28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Důchody ve ztrátě

Už v listopadu 2019 vyšel ve Finacial Times článek s názvem „Jejich dům je v plamenech: penzijní krize zasáhla svět“. Něco jako globální penzijní krize je přitom v Česku neznámé téma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 3.7.2021 13:30

A takhle dopadne měna řízená negramotnými socialisty-komunisty:

https://www.lidovky.cz/svet/venezuela-skrtne-na-svych-bankovkach-sest-nul-aby-zjednodusila-transakce.A210703_073112_ln_zahranici_hetom

B. Máca 2.7.2021 23:43

V rámci Evropy stojí za zmínku všechny skandinávské státy, zejména Norsko.

L. Novák 2.7.2021 16:12

Zajímavá investice: Nákup za 450 tisíc, prodej za 27 milionů... :-P

Na blbosti socialistického (ČSSD) hejtmana Haška se dá vydělat slušný kapitál...

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/hasek-ignoroval-problem-s-pozemkem-letiste/r~b69c0c54b24d11ebb234ac1f6b220ee8/

R. Kupka 2.7.2021 18:15

Hejtmana Haska?? Bejvaleho;-D;-D...dnes uz podraznika prvni tridy

L. Novák 2.7.2021 19:45

Však to tam je všechno popsané i s odkazy na jeho kauzy...;-D

J. Černý 2.7.2021 14:56

Penzijni fondy v naprosté většině jsou pouhá letadla a nejlepe se vede vlastnikum těch fondů.

Ve světě je mnoho inflačních peněz, ale velmi málo příležitosti je zhodnotit nad miru inflace.

P. Milan 2.7.2021 15:01

O těch penzijních fondech hoνno víte, ale ideově jste pevný.

A ano, inflační peníze nelze většinou zhodnotit jinak, než promyšlenou investicí.

P. Hatina 2.7.2021 15:22

Mimochodem, promyšlenou investicí míníte jakou, v době kovidu, když státy mohou prakticky ze dne na den, uavírat celá odvětví ekonomiky?

No a s tím souvisí věc druhá, ty fondy fungují trvale v řádu dekád. Takže, ty promyšlené a úspěšné investice by měly vymýšlet a realizovat, prakticky pořád, jednou za druhou. Kdyby tohle nějaký investiční expert uměl - TRVALE , tak mu snad ruce pozlatí a nebude pracovat pro důchodové fondy.

J. Černý 2.7.2021 16:03

Zajimavy odborný názor, podle slovníku budete zřejmě v představenstvu důležitého a úspěšného penzijního fondu. ;-D

P. Hatina 2.7.2021 15:31

Mimochodem, jak je vidět z článku, pokud ten fond smí legálně poslat svému klientovi oznámení že mu snižuje výplatu důchodu o 10 procent, tak to žádné letadlo není, a může takto fungovat zcela legálně dál, jako že i vydělávat svým vlastníkům zajímavé zisky.

No a to ošklivé letadlo by se z toho stalo až tehdy, pokud by je ten klient (spousta klientů) mohla zažalovat že ty důchody mají vyplatit v plné výši a hned. Teprve pak by se zjistilo že ty prachy už nemaj a to letadlo by šlo, jak se říká "do vrtule";-D

V. Mokrý 2.7.2021 16:25

!!!!!! R^

D. Bowman 2.7.2021 13:21

Jestli si chcete spořit na důchod, doporučuji ukládat peníze do zlata. Ale i to vám samozřejmě můžou ukradnout. Prodej je na občanku, takže vědí za kým si přijít,

Zlato znároďnoval už FDR v USA 30. let. Pro dnešní moderní stát to nebude problém vůbec. Nehledě na to, že manipulovat cenu zlata, lze velmi jednoduše (valná většina je virtuální zlato, keré se snadno nafoukne i splaskne a cena fyzického je navázaná).

Nemovitost a pozemek je fajn ale jsou s tím náklady a není problém vám to pořádně zdanit nebo zastropovat nájmy - a donutit vás prodat....z čehož zase zaplatíte daň (kolikrát už? daň z příjmu, nákupu, zase příjmů, prodeje ).

Jsme nevolníci na plantáži. O desátku se nám může jenom zdát. Chechtá se jen velmi dobře vypasená finanční elita (a jejich pomocníci), která propagací různých socialistických, rudo-zelených, rasových a genderových řešení, jen odvádí pozornost od loupeže tisíciletí nazvané Centrální Bankovnictví a přidružené kartely.

D. Bowman 2.7.2021 13:01

Ekonomický kněží faraóna to ale vyřešili. Jmenuje se to Modern Monetary Theory, takový Keynessianismus na steroidech, který tvrdí, že je úplně jedno jak je dluh velký, inflace je zdravá a po nás potopa (to už neřikaj).

Komunistický manifest měl jeden velmi zásadní požadavek. Zřízení Centrální Banky. Tím končí kapitalismus, protože kapitál je generován z úředního rozhodnutí, nikoliv akumulací zisků.

Nejen, že se pak dá "investovat" do všeho možného, třeba do úplatků pro voliče tj. prožrat to, ALE nakonec se dá za natištěné peníze zkoupit vše. Nemusíte tak znárodňovat, jak nějaký Bolševik. Prostě si natisknete kapitál a všechno koupíte. Jako to např. teď dělá BlackRock - zkupují statisíce rodinných domů a bytů po USA a Evropě, a to značně nad poptávanou cenou. I kdyby začli prodělávat - CB jim natiskne nové a nemusí to být ani bail out.

Gates taky pochopil a je nej vlastníkem hospodářské půdy v USA.

NeoFeudalismus, schovaný za Socialismus, schovaný za Stakeholder "Capitalism" se kvapem blíží. Stačí se podívat jak špičky WallStreet adorují Čínský model. A ta Bidenova loutkoherecká klika to zařídí.

V. Humble 2.7.2021 14:24

Ja bych pochyboval o tom ze wall street adoruje Cinsky model. V Cine je regulace financi na mnohem vyssi urovni a spousta dnesnich praktik ktere mimochodem prispely k fin kolapsu pred par lety by byla okamzite zakazana.

D. Bowman 2.7.2021 14:41

Pochybujete, protože nedáváte pozor :-)

Wallstreet tam má velké investice a točí Čínské prachy.

https://www.youtube.com/watch?v=XLt9RnWtdJg

A těm velkým hráčům nevadí silná ruka státu. Díky ní si udržují monopol. Legislativa je jim psaná na míru, konkurence, největší postrach kapitalistů, je bez konexí v loji.

Přesně oni si pochvalují, jak to strana dokáže pěkně nadiktovat, aby ke kolapsům nedocházelo. Je to vaháněni čerta ďáblem. Ten kolaps vzniknul díky uměle levným penězům, pumpovaným FED, který nafouknul bubliny (tu dot.com, tu hypoteční a dnes i akciovou). A řešení jsou větší pravomoce pro FED? Samozřejmě, pokud tam máte kamarády a ty dohlídnou, že ty ostatní "nezodpovědní" se k lizu nedostanou....

Čína má spoustu problémů finančnického charakteru. Občas to i cenzura (čínská a wallstreet) pustí. Ale tak tvrdá ruka státu to "řeší".

V. Humble 2.7.2021 16:14

To je zrejme ciste naivita ze strany Wall Streetu. Cina si hlida finance nedavno kuprikladu zacala rozmontovavat imperium Jacka Ma a jednim z duvodu byl rizikovy byznys v pujckach veritelum. Malokdo vi ze za krizi v roce 2008 muze AIG ktera vedomne pojistovala rizikove uvery s USA cim jim zvedla rating a umoznila masove rozsireni. AIG take pojistila mnohem vice uveru nez byla schopna splatit. FED musel AIG podrzet 180 miliradami dolaru . Jeste malo lidi vi ze Cina po dohode s USA vytiskla hory penez aby pomohla utlumit krizi. Od te doby jsou velmi obezretny a mam pocit ze za agresivni retorikou vuci Cine stoji fakt ze se Cina odmitla podilet na dalsich fin spekulaci kteru nyni USA nutne potrebujou.

D. Bowman 2.7.2021 18:30

To já neumím posoudit, zda je WallStreet víc naivní nebo hamižnej. Výsledek je stejnej - USA jsou tunelovaný velmi spolehlivě.

Ano, ten Jack Ma incident si pochavalují WallStreet magnáti v nedávném rozhovoru (včera to Posobiec dal na twitter).

AIG, Jack Ma atd. to jsou jen symptomy. FED tiskne jak vzteklej, úroky jsou uměle nízko a aby investice nesly (a penzijní fondy mohli vyplácet důchody apod.) tak se musí jít do stále větších rizik a vymejšlení různých kotrmelců až podvodů.

Čína taky tiskne jak vzteklá. Nedávno tam byl skandál ze zlatem, které bylo víc tungsten než zlato. Peníze mizej ve městech duchů a mostů do nikam.

Čína půjčuje USA, aby si USA mohlo kupovat made in china blbosti. Ty zas využívaj levnou až otrockou pracovní sílu a doufaj, že se jim jednou otebře čínskej trh. Což se neděje. Fanriku okopírujou a povolení k prodeji doma dostane nějakej švagr ze strany.

Faktem zůstává, že je to celé šílený podvod, na kterém se nebesky pakuje pár rodin, jak v Číně tak v USA. A nikdo do toho nechce šťourat, protože je to celé na písku a kdyby se to sesypalo, tak to zase odnese hlavně střední třída, jako ve 2009.

Centrální bankovnictví byl omyl, když už ne tunel od počátku.

Čína není finančně zdravá. Asi by byla nemocnější, kdyby občas někoho nepopravili ale to je jak léčit leukémii vypalováním bradavic.

F. Kusák 2.7.2021 11:41

No, když někdo chce věřit virtuálním účtům, na kterých shromažďuje virtuální peníze, které mu mají přinést virtuální zisky, je blázen. I spekulace s virtuální měnou není pro každého a případné výnosy je nutné někam reálně uložit. Většina normálních střádalů pochopila, že je dobré ukládat přebytky do nemovitostí, tedy zejména souvisejících s bydlením. Jistě, má to své výhody, ceny nemovitostí rostou a ještě šetříme za náklady na bydlení, případně pronájmem získáváme další příjem. No, to by v tom byl čert, aby nějakého politika nebo rovnou celou partaj nenapadlo část takto získaných a zdaněných příjmů znovu získat do státní kasy. A nemusí se rovnou nepopulárně zvýšit daně z nemovitosti, stačí změnit koeficient a je to doma. V Praze se takto zvýšila částka daně z nemovitosti o 100 %. A lidi si toho všimli až následně a nic. Nebo vymyslet nějakou ekologickou daň. No přeci, všichni chceme mít čisté životní prostředí a zbavit se klimatických změn. Takže pozor, ďábel je právě v tom detailu.

V. Humble 2.7.2021 11:59

No jako takovy vedlejsi produkt masoveho investovani do nemovitosti je fin nedostupnost bydleni pro vetsinu obyvatel. Ve vetsine zapadnich zemi je tohle uz celkem slusny pruser and zacina to i u nas. Dum uz neni misto kde zijete ale misto kde si ukladate uspory. To je obrovsky problem jak pro mlade tak pro ekonomiku. Ovsem neni se co divit kdyz stat nedava obcanum jinou moznost jak smysluplne ukladat penize.

L. Novák 2.7.2021 13:56

Spoustu hypoték, možná i většinu, si lidé (nepříliš majetní) brali proto, že je pro ně dlouhodobě výhodnější platit hypotéku a bydlet ve svém, než za stejné peníze bydlet v nájemním bytě a živit majitele - a měsíčně mu nechat půl výplaty.

Nemovitost jako investice přišla se zpožděním, když bylo jasné, že socialistické vlády včetně Babiše rozjely dluhové "letadlo" a měna rychle ztrácí svou hodnotu.

P. Milan 2.7.2021 15:03

Nedostupnost je dána administrativně brzděnou výstavbou, ne investováním.

V. Humble 2.7.2021 16:40

Samozrejme dostupnoust Hypotek a rychlost vystavby je dulezty faktor. Nicmene to nemeni fakt ze pokud je bydleni uchovavni a zhodnoceni investice budete mit na trhu nejenom lidi kteri chteji bydlet ale take lide ktery chteji jen ulozit penize. To samo o sobe zvysuje cenu. Kdyz si pak spocitate ze to nejsou jen jednotlivci ale take obrovske mezinarodni korporace s horou penez kteri kupuji nemovitosti za ucelem investice jako treba Blackwater razem obycejny clovek so chce jen bydlet vypadava z kola ven.

L. Novák 2.7.2021 19:49

Tak to je zcela jasné. V inflačním prostředí to tak funguje. Jako podle učebnic ekonomie...:-)

F. Navrátil 2.7.2021 11:02

V souvislosti s náklady na důchody se neustále poukazuje na stárnutí populace a růst počtu důchodců. Přitom jde o lidi, kteří celý život pracovali, platili daně, zdravotní a důchodové pojištění. Zajímavé je, že zcela mimo kritiku a zájem šetřílků jsou sociální parazité, kteří nikdy nepracovali a pracovat nebudou, i když by mohli, nikdo se nezabývá masou aktivistů z parazitických neziskovek, výdaji na alternativní energii, výdaji na obskurní školy a fakulty, které produkují obtížně zaměstnatelné polovzdělance nebo na dotační politiku, která křiví tržní vztahy.

L. Novák 2.7.2021 11:12

Bingo!!!

P. Milan 2.7.2021 11:32

Jak byste to řešil?

V. Němec 2.7.2021 11:42

Pane Milane, prvním krokem k nalezení řešení jakéhokoliv problému, je jeho odkrytí, definování.

A to pan autor provedl bravurně.

Přeberte štafetový kolík a můžete pokračovat. Jinak je vaše poznámka jen bezcenným štěkem.

M. Šejna 2.7.2021 12:17

ta sedla. ;-D R^

V. Čermák 2.7.2021 12:31

;-DR^

L. Novák 2.7.2021 13:58

No vida, jak se hned místní bolševici souhlasně zavěsili...:-P