28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dominik si odložil, my budeme počítat

Dominik Feri, hvězdička TOP 09, vydal na sociálních sítích přehled peněz, které do EU posíláme a kolik čerpáme. Zapomněl k tomu však dodat, co to ve skutečnosti znamená. Tomáš Pajonk proto začal počítat...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 4.6.2017 23:29

Je dobré občas umět počítat

a znát procenta - asi proto se tolik brojí proti maturitě z matiky, protože kdyby si lidi tohle uměli spočítat, sympatie k EU by rychle mizely.

Kvůli dotacím ve výši pouhého cca 1,3 našeho HDP nás ti blbečkové, co nám vládnou (a které jsme si my blbečkové zvolili) zaprodávají čtvrté říši s krycím jménem EU, dělají z nás bruselskou gubernii a ještě žádají, abychom byli bruseli vděční.

A to v těch penězích, jimiž nás EU oblažuje a které smíme použít jen na to, co nám EU milostivě povolí, ba i nařídí, ještě není započteno, jaké náklady má neskutečná byrokracie, jež je s tím čerpáním spojena. Náklady, které musíme vynaložit, abychom měli slevu zadarmo ...

I. Hendrych 3.6.2017 18:53

EU

Autorovi poněkud uchází, že ať to bere z které strany chce, tak v historii Evropy je v současnosti EU

nestabilnějsím a nejúspěšnějším hodpodářským a společenským uskupením, které tady dosud bylo.

Z. Lapil 3.6.2017 19:33

Odvážné tvrzení. Viz Velká Británie, Rakousko-Uhersko, i ten pitomej SSSR má zatím pár desítek let náskok. Itálii a Německo vynecham, sice taky vznikly sjednocením více států, ale řekněme, ze jsou jednonárodni, a ostatni nejsou tak vyrazne vicezdrojove nebo už je to dávno. "My, král Karel IV. císař římský a markrabe moravský..." vydržel tuším 30 let, Marie Terezie 40 let...

M. Prokop 3.6.2017 21:16

Re: EU

Nestabilnějším (já bych napsal nestabilním) ano, nejúspěšnějším ne.

K. Loskot 4.6.2017 1:13

Z hlediska Nemecka urcite. Kde by jinak nadlontakovou kolonii jako Cesko, ktera ne nej dela za ctvrtinove nemecke platy. Proto take od nas odteka na Zapad rocne az 500 miliard korun ve forme dividend, optimalizaci a predrazenych subdodavek pro nase montovny.

V. Čermák 3.6.2017 18:33

Já Dominika chápu, i jeho durchy, co valí...

S tou řepou, co má na makovici může balit akorát holky, tedy ty blbější, ale možná o to víc, jak bych to řekl, no....jistým způsobem zajímavější. Ale kdo by ho zaměstnal? Snad v nějaké Neziskovce, ale ty jsou teď krizové situaci, navíc by tam hrál přinejlepším 2. housle...No, makat on nebude....

J. Kanioková 3.6.2017 16:55

Dotace jsou většinou jen vějička..

Dotace se obvykle pohybuje mezi 40 až 50 % celkových nákladů projektu. Takže je nutno mít vlastní a dost vysoká kapitál. Vzhledem k okolnosti, že dotace je vyplácena až zpětně, je klíčové rovněž získání finančních zdrojů pro realizaci projektu. Znamená to, že pokud nedisponujete vlastními kapitálovými rezervami, budete potřebovat na určitou překlenovací dobu patřičný finanční objem. Je doporučeno mít finanční krytí ve výši až 100 % nákladů projektu.

Náročný je navíc nejen samotný postup získání dotace, ale i její udržení. Týká se to zejména formálních procesů souvisejících s následnou vlastní realizací projektu. Věděli jste například, že se musíte řídit zvláštními požadavky pro provádění výběrových řízení při výběru dodavatelů? Že si nesmíte vybrat firmu která vám připadá nejlevnější a je vám už dřív známá a přátelská? Že si musíte vybrat firmu, kterou doporučí z EU?

Atd. atd... je to odporný kšeft, který může zvládnout bez ztráty kytičky jen super profík, a i to nemusí být pravda.

Mám kdesi uložený odkaz na člověka, který potřeboval finance na velkou rekonstrukci. Po všech peripetiích, kdy všechno absolvoval a byly už jasné kontury financí, co by vše stálo, to zrušil, odvolal. Po přepočtení všech výdajů srovnáním zjistil, že ho "pomalejší" realizace "za své" vyjde 8x méně !

K. Pavlik 4.6.2017 3:36

Re: Dotace jsou většinou jen vějička..

Dotace nejsou problem. Cesti politici ( a ti co je voli) bez planu na budoucnost jsou.

Podivejte se co Nemecko udelalo peclivym planovanim z naprosto porazene zeme svetovou velmoc.

Blbe co?

R. Brzák 4.6.2017 9:19

Re: Dotace jsou většinou jen vějička..

To Vaše pečlivé plánování máte odkud? Německo se zvetilo jen díky tomu, že po druhé světové bylo jeho hospodářství maximálně zliberalizováno - což tehdy ještě znamenalo odstranění veškerých regulací (tedy plánovitých opatření). což vedlo pochopitelně k obrovskému boomu v podnikavosti jednotlivých svobodných a za sebe zodpovědných občanů. Proto také Velká Británie, která měla po druhé světové zachován přeregulovaný trh (válečná opatření s pečlivým státním plánováním každého prdu) brzy hleděla na Německo se závistí...Pečlivé plánování je totiž funkční pouze na bázi jednotlivce (za sebe zodpovědného, protože na svůj krach osobně doplatícího) - nikoliv na úrovni státu.

K. Pavlik 4.6.2017 12:24

Re: Dotace jsou většinou jen vějička..

Vyjednavanim s vyteznymi velmocemi a peclivym planovanim se Nemecku podarilo obnovit moc Nemecka. Napriklad koupeni NDR od Rusaku nebyla akce jednotlivce ale akci velice dobre fungujiciho statu.

To ze napriklad Cesko (neuveritelny pozadavek nekterych obcanu) vyzadovalo stale stare zarovky je napriklad neuveritelne. Ono na svete neni moc jinych zemi ktere mely stejny problem. Znate aspon jedinou?

R. Brzák 4.6.2017 17:45

Re: Dotace jsou většinou jen vějička..

Moc státu plyne především z bohatství jeho občanů. A to vzniklo díky liberálním podínkám jeho trhu těsně po válce. Němci samozřejmě, díky tomu, kolik jich je, potom mohli postupně svou ekonomickou silou získávat i politické body - navíc, jako součást západní koalice proti horzbě sovětů, měli návrat ke své mocenské pozici usnadněný. Více než plánování je v tom dobré využití svého potenciálu. A ten je opět založen především na aktivitě (ekonomické) svých občanů - tedy jejich svobodě a odpovědnosti především.

Česko nevyžaduje staré žárovky - ale odmítá regulace jako prorstředek k dosažení cílů, o kterých není přesvědčeno... a mezi ty regulace samozřejmě patří i zakazování prodeje konkrétního zboží. Vývojem svobodného obchodu se samozřejmě prosadí i omezení energeticky nevýhodných starých žárovek - ale k omezení dojede vymizením zájmu lidí si je kupovat (na základě jejich čistě sobeckého zájmu neutrácet za neefektivitu). Kdo se snaží tento porces uspíšit regulací seshora, obvykle podléhá tlaku lobistů, kteří mají za úkol nechat vydělat své zadavatele - výrobce konkurenčního zboží. A ten tlak lobistů pak zaplatí koncový spotřebitel - ve ceně předražených zářivek...

K. Pavlik 4.6.2017 17:52

Re: Dotace jsou většinou jen vějička..

Tak k tem zarovkam. Zakaz prodeje starych zarovek byl uzakonen v mnoha zemich (napriklad v Argentine)- odpor delali hlavne vyrobci starych zarovek. Jmenujte jedinou rozumnou zemi ktera to neudelala.

Nemci samozrejme vyuzili karty ktere meli.

R. Brzák 4.6.2017 19:39

Re: Dotace jsou většinou jen vějička..

Já Němcům nic nevyčítám - jen tvrdím, že státní plánování nemá s jejich prosperitou nic společného. Země nejsou rozumné - jsou jen rozumní jedinci. A ti si sami rozhodnou, zda chtějí svítit starou žárovkou, nebo novou zářivkou. To rozhodnutí bude racionální na základě jejich ekonomické rozvahy. Cokoliv tohleto nahrazuje (stát se svým rozhodnutím) má vysokou pravděpodobnost dalších nákladů (v podobě korupce, lobingu atd), které ve skutečnosti například zavádění nových technologií prodražují a tím pádem oddalují.

Z. Rychlý 4.6.2017 22:34

Re: Dotace jsou většinou jen vějička..

Pane Pavlíku, Německo by bez Marshalova plánu byla pořád zadlužená rozmašírovaná kolonie čtyř velmocí.

Hloupé, že?

J. Jurax 4.6.2017 23:40

Re: Dotace jsou většinou jen vějička..

Ehm ... kromě toho, co Vám vypsal pan Brzák, bylo taky Německo (západní) příjemcem masivní hospodářské pomoci, protože jen hospodářsky silné Německo mohlo vydržovat velkou armádu, která by se mohla postavit bolševickým hordám, kdyby se v Kremlu rozhodli rozšířit vládu dělnické třídy až k mysu Finisterre.

Kdežto nás vydrancovali napřed Němci, pak bombardovali spojenci a nakonec vykořisťovali sověti.

Je ale pravda, že v Německu pracovali, kdežto my jsme budovali socialismus. My jsme měli právo na práci, kdežto oni museli dělat.

J. Vlačiha 3.6.2017 16:38

Dotace

Strana, která se zastává dotací, není pravicová.

Dotace bychom měli odmítnout hned a globálně jako princip.

Až budeme čistými plátci, bude to pokrytectví.

R. Brzák 4.6.2017 9:19

Re: Dotace

Ano.

Z. Rychlý 4.6.2017 22:35

Re: Dotace

je to tak. Dotace jsou sladký jed.

J. Chaloupka 3.6.2017 13:26

A jestlipak chlapec už ví, s kým si maminka vrzla,

jako ta Tvarůžková v ČT, která svého "otce" našla na facebooku.

P. Zinga 3.6.2017 12:43

Každé Euro z Bruselu

nás stojí kus naší svobody. Ale blbům, jako je Feri, to neva.

J. Chaloupka 3.6.2017 13:22

Pevně doufám, že mu Tepličáci vystaví

vysvědčení, za všechny ty homole, a že už ani Kalouska v příštím parlamentu nebudeme královsky živit.

F. Kusák 3.6.2017 11:59

Tak nevím,

ale srovnávat výdaje na investice s vytvořeným HDP je, alespoň jak já to chápu, nesmysl. Tím nechci říct, že považuji financování různých programů z fondů EU za bezproblémové, tedy spíše naopak. Ale měli bychom tu částku srovnat spíše se státním rozpočtem a pak s náklady na kofinacování. Bylo by to asi korektnější. Samozřejmě je taky důležité vědět, jaké finance jsme za uvedenou dobu do EU poslali. No a uvedená částka může být také významně zkreslená kurzem, kterým byla přepočítána, a který byl intervencemi ČNB značně ovlivněn, zejména právě při onom spolufinancování. Takže, vše je poněkud složitější a politické zneužívání podobných údajů je za hranou férovosti.

J. Fleiszner 3.6.2017 8:49

Nic si neposílat

EU (už ani nevím, co to vlatně je) nezhodnocuje peníze, které vybere a naopak každým pohybem peněz se zvyšují provozní náklady.

Takže jsou jen 3 špatné možnosti.

1) Dostáváme víc než dáme-někoho okrádáme a nebo si nás někdo kupuje. 2) Dostáváme méně než dáme - jsme okrádáni nebo si někoho kupujeme. 3) Dostáváme tolik, kolik dáme - nedává to smysl + provozní náklady.

Nějak mi chybí vysvětlení, proč se vůbec začaly peníze do Brusele posílat a pak o ně zpětně žebrat. Co je cílem EU dotací? Naposledy jsem zaznamenal vydírání, že když nebudeme do své země pouštět muslimskej humus, tak nám prý EU nebude dávat peníze. Na to je jen jediná rozumná reakce a to - s EU souhlasit a vzájemně si žádné peníze neposílat.

J. Krásenský 3.6.2017 16:04

Re: Nic si neposílat

Místo dotací by stačilo, aby zahraniční firmy platili své české (polské, slovenské, bulharské) zaměstnance stejně jako své domácí zaměstnance.

Dotace jsou korupčně vyděračský systém k ovládnutí kolonií.

J. Jurax 4.6.2017 23:42

Re: Nic si neposílat

Ehm - pak by ty zahraniční firmy neměly podstatný důvod své české (polské, slovenské, bulharské) zaměstnance zaměstnávat.

K. Pavlik 3.6.2017 5:10

Maly ten

Maly ten kdo male ma jen cile.

Proc se svobodni nesnazi prevest EU na tu spravnou cesu? Reseni se primo nabizi: Zeman a Sobotka do vedeni EU. To je asi to nejlepsi co Cesko muze nabidnout..

J. Mrázek 3.6.2017 6:21

Re: Maly ten,kdo nemyslí...

:-/

J. Schwarz 3.6.2017 7:12

Re: Maly ten

protože kolektivismus je svinstvo... Mnohem lepší je nechat druhé dělat si věci po jejich a svoje věci si dělat po svém. Pokud se těm druhým na jiných manýrech něco tak líbí že je chtějí převzít, mohou tak učinit dobrovolně...

K. Pavlik 4.6.2017 12:39

Re: Maly ten

V Cesku kolektivismus momentalne neexistuje. Vsechny banky a vetsina velkych podniku je tvrde rizena. Prectete si napriklad jak pracuje firma Amazon v Cesku - tam si do niceho nenechaji kecat.

Jeden z milencu netere pracoval u Billy (pred moc lety na zacatky kapitalizmu v Cechach) a tam mu jasne rekli: budeme to delat jako v Rakousku a komu se to nelibi tak at u nas nepracuje - nelibilo se mu to a byl vyhozen.

Svobodni si mohou svobodne kecat ty svoje nesmysly na Neviditelnem (a ja jim do toho tez mohu svobodne kecat) no ale skutecne rozhodovani se deje jinde jinak. Firmy ktere ridi Cesko vubec nezajima komu se to libi nebo ne.

Capek (volne - nebot je to uz moc let co jsem to cetl): Autor si muze roli listonose, ktery prijde na scenu v druhem dejstvi se slovy pani prinesl jsem vam psani obsadit kymkoliv.