Neviditelný pes

EKONOMIKA: Drahá ropa... A komu tím prospějete?

25.5.2018

Ceny ropy za necelé tři měsíce vzrostly o bezmála 20 procent a další růst se dá předpokládat. Ten je v posledních dnech vázán na neklidnou situaci v Sýrii a v Íránu. To je jediné, co můžeme konstatovat v tuto chvíli: cena ropy bude růst v závislosti na eskalovaní napětí, ať už skutečného, nebo symbolického.

Kam se cena ropy může vyšplhat do prázdnin? K tomu se rozumný finanční analytik raději nevyjádří. Jednak proto, že nemá křišťálovou kouli, a i kdyby ji měl, nebude informace vytrubovat jen tak do světa. My ale můžeme uvažovat, kdo z vyšší ceny bude mít prospěch a kdo naopak zůstane oslaben.

Vítězové...

Stát, který asi nejvíce profituje ze současné vysoké ceny, je Saúdská Arábie. Tato země s velmi nízkými náklady na těžbu ropy (okolo 10 dolarů na barel) si dlouhodobě stěžovala na nízké ceny ropy, které měly za následek škrty ve státním rozpočtu. Úbytek peněz ve státním rozpočtu pocítili především statní zaměstnanci. Ti představují poměrně velkou část populace, která se začala strachovat o svoji budoucnost. Saúdskoarabský státní rozpočet je de facto k dispozici vládnoucí královské rodině, a mladý saúdský král si může získat silnou pozici a loajalitu u dalších členů královské rodiny zejména jejich finančním zabezpečením. Saúdská Arábie také uzavřela obrovské kontrakty na nákup vojenské techniky jak v USA, tak v Evropě. Navíc svoji munici používá v konfliktu s Jemenem. A tak paradoxně čím vyšší cena ropy, tím nákladnější akce si Saúdská Arábie bude moci dovolit jak v Jemenu, tak proti svému věčnému rivalu Íránu.

Druhým profitujícím z vysoké ceny ropy jsou bezpochyby Spojené státy, které díky těžbě frakováním tuto strategickou surovinu vyvážejí. I přes velký rozvoj této metody se náklady na tento způsob těžby odhadují mezi 40 až 50 dolary. Současná cena přes 75 dolarů umožňuje americkým těžařům slušný zisk a příliv investic do dalšího rozvoje, který může ještě snížit náklady.

A posledním jasným vítězem je Rusko, jehož příjmy do státního rozpočtu jsou z velké části závislé také na cenách surovin. To rovněž může být důvod, proč se Moskva zatím drží stranou a ke konfliktu se moc nevyjadřuje. Čím víc cena ropy stoupne, tím víc budou moci Rusové zlepšit svoji vnitřní situaci.

... a poražení

Naopak prvním poraženým je Čína, která patří k největším světovým dovozcům ropy. Její spotřeba představuje 13 procent ze světové spotřeby ropy. Dovoz z Blízkého východu představuje 42 procent čínského dovozu. Čína a její ekonomika je tedy na ropě velmi závislá, což dokazuje nárůst její spotřeby o 26 procent v letech 2010–2015. Odhaduje se, že při tomto tempu růstu by Čína měla spotřebovávat až 62 procent světové produkce v roce 2035. Zvýšená cena ropy bude mít především dopad na vznikající čínskou střední třídu. Pokud bude cena ropy nadále stoupat, je dost možné, že USA získají silnou páku ve své obchodní válce s Čínou.

Druhým poraženým je Evropa, která je taktéž na dovozu ropy zcela závislá. Vývoj cen ropy má přímý dopad na výši HDP. Pro Francii se dá vyčíslit, že zvýšení cen ropy o 20 procent má za následek 0,2% pokles HDP, a to i v následujících čtyřech letech. Toto číslo sice není velké, ale Francie v posledních letech vykazuje velmi malý hospodářský růst a v prvním čtvrtletí měl dokonce hodnotu pouze 0,3 procenta. A tak zvedající se cena ropy může velmi jednoduše hospodářství poslat do recese. Což by ještě víc podkopalo důvěru v prezidenta Macrona a v jeho schopnosti dovést Francii k hospodářskému růstu. Naopak utlumení aktivity by vedlo k výpadku příjmů státního rozpočtu, a tak by nezbývala jiná možnost než krátit státní výdaje a zvedat daně. Tento scénář by byl velmi negativní a měl by jistě dopad na celou eurozónu.

Kdo tedy má největší prospěch z drahé ropy? Jednoznačně Spojené státy, protože jednak podporují svoji vnitřní ekonomiku, jednak ekonomiku svých současných a možná i budoucích spojenců.

LN, 23.5.2018



zpět na článek