29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dostupnější „kurzarbeit“ v ČR

Sankce zavedené Evropskou unií proti Rusku a odvetná opatření Moskvy se podle očekávání negativně dotýkají i tuzemských firem. Nehodlají-li sankce nějakým způsobem obcházet, znamená to výpadek jejich příjmů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kulhánková 23.8.2014 0:02

Kurzarbeit macht frei

K. Frejlach 22.8.2014 15:22

Ošklivý výraz "kurzarbeit"

To už jsou pracovníci ministerstev a médií na tom tak zle, že nedovedou vymyslet český výraz nahrazující to hrozné německé "kurzarbeit"? Na našince se to nyní line ze všech stran a to z údajně českých médií. Donnerwetter!

L. Novák 22.8.2014 15:47

Re: Ošklivý výraz "kurzarbeit"

Jo. Navrhuju taky, aby byla Česká správa sociálního zabezpečení přejmenována na čESKOU SPRÁVU SOCIÁLNÍ LIKVIDACE. Bylo by to mnohem výstižnější...

;-)

F. Lesniak 22.8.2014 21:23

Re: Ošklivý výraz "kurzarbeit"

Máte pravdu, je to opravdu hnusný výraz. ale nedivme se. Máme kouče, gólmany, lídry, newsroomy a další spousty převzatých hovadin.

K. Frauknecht 22.8.2014 8:03

Vono to nebude tak horký.

A ne všichni řeší takové problémy :-).

http://finmag.penize.cz/ekonomika/289766-kovana-ekonomie-kdo-zbohatne-na-sankcich-svycarsko!

Z. Kulhánková 22.8.2014 0:32

Stát žádné peníze nemá

Má jenom to, co sebere lidem na daních. Doplatek tedy neplatí stát, nýbrž lidé, kteří stále pracují na plný úvazek, jakož i jejich zaměstnavatelé, kteří se tím mohou nezaviněně dostat do problémů, které je přinutí přejít na kurzarbeit, za který bude doplácet kdo, když už budou všichni na kurzarbeitu a budou se navzájem dotovat?

Zkrácení pracovní doby z různých důvodů může být nutné a umožňuje pružnost, ale proč by proboha měl někdo mimo firmu ten zbytek mzdy doplácet? Zaměstnanec má dvě možnosti. 1) Na nějakou dobu se uskrovní a udrží si pracovní místo. 2) Najde si jiné místo (to může hledat v čase ušetřeném kurzarbeitem).

P. Lenc 22.8.2014 8:14

Re: Stát žádné peníze nemá

No jo, paní Kulhánková, máte samozřejmně pravdu, ale ta je "tak pravicová".Kam by přišel "sociální stát", kdyby se řídil zdravým rozumem.

P. Zeman 22.8.2014 9:20

Re: Stát žádné peníze nemá

:-)

L. Hrušková 22.8.2014 19:19

Re: Stát žádné peníze nemá

Mysl´m že sociální stát rozum nemá, natož zdravý !!!

J. Kavalír 22.8.2014 10:32

Re: Stát žádné peníze nemá

Píšte nesmysly.

1) Na nějakou dobu se uskrovní a udrží si pracovní místo. Důsledek - pokles kupní síly se projeví v dalších oblastech, především ve službách.

2) Najde si jiné místo.Důsledek - firma přijde o zkušeného zaměstnance a po zlepšení stavu bude hledat a zaučovat nového. Pokud bude zaměstnanec propuštěn, bude mu stát stejně vyplácet podporu. Schopný pracovník (ohražena jsou hlavně jísta ve strojírenství) si nové zaměstnání najde.

To jsou důvody, kvůli kterým se "kurzarbeit" v Německu osvědšil.Úplně zcestné  jsou návrhy současné opozice - snížit zdanění.

Pokud si firma zaměstnance ponechá a bude mu platit mzdu, zisk se jí sníží k nule a bude jedno, jak vysoké daně bude z té nuly platit. V případě snížení pojištění bude muset výpadek stejně hradit stát. V praxi firma zaměstnance, pro kterého nemá práci, stejně propustí - viz 2).

P. Lenc 22.8.2014 14:28

Re: Stát žádné peníze nemá

Opravdu? Kde jsem to jenom kdysi dávno  četl.Tehdy se tomu říkalo "umělá zaměstnanost" a vydávalo se to také jako všelék.

L. Novák 22.8.2014 15:51

Re: Stát žádné peníze nemá

Aha, takže vy tu "kupní sílu" seberete někomu jinému, kdo pracuje a vydělává, a dáte ji tomu, komu by zkrácením pracovní doby "kupní síla" klesla? :-D

Z. Kulhánková 22.8.2014 16:57

Re: Stát žádné peníze nemá

Od toho sebraného samozřejmě ještě musíte odečíst polovinu, kterou si ukousnou přerozdělovači.

J. Jurax 22.8.2014 22:53

Re: Stát žádné peníze nemá

Prakticky máte recht, ale ono to není tak vidět - tu kupní sílu někomu jinému stát bere tak jako tak skrze daně, akorát ty peníze nevyužije na něco smysluplného, ale na dotaci kupní síly tomu, komu by zkrácením pracovní doby tato poklesla. Prakticky na svým způsobem socdávky.

Ono to ovšem nějaký rozumný smysl někdy mít může, ale dojem je rozpačitý ... a taky, jak se bude rozhodovat, která firma je hodna této dotace a která už ne, vznikne prostor pro korupci ...

K. Pavlik 22.8.2014 21:40

Re: Stát žádné peníze nemá

Vas nazor ma slabiny: za prve to pracovalo v Nemecku - a to je blbe nebot zastavam nazor lepsi neco dobre opsat nez blbe vymyslet.. Za druhe dobry stat resi problemy neceka jako tele na porazku az to na nej spadne.

Toz tak.

Z. Kulhánková 23.8.2014 0:01

Re: Stát žádné peníze nemá

V Německu fungovaly i koncentráky.