16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Docela ty Australany chápu

Memorandum zpravidla nemá právní závaznost. Stvrzuje věci už dříve řečené nebo učiněné a deklaruje vzájemnou dohodu o možných věcech příštích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 16.10.2017 21:28

EHM nedělá charitu

EHM nedělá charitu. Mazaně získalo docela výsadní postavení na Cínovci ( na úkor občanů ČR) a memorandem si je chce pozichrovat ( pro případ, že by se občané ČR vzpamatovali).

S autorem se shodnu v jediném. Managemen EHM také chápu.

Ale jsem proti tomuto tunelu.

J. Ticháček 16.10.2017 14:58

Zvláštní slovní spojení

Nehodlám se vyjadřovat k tématu. Jen mne zarazilo, co vše už může být vyspělé. Dnes se dočítám i ó vyspělé surovině.

J. Šejnoha 16.10.2017 21:33

Re: Zvláštní slovní spojení

Nebojte se. Vše vyspělé nemůže být.

Podle našich novinářů a komentátrů nebudou nikdy vyspělí Češi.

I přes dlouhou tradici těžařství a metalurgie například musíme i těžbu a zpracování vlastního lithia svěřit Australanům. Přesněji PANENSKOOSTROVANŮM.

M. Šejna 16.10.2017 14:22

exkluzivitu získala ENH už povolením průzkumu

tohle jsem tu psal už minulý týden a výsledkem bylo, že se na mě tady vrhla směčka "rozhořčených" diskutérů s výrazy, že lžu a že se zastávám vládních gaunerů.

Jsem rád, že tihle řvouni si o tom něco přečetli a pochopili, o co ohledně lithia jde.

J. Lepka 16.10.2017 13:14

To bude sranda,

až lithná bublina vyšumí do ztracena, stejně jako elektromobilita.

M. Šejna 16.10.2017 14:23

pane Lepko

elektromobilita nevyšumí. Vyšumět může ale lithium, pokud se najde lepší technologie na akumulaci elektrické energie.

T. Kubín 16.10.2017 6:36

Autorovi

Jakékoliv předchozí kroky (licence na průzkum atd) jsou jenom technické věci a nemají spojitost s tím, co ministr podepsal. Memorandum může na první pohled působit nevinně, ale asi jenom proto, že se mu v ČR nepřikládá prakticky žádný význam. Jinak je to ale v zahraniční, především v zemích Commonwealthu, tedy i Austrálii. MOU (Memorandum of understanding) je sice právně nezávazný dokument, ale to podstatné je, že pokud jedna ze stran nekoná podle MOU, nebo koná v rozporu s ním, nemůže sice protistrana vymáhat plnění MOU, ale může vyžadovat náhradu. MOU je bráno také tak, že jde o mezikrok před uzavřením smlouvy. European Metals Holdings Ltd tak podpisem MOU s ČR v podstatě získává určitou exkluzivitu a garnatuje si, že ČR nebude jednat s nikým jiným a proti nim, aniž by to stálo velké peníze. European Metals Holdings dosáhla uzavřením MOU toho co chtěla i v jiném směru - bude faktem podpisu memoranda využívat v argumentaci na finančních trzích dokládat, že jsou už v podstatě v byznysu s lithiem naplno zaháčkovaní. Asi to je vede k tomu, že na svém webu píší tohle neuvěřitelné prohlášení: " European Metals owns 100% of the Cinovec lithium-tin deposit in the Czech Republic." Samotné memorandum obsahuje jediný a hodně vágní bod PRO ČR, totiž možné kapitálové zapojení státu. Z mého pohledu skutečně ČSSD vydalo české lithium do rukou privátní zahraniční firmy.

R. Gramblička 16.10.2017 8:05

Re: Autorovi

České lítium je pořád ve vlastnictví ČR a tak to i zůstane (viz horní zákon o vyhrazených nerostech). EMH má opravdu pouze přednost pro případnou těžbu. Pokud se stát rozhodne, že ložisko bude těžit sám, nebo že jej těžit nebude vůbec, má EMH pouze právo vymáhat vložené investice. Tady je potřeba, aby si stát ohlídal, co vše do toho EMH vrazí. Nevím, co stojí v dosavadní smlouvě o ložiskovém průzkumu, ale stát by měl zajistit, aby ve smlouvě s EMH bylo jasně dané, že EMH dělá pro stát pouze průzkum bez nároku na těžbu, pouze s tím, že EMH bude mít přednost, pokud se stát rozhodne, že těžba je v jeho zájmu

M. Prokop 16.10.2017 8:34

Re: Autorovi

Exklusivitu získala EMH už povolením průzkumu, v článku to ostatně je.

J. Kavalír 16.10.2017 9:14

Re: Autorovi

Nad tím, zda se lithium bude vůbec těžit visí několik otazníků.

Lithium je v silikátové vazbě, bude tedy velice nákladné jej získat v použitelné formě (karbonát). Zda to bude ekonomicky schůdné by se mělo zjistit až začne přetěžování povrchových hald a odkališť a cinvalditový koncentrát bude k dispozici k odzkoušení technologie chemického loužení v provozním měřítku.

Předpokládanou hlubinno těžbou by se měla využít jen malá část ložiska a navíc je tato těžba dražší, než povrchová (lom). To by byl ovšem velký zásah do krajiny a proti by se postavily organizace ekoblbů, které by, jak je u nás dobrým zvykem, oddálily zahájení těžby o desítky let.

Lithium je v současnosti nenahraditelné při výrobě akumulátorů, ale během několika let může být vyvinuta jiná technologie bez lithia

R. Gramblička 16.10.2017 11:44

Re: Autorovi

pokud by to byl jámový lom, tak by to šlo. Z dálky by nebyl vidět a po skončení těžby by přispěl k ozvláštnění monotónní krajiny Krušných hor.

Největší problém je vskutku typ rudy (slída - silikát) a obsah lítia v prvních desetinách procenta. Mám dojem, že lítná slída se zatím netěží nikde na světě.

M. Klas 16.10.2017 10:24

Re: Autorovi

Můžete prosím dát odkaz na to prohlášení EMH o vlastnictví cínoveckého lithia? Nemůžu to najít.