravicovou vládu, tak se zvyšují dotace. Asi jsem blázen, že jsem je volil.

BOMBON 11.4.2007 13:07

ekozemedelci se neboji, bojim se ja

zase nekdo chce pecovat o moje blaho za me penize, ktere mi ukradl a z kterych si nacpal svuj brich.

pane ministre, kdyz uz realizujete takovehle hovadiny, tak se tim aspon nechlubte, a kdyz uz se tim chlubite, tak necekejte, ze vam budu tleskat. muj hlas uz nemate

František I. 11.4.2007 12:57

Bohužel, milý ministře

Bohužel, milý pane ministře, zemědělské produkty musí také někdo vykoupit a zpracovat. Bez této drobnosti jsou dotace určitě důležité. Trochu mi to připomíná Hrabalovu postavičku s houslemi, která v hospodě hrozila, pokud že mu nenatočí zadarmo pivo, bude hrát. Vzhledem k tomu, že váš náměstek pan Vít a jeho veterinářské hyeny zlikvidovali od roku 2000 více než 700 potravinářských výroben, asi ty dotace budete potřebovat. Ale možná, že bych měl podnětný návrh: Zkuste prosadit vepřové maso jako ekologické palivo v elektrárnách. Na tento účel EU dotace jistě seženete a kolem Počerad to začne vonět po pečeni(spálené).

Jirka původní 11.4.2007 10:06

kvoty a dotace jdou ruku v ruce...bohužel

stejně jako obrovské regulace v tomto druhu podnikání. Nestejné podmínky také k "normálnosti " nepřidají. jak byste přátelé podnikali, kdybyste mohli jenom vyrobit 200 aut ročně? A dostali byste dotaci ( kompenzaci ) , která by ani zdaleka nepokryla ztrátu, kterou jste utrpěli, protože nemůžete vyrábet?

O chytrého farmáře se nemusíte starat, ten dobře žije i teď. Bohužel mu právě dotacemi ničíte podnikání. Pokud jakýkoliv farmář je tak hloupý, že čeká na "výkupní ceny " tak by měl hned zkrachovat. jenomže dostane dotace a proto přežije. Potom je nedostatek půdy a je drahá.   

Pokud, ale zemědělská politika celé EU je takhle hloupě nastavená tak se nedá nic dělat. Nebude dobré jídlo pro více lidí, protože se  nebude moci vyrobit. Ti chytří, ale už teď hospodaří bez dotací a co dostanou ,  investují do rozvoje.

MIKLAS 11.4.2007 8:53

dotace

Pravda je, že oproti stavu z minulých devadesátých let vypadají louky lépe, protože jsou, kvůli dotacím, dvakrát ročně koseny. Podíváte-li se do nejbližších remízků, či na okraje lesů, nejdete zde " ukryté" balíky sena o které nikdo nestojí. Ptal jsem se jednoho zemědělce, majitele louky, proč tomu tak je a odpověděl mi, že kosí kvůli dotacím, jednou seno uklidí a to, co poseká podruhé mulčuje. Není co krmit, protože chovat dobytek se nevyplácí. Nejsem odborník, neumím posoudit, zda nízké výkupní ceny masa likvidují naše zemědělce, ale přibývající hromady balíků sena asi také nebudou to pravé.

tyro 11.4.2007 9:50

Re: dotace

 Až budou dotace na biomasu, pak zemědělec odprodá i balíky zbytečného sena a díky tomu bude pod lesy vymeteno, uklizeno. Jen otázka - co na to příroda až se bude sušit kdejaká travička ostopéro, aby byl zisk? Inu, časem poroste na stráních jen mech, pokud vůbec něco poroste!

R 11.4.2007 12:06

Re: Re: dotace

To přece bylo i dříve. Sedlák obdělával pole pro krávy a koně a různí kovozemědělci a nuzáci vyžínali kdejakou mez mezi těmi poli a lesy  pro kozy a králíky. Taky každá obec měla své obecní pastviny pro takové nuzáky.  U nás ty pastviny za komunistů osadili  topoly a zbytek zaroslo kopřivami a ostružinami.  Teď se to bude vracet. Akorát už nikdo nebude nebude sekat kousíčky trávy kosou nebo srpem a odnášet v nůši.

krmič 11.4.2007 12:28

Re: Re: Re: dotace

A to bylo dobře nebo špatně? Nebo: kdy dobře a kdy špatně? A proč? Jak to má být správně? Nenadávejte mi, fakt nevím.

R 11.4.2007 14:46

Re: Re: Re: Re: dotace

To si nejsem taky jistý. Fakt je, že kdysi se takhle zřejmě využila každá špetička biomasy. Problém s křídlatkou by tehdy vůbec nebyl, protože tato rostlina býložravcům vcelku chutná a lidi by ji hned vyžali.  Za komunistů ty pastviny nechali zarůst, cesty k nim zaorali, takže se tam dá dojít jedině pořádnou oklikou. To je dodnes. Zase za komunistů lidi, co pěstovali králíky, vyžali kdejaký kraj silnice a příkop, takže byly krásně zarovnané. Za dnešního kapitalismu veškeré maso zlevnilo, čas a prodávané krmivo zdražilo, takže lidi nechovají nic a příkopy zarůstají buřinou. V poslední době cesty projíždí traktor z technických služeb z města se sekačkou, na půlce příkopu, co dosáhne tu trávu rozšmelcuje a nechá shnít, na druhé půlce buřina nerušeně bují. Fakt nevím, co by bylo nejlíp.

R 11.4.2007 15:02

Re: Re: Re: Re: Re: dotace

V poslední době uvažuju, že vezmu ten svůj kousek bývalé pastviny, co tam vlastním, spojím se z ostatními a napereme tam topoly na biomasu.  Aspoň dřevo na topení jednou za pár let z toho bude......

Regan 11.4.2007 8:12

Ekozemědělci???

Víte, kdo jsou to ekozemědělci? .... Ti, co hnojí v noci.

To je vtip, který jsem slyšel od normálního - tedy asi neekologického - zemědělce.

Myslíte si někdo,že dnešní výnosy a následně související potravinový blahobyt by bylo schopno produkovat "ekologické" zemědělství?

tyro 11.4.2007 8:17

Re: Ekozemědělci???

 To víte, že nebylo. Ale co nese nálepku eko, to je dobrý kšeft, protože je nový a tendenční. Kšeft ale ne pro samotného zemědělce. I přes tzv. dotace je to pro zemědělce ztrátové.

tyro 11.4.2007 8:05

To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

 Stačí, že se bojí naši zemědělci. Ještě aby se báli tak jiní! Tyhle "starosti" o zemědělce miluji, protože jim vůbec nepomohou.

 Existují drobní sedláci, kteří přežívají celý porevoluční čas, denně dřou na svých políčkách, kolem skrovného množství dobytka a zastaralé techniky, kterou si tvrdě zaplatili.Konkurence gigafarem bývalých jézeďáků je nezničila, protože jsou pracovití a vypěstované potraviny prodávají svým víceméně stálým zákazníkům přímo a ne přes všelijaké překupníky. Jejich zboží je tak levné a kvalitou konkurující.

 Stát se ale o ně nestará. Proč by měl, když nemají své lobbysty, co by za drahý peníz obcházeli poslance a dojednávali s nimi kšeft?! Stát se o ně minimálně stará, jen když jde o zájmovou skupinu, která chce prosadit biomasu a tedy nový kšeft, nebo prosadit ekoturismus v případě zájmové skupiny turistických novátorských cestovek.

 Je to habaďůra na národ, jako vždy, vytvářet dojem péče a starostlivosti. K tomu slouží i novináři, kteří se podepisují pod články, jako je tento!!

Karel 11.4.2007 11:27

Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

Nezlobte, se, ale Vaše představa o "drobných sedlácích, kteří přežívají ... a prodávají ... stálým zákazníkům" se mi zdá poněkud romantická.

Mohl byste Vaši informaci podpořit nějakými technickými detaily? Co konkrétně produkují? Obilí? Brambory? Mléko? Maso? Něco jiného? A jakým způsobem a komu ony produkty distribuují? Kde je skladují? Atd., atd.

Znám velmi dobře situaci v malé zemědělské firmě (3 společníci + 4 zaměstnanci - všichni tam samozřejmě dělají všechno). Jsou závislí na dotacích, jiná šance než dodávat velkoodběratelům není. Byrokracie příšerná (kdy byly krávy vyhnány na pastvu, jaké bylo počasí, atd.), kontroly neustále.

stará sova 11.4.2007 11:39

Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

bát se o tyto zemědělce nemusíte - ale stejně časem vymřou. Pocházím z tokového prostředí a něco o tom vím. Ti lidé přežívají díky pracovnímu nasazení 16 hodin deně 7 dní v týdnu. Jijich přání a iluze ničí celé rodiny, děti se snaží dostat z domu co nejdřív, na školu není mnoho času, na zábavu žádný. Roční obrat hospodářsví je v statisících. Nejsou peníze na nákup pozemků, stavbu stájí, skladů, technologií na zpracování čehokoli. Všechno dohánějí pouze dřinou.

Původní družstva měli něco do sebe. Že byly málo výkoné je věc jiná. Jejich výhoda byla dělba práce a vzdělané vedení. I v EU přežívají pouze hospodářství o stovkách hektaru a ne sedláci s 5 kravkami.

honzak 11.4.2007 14:30

Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

dovolil bych si shrnout - vše co má nálepku "eko" je jen obrovský švindl za naše peníze. Stejně jako nálepka "EU".

Jirka původní 11.4.2007 14:36

Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

Tak to není........ke známce se vážou jisté technologické postupy, mnohdy daleko nákladnější , než v konvečním. Také podíl ruční práce je několikanásobně vyšší. Stejně tak ve zpracování jsou dovoleny pouze některé technologie a i výběr strojů, jatek, obalů......je velmi omezen. ještě co je nejdůležitější výnosy jsou tak na úrovni dvou třetin standardní produkce. Je v tom obrovský rozdíl. není to past na spotřebitele. Stejně tento druh výrobku není pro každého a nidky nebude.

R 11.4.2007 14:56

Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

Ty výnosy se mně moc nezdají. Socialistické zemědělství na konci 70 let dá se říci, že hospodařilo ekologicky, protože v té době se teprve zaváděly první rasantní chemikálie na ošetřování porostů, stroje byly víceméně stejné jako dneska.  Z tehdejších oslavovaných "bitev o zrno " si pamatuji, že výnosy 3 - 4 tuny z hektaru byla špička, někde měli i jen1,5 tuny, pokud nevyšlo počasí.  Dneska je běžných tak 6 - 7 tun z hektaru.  Jestli se má v ekologickém zemědělství zrušit chemie a zároveň omezit stroje, výnosy klesnou dost podstatně pod ty 3 - 4 tuny obilí z hektaru.

Jirka původní 11.4.2007 15:18

Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

Já jsem farmář a vím o čem mluvím...mám i mezinárodní certifikát organic farming ......a to není to nejhorší, jsem naprostý odpůrce dotací....a kvot....;-) věřte mi vím o čem mluvím.

R 11.4.2007 16:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

A už nějaký rok biofarmaříte nebo teprve začínáte?

Jirka původní 11.4.2007 16:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

hospodaříme 17 rok : -))) a dobře  investujeme, exportujeme, finalizujeme výrobky...prostě tak jak by to mělo být.

Jirka původní 11.4.2007 16:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

tedy s certifikátem už 10 let

R 11.4.2007 18:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

A kolik teda máte ty výnosy na hektar?

Jirka původní 11.4.2007 18:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

nemáme pole, ale louky a sady......a ve finále méně škůdců, než sady konveční, kvůli feromonové a roztočové ochraně. Přesto ikdyž je výnos srovnatelný tak se ovoce musí z větší části zpracovat, protže je třeba od hmyzu jen "nakouslé" ale technologie údržby je ekonomicky extrémně náročná a podmínky zpracování se nedají s konvečníma sadařema vůbec srovnat. Ale aby to nevypadalo hlouúpě, nestěžujeme si, naopak. Bohužel kvoty jsou velmi přísné. Máme vyprodánou produkci  na několik let dopředu, stejně tak jako ostatní husy a kachny. přesto i kdybychom mohli nemůžeme vyprodukovat více........kvůli kvotám . A dotace nám nenahradí  "administrativní omezení" která máme. jsou dokonce i kvoty na počet kotlet jehněčího, které můžeme prodat....to jste věděl?

honzak 11.4.2007 21:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

Pane Jiří, ve sledu svých příspěvků si trochu odporujete. Začínáte tím,že ekoznámka není švindl a končíte tím, že máte předepsáno, kolik můžete prodat jehněčích kotlet, když máte tu známku. Taky se ohánitě hektarovými výnosy a končíte konstatováním, že obilí nepěstujete. Nic proti Vám nemám, ale jen jste mě utvrdil v mém názoru.Vše, co je dirigováno úředníky seshora stojí za "katzendreck" (aby to pročlo cenzurou),

Jirka původní 11.4.2007 21:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

ano, kvoty jsou na nic...to, ale víme všichni....a nevím proč bych si měl odporovat s výnosi, když se klidně dají spočítat i "výtěžnosti" sadů....a kvoty jsou předepsány každému zemědělci, nejen ekologickému. KAŽDÉMU BEZ ROZDÍLU a na všechno

riki 12.4.2007 0:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

Můžete Jiří napsat kam vyvážíte a jak nebo přes koho?

Pavel 11.4.2007 7:29

Urbánní mýta o organickém farmaření

Zajímavý článek o tom, jak podporou biozemědělců podporujeme ničení přírody a výrobu nekvalitních až jedovatých potravin:

http://www.vesmir.cz/soubory/2003_V247-253.pdf