29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kylchap 13.10.2010 14:00

Minimální mzda

omezuje rozlet podnikatelů v aplikaci Schwarz - systému.

J. Novak 13.10.2010 9:25

Minimální mzda - ano, či ne?

V regionech s minimální, či žádnou nezaměstnaností je stanovení minimální mzdy zbytečné, protože vyjednávací pozice zaměstnavatele i zaměstnance jsou zhruba stejné a jde skutečně o kompromisní vyjednávání. Tam, kde práce není, se ale bez institutu minimální mzdy těžko obejdeme, pokud se nechceme dostat do situace, že budou lidé vykonávat i kvalifikované práce za byt a stravu a stanou se tak vlastně skoro novodobými otroky. V oblastech s nedostatkem pracovních příležitostí totiž vztah zaměstavatel - zaměstnanec je včechno jiné, než postavený na rovnoprávném smluvním kompromisu.

B. Jelínek 13.10.2010 20:38

Re: Minimální mzda - ano, či ne?

Minimální mzda žádné pracovní příležitosti nevytvoří, naopak zabetonuje stav pro vyvolené (většinou odboráři, proč myslíte, že bojují za minimální mzdu - kvůli vyšší zaměstnanosti nebo profitu pro vyvolené?). Ze zaměstnavatel děláte ďábla ale to je jen strana nabízející nic více. Máte možnost přijmout či odmítnout. Pokud je někdo ochoten dělat za byt a stravu tak dělá za byt a stravu. Otrok asi "neměl šanci" pánovi  "vypovědět smlouvu" nebo ano? Takže nemluvte o skoro otrocíxh, to je úplně jiný level. Kde je nedostatek pracovních příležitostí je jediná šance pro postižené, přemístit se tam, kde je příležitostí více. Není to jednoduché a snadné ale to je prostě život. Říká se tomu flexibilita pracovního trhu.

 

P. Čech 13.10.2010 9:16

Neobhajitelný nesmysl.

Zkusme odhlédnout od toho, že je zavedena v mnoha státech světa. Co to je? Je to zároveň bič i cukr. Jak na koho. Co je to mzda? Je to odměna za vykonamou práci v zaměstnaneckém poměru. Kdo jediný může posoudit její spravedlivou výši? Pouze ten, kdo konkrétní práci zadal při posouzení výsledku této práce. Nikdo jiný.Žádný poslanec či senátor, žádný prezident či král. Stát už vůbec ne. Výše mzdy závisí na dohodě. Na dohodě zaměstnance a zaměstnavatele. Pokud je někdo ochoten vykonávat práci za řekněme 5000 Kč měsíčně a podepíše v tom smyslu pracovní smlouvu se zaměstnavatelem, nikdo jiný nemá právo do toho mluvit a už vůbec ne zasahovat zákonem. Budu-li ochoten pracovat 1 hodinu za 1 korunu, je to pouze moje věc. Naprosto stejně tak, nebudu-li ochoten pracovat 1 hodinu za 10 000 Kč. Každopádně mám víceméně svobodnou volbu. Každá práce je různě náročná ať již na myšlení či fyzickou zdatnost a měřítkem je zde pouze kvalita. Z těchto důvodů stanovování nějakého matematického průměru, nebo minima bude vždy kontraproduktivní. Vždy bude jen umělým vyvoláváním rozporů a zaséváním semínek nenávisti mezi lidmi. Pouze to a nic jiného představuje politika komunistických  a t.zv. sociálně demokratických stran. Ostatně i všech jiných stran levicových. Nikam nevede. Pouze a jedině k rozvratu společnosti lidí.

J. Síbek 13.10.2010 10:47

Re: Neobhajitelný nesmysl.

Máte v něčem pravdu,ale představte si situaci když jste nezaměstnaný,na podpoře a potenciální zaměstnavatel kam vás pracovní úřad poslal vám nabídne práci za 1 korunu na hodinu,odmítnete .Následuje otázka,co pracovní úřad dále provede.Pokud vám vezme podporu

můžete se jít pást.Takže takhle jednoduše to asi nepůjde.

Na druhé straně plošný diktát minimální mzdy je taky problematický,protože nebere ohled na životní náklady v různých regionech ani na to jestli zaměstnavatel zaměstná lempla nebo kvalitního pracovníka.

P. Čech 13.10.2010 17:53

Re: Neobhajitelný nesmysl.

Také jsem byl nezaměstnaný. V té době Úřad práce nabízel stovku zaměstnání. Neměl jsem zájem o žádné z nich a stal jsem se živnostníkem. Tuto možnost má každý, kdo něco umí. Neumí-li nic, nezbude mu, než přijmout jakoukoliv nabízenou práci. To, že nic neumí není vina těch, co něco umí. Je to vina jeho vlastní a nevidím důvod, proč by ti, co něco umí, měli jakkoliv platit ty co nic neumí, ale chtějí 20000Kč měsíčně. Nedostanou-li je, raději přežívají na podpoře. O tom to je.

V. Bok 13.10.2010 7:02

Minimální mzdu má i čína

konkrétně 800 RMBY. Kdyby jí neměla, růst by byl asi tak 80% za rok,  máme li přijmout argumentaci autora.

Minimální mzda nemá na růst ekonomiky žádný vliv. Většina praktických ekonomů to dávno ví.

J. Schwarz 13.10.2010 11:34

Re: Minimální mzdu má i čína

A má ta minimální mzda stejný význam v Praze jako na Jesenicku? Stejné to bude i v té Číně nebo USA, pokud ji tam taky mají. Celostátně stanovená minimální mzda bude irelevantní v Praze, zatímco v jeseníku může značně omezovat dostupnost práce.

R. Langer 13.10.2010 12:15

Re: Minimální mzdu má i čína

Já si myslím, že z minimální mzdy je velký problém vyžít i v tom Jeseníku. Takže to s tím omezováním dostupnosti práce nevidím jako reálné.

J. Kanioková 13.10.2010 16:42

Vím, že vyžití jen z minimální mzdy je problém,

o tom žádná, taky soucítím s těmi, kdo mají k nějaké lepší práci moc daleko. Jenže jestliže chce někdo třeba v takovém méně exponovaném místě začít podníkat, nebo by rád svou výrobu i rozšířil, nemá jistotu, jak uspěje, bude-li mít dostatečný odbyt. Proto nemůže riskovat nábor dalších zaměstnanců s jejich podmínkou minimální mzdy. I když by další potřeboval, ale zatím by jim tolik zaplatit nemohl, aby se nedostal do insolvence. Proto se bojí jít do rizika a nerozšiřuje či vůbec nezahajuje. Existence této podmínky podvazuje odvahu těm "odvážným", kteří mají nějaký solidní plán a možná by uspěli.

J. Kanioková 13.10.2010 16:44

Přesně

V. Pavel 13.10.2010 6:30

V čem je zase v Česku problém?

V USA mají odjakživa stanovenu "minimální mzdu" a výkonnost ekonomiky to nesnižuje. Nevím, proč by to mělo v Česku být jinak? Vzhledem k celkově špatné vymahatelnosti práva u nás, kdy běžně někteří zaměstnavatelé zneužívají ZP k zaštítění podvodu vůči zaměstnanci spočívajícím v účelovém nevyplacení mzdy za řádně vykonanou práci, je naopak stanovení minimální mzdy vhodné!

J. Gajdosik 13.10.2010 21:25

Re: V čem je zase v Česku problém?

horsi je , ze tu minimalni mzdu v mene zajimavych lokalitach davaji i za kvalifikovanou praci. a to je docela problem. nejspis by mela byt odstupnovana.

J. Kanioková 13.10.2010 0:23

Minimální mzda je brzdou kreativity firem.

V. Pavel 13.10.2010 6:26

Re: Minimální mzda je brzdou kreativity firem.

.......... slabomyslný názor, takto postižené fanatické adorantky Klause?

J. Hejna 13.10.2010 11:20

Re: Minimální mzda je brzdou kreativity firem.

Pavel!

Jste slaboduchý nevychovanec.