19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dotace morální a nemorální

Premiér Babiš čelí další kauze kvůli evropským dotacím. Z úst politiků i komentátorů se ozývá známá písnička: Systém je správný, jenom my Češi jsme laxní při kontrolách a necháváme šíbry, aby systém zneužívali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 10.6.2019 17:46

Morální jak pro koho

HN ze 4. ledna 2006 uvádí některé zemědělské dotace EU v Kč např.: AGRO Měřín-54 mil.,ZVOS Hustopeče-9,2 mil., královna Alžběta II + princ Charles 44 mil., monacký kníže Albert II 9 mil., tehdejší dánská eurokomisařka pro zemědělství 5 mil., dánská Agrární skupina (4 ministři + několik poslanců) 45 mil., JHYB (vedl tehdejší předseda Agrární komory Jan Veleba) 1,3 mil.

Na drobné farmáře zůstalo pouhých 17 % (!!!) určené částky. Stačí si ty noviny najít. A zřejmě podobně to fungovalo následujících minimálně 13 let. Příjemci dotací se smějí, morální hlupák pláče, pokud ovšem tyto informace získá. Do které kategorie se řadí náš pan premiér nevím.

D. Mach 10.6.2019 19:34

Re: Morální jak pro koho

České dotace tam jsou, ale třeba ten monacký kníže ne. Můžete mě nějak k těmto informacím postčit?

https://archiv.ihned.cz/c1-17530800-stat-odkryl-jak-dotuje-zemedelce

J. Ptáček 10.6.2019 20:35

Re: Morální jak pro koho

Pane Machu, rád bych vám vyhověl, ale asi vás zklamu. Zmíněného 4.ledna 2006 jsem si v práci otevřel Hospodářské noviny, informace mnohem podrobnější mě zaujala, tak jsem si ji opsal na papírek, včetně zdroje. Po nějakých 5 letech jsem si pořídil počítač a jako starobní důchodce (78), ale stále pracující, jsem si postupně tyto informace dával do PC. A teď je vytahuji pro sebe, ale i pro občany, které by mohly zajímat. Z důvodu úspory místa jsem dnes třeba neuvedl, že zemědělskou dotaci na své olivové plantáže v Itálii bere jedna z nejbohatších evropských žen, holandská královna Beatrix. Ta měla ale tolik rozumu, že neuvedla kolik. Dalším příjemcem tehdy byl Slovácký statek s významnou účastí bývalého ministra zemědělství Jana Fencla z ČSSD. Ale komu dnes patří zmíněné AGRO Měřín nebo ZVOS Hustopeče se mohu jen domnívat. Víc se asi od starého prďoly nedozvíte. Nicméně zmíněné HN se snad sehnat dají.

P. Zinga 10.6.2019 17:37

Kdo přišel na nápad dotovat e-auto?

Takový výrobek nepřináší společenství žádný užitek a dotace na něj je pouhým výsledkem lobistické práce.

Dobrý?

Č. Berka 10.6.2019 17:36

To jsou ale bláboly, naprosto ignorující realitu

Podívejte se na web dotaceeu: Na roky 2014-2020 je jen pro podnikatele 3531 projektů! Dotací nad 10 milionů je 317. Celkově ve všech oborech 5 026 projektů nad 10 milionů. Dotaci dostala třeba Kofola a.s. která nyní rozděluje 300 milionů na dividendách! ( nic proti Kofole!) Dotaci v minulosti dostala Škoda Auto a.s. Dotaci dostala Konica Minolta Business solutions s. r. o.

O dotace se nechodí škemrat- je to naopak, existují dotační VÝZVY. Na dotace se specializují firmy, které vám vyhledají nabídku dotace, která by se vám mohla hodit a celou žádost o dotaci zpracuje. Některé takovéto firmy inzerují 98% úspěšnost získání dotace.

do se chce pokochat: https://www.dotaceeu.cz/cs/Statistiky-a-analyzy/Mapa-projektu?search=&Theme=0&region=0&period=20142020&city=0&program=0&priorAx=0&Grant=10more&rok=0

L. Novák 10.6.2019 19:20

Re: To jsou ale bláboly, naprosto ignorující realitu

A proč by takové dotace měly být z našich kapes vypláceny?

A. Alda 10.6.2019 11:17

Dotace je zlo.

Největší zlo jsou dotace tzv. neziskovým organisacím, které se zaměřují na způsobování škody jiným. To je jako postřik rostlin látkou chutnající a vábíci rostlinné škůdce.

D. Mach 10.6.2019 19:40

Re: Dotace je zlo.

A co se pak děje, když jsou povodně? Volá se po pomoci neziskovek, protože se zorganizují rychlejí, než se stát rozhodne pomoci. Zeptejte se lidí, kteří byli nějakým neštěstím dotčeni kdo jim pomohl jako první? A jinak mezi neziskovky, které pobírají největší dotace, patří Fotbalová asociace ČR, Český atletický svaz či Český olympijský výbor. Další milióny dostávají sociální organizace. Komu z nich chcete dotace vzít?

M. Prokop 10.6.2019 22:11

Re: Dotace je zlo.

Všem.

K. Janyška 10.6.2019 9:03

Nechceme, ale je to tak.

Babiš je chce mít pod osobní kontrolou pro svoje vlastní podnikatelské záměry. Už Lenin říkal, že socialismus je především evidencí... Dzp.

Z. Rychlý 10.6.2019 8:53

Moderní dobyvatelé renty

vám na pozitivní externality s..ou! Masivně využívají pravidlo o privatizaci zisků a socializaci nákladů a nějaké externality +/- jsou jim ukradené. A toto pravidlo je umožněno tím, že nad jedinou korunou uloupenou z kapsy občana ČR každý mávne rukou, ovšem jedna koruna od každého občana směřovaná do kapsy jediného člověka - to už je pořádný balík, co stojí za námahu při odklánění.

Kdo by si v tom penězovadu z Brusele nenamočil ručičky, žeáno! Ztráty několika procent se neevidují.

Z. Koutecký 10.6.2019 3:49

Konkurence?

Pane Pánku, jestli jste si nevšiml, tak v dnešní éře globalizace konkurence nezadržitelně mizí. Nejvíce dotované je zemědělství, tedy v různých zemích EU pochopitelně, jako ve všem,v různé výši. Ale v ČR obchod s potravinami ovládá v podstatě 7-8 zahraničních obchodních řetězců. Cenami ani kvalitou zboží, nehledě na různé "akce", si prakticky nekonkurují. V okruhu 1 km kolem mého bytu na sídlišti jsou prodejny pěti takových řetězců. Až na odchylky pár korun u některého zboží a nepodstatné odlišnosti v sortimentu či dodavatelích, mezi nimi prakticky žádné rozdíly nejsou.

J. Lukavsky 10.6.2019 6:51

Re: Konkurence?

"když soused hraje na housle a neumí to" naopak příklad pozitivní je tento: gentleman je člověk, který umí hrát na trombón - ale nehraje! J.L.

Z. Lapil 10.6.2019 11:41

Re: Konkurence?

Pak je důležité, aby stát hlídal možnost konkurence ze strany malých (od malých relativně až po "jednomužné") společností - produkčních i obchodních.

Mám na mysli všelijaké až zbytečné předpisy "o zakřivení okurek" i o úřední kvalifikaci zúčastněných, včetně třeba živností vázaných (= podmíněných nějakou školou a praxí). Nehodlám tvrdit nic jako "zrušíme bumážky a všichni se budeme mít dobře", ale třeba legalizaci sousedského prodeje vajíček (ta vajíčka neprojdou veterinární kontrolou). Zcela obecně: je důležité připustit, že zákazníci jsou svéprávní a nenechají se napálit opakovaně. Mají-li jinou možnost, tak ani od supermarketů: ty umějí zboží perfektně levné a - z hlediska kvality - "ještě použitelné", ale neumějí speciality a neumějí čerstvé zboží; proto třeba ty všelijaké jogurty s úžasnou trvanlivostí, ale s poněkud umělohmotnou příchutí.