19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dobré zprávy

Ekonomické prognózy jsou zpravidla mylné, a pokud se prognostik (šaman) strefí, je to většinou jen čirá náhoda, protože homo sapiens, ačkoli ne příliš moudrý, je vynalézavý. Ani geniální sci-fi spisovatel Isaac Asimov si neuměl představit internet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Severýn 15.8.2013 23:19

Proč to v Americe funguje a v Evropě ne?

Zásadní otázka: Proč v Amarice nastal boom těžby plynu z břidlic, zatímco v Evropě se stále nic neděje? Odpověď je možná překvapivá, možná ne: Je to dáno báňskou legislativou!

Když si u nás (nebo i jinde v Evropě) koupíte pozemek, tak vám patří to co je na něm plus několik málo metrů do hloubky. To co je hlouběji, je státní.

Když si v USA koupíte pozemek, tak vám patří to, co je na něm a také všechno co je pod ním, teoreticky až po zemské jádro.

Takže když jsem farmář v USA a někdo ke mě příjde a řekne: "Zjistili jsme, že pod vašimi pozemky jsou prokazatelné zásoby plynu v současné tržní hodnotě 10 mil. USD." Co udělám? Prodám mu to jak to leží a běží za nějakých 5 mil. USD, odstěhuju se o stát vedle a jsem zajištěný na důchod a při troše šikovnosti i moje děti...

A to je v podstatě celé.

V. Bok 15.8.2013 15:12

No, až bude mít každý čínan či ind své auto, k čemuž se rychle spěje

tak zas bude vše jinak, že.

L. Novák 15.8.2013 16:39

Re: No, až bude mít každý čínan či ind své auto, k čemuž se rychle spěje

On už někdo vyrábí šlapací auta do městského provozu?

P. Vítek 15.8.2013 14:04

Zeleni jsou uzitecni idioti, vyuzivani neschopnymi zavistivci sveta, na zniceni kapitalismu(svobody)

V. Hajková 15.8.2013 9:29

PROSTĚ - jsme národ tupých OVCÍ

Stačí   aby  ""ZELENÍ""  řekli   že  je  něco  špatně  -  a  už    stádo   beká  !!!  Stačí  aby   ""DĚTI  ZEMĚ"  -  řekli-  STOP  NĚKOLIKA  KM   DÁLNICE-   která  by  odvedla  jízdu  kamionu   přes  jejich  městečka  a  obce  - a  stádo   OVCÍ   SOUHLASNĚ   BEKÁÁÁÁÁÁ!   A  soudy-   stavbu  zastaví-   neb   se  leknou  bekajícího  stáda!!   HNUS!

A. Bocek 15.8.2013 12:36

Re: PROSTĚ - jsme národ tupých OVCÍ

Stačí aby zelení, prohlásili CO2 skleníkovým plynem a už se s ním kupčí na burze, stačí aby zelení uznali za echt výrobu  FV a VE a už budeme každoročně po dvacet let cálovat na 44 mld.Kč

J. Vyhnalík 15.8.2013 13:22

Re: PROSTĚ - jsme národ tupých OVCÍ

Mýlíte se! Těch cca 45 mlrd jsou pouze dotace na výkupní ceny. Skutečné náklady (a škody) jsou mnoohem vyšší.

A. Bocek 15.8.2013 13:34

Máte pravdu,

minulý týden jsem projel na kole Moravu ze Severu na Jih a těch tříprstých větřáků, těch černých panelů, té nazlátlé řepky co se tváří jako obilovina,kukuřice na kWh......vždy si říkám, kde se vytrácí rozum a proč jsme si nechali vnutit "PROBLÉM " a jeho "ŘEŠENÍ ".

L. Novák 15.8.2013 13:54

Re: Máte pravdu,

Protože si voliči zvolili levicové strany do parlamentu, které pak masívní likvidaci energetiky podporou OZE prohlasovali jako ideologický úkol č.1. Viz zákon  180/2005 Sb., tzv. "bilionový tunel OZE". Milion milionů Kč vyhozených z okna rovnou do kanálu!

R. Langer 15.8.2013 14:36

Re: Máte pravdu,

No jo, ale ta ZEMĚ se přece musí zachránit!

To tady bylo keců, co jsem to za blbce, když jsem tady vysvětloval, ať lidi nevolí Zelené, že se potom nebudou stačit divit. Tak holt už se diví. Trochu pozdě.

J. Vyhnalík 15.8.2013 16:18

Re: Máte pravdu,

Klaus proti těm nesmyslům vystupoval už v době, kdy s nimi Al Gore vystupoval a nutil světu Kjótský protokol. Tehdy se do něho trefovala média napříč celým spektrem.

Politici umějí dobře počítat. Bohužel počítají pouze hlasy a tak si spočítají, kolik hlasů navíc jim přinese zavírání JE a kolik hlasů kecy o záchraně planety před zlým CO2 a média, místo, aby přinášela fakta, se ještě ráda přiživí na senzačních článcích o katastrofické budoucnosti.

V. Bok 15.8.2013 15:11

Re: PROSTĚ - jsme národ tupých OVCÍ

Bože, co klehotáte, vždyť zelení dostávaj tak málo ve volbách, proč je tedy posloucháme? Nad tím se zamyslejte, úchyláků je vždycka dsost, ale jsou to furt menšiny kolem těch tradičních 4%. Kupodivu, velmi často mají všichni dost společného.

J. Kadeřábek 15.8.2013 17:04

Především hybatelem věcí jsou Zelení v Německu.

I u nás se dostali do parlamentu, napáchali spoustu škod a, že nyní mají 4% je věc jiná. Fotovoltaický zákon je z roku 2005.

V. Fiala 15.8.2013 9:21

Vážený pane autore,

závidím vám váš optimistický pohled na věc. Skutečnost asi nebude tak růžová, něco spalovat budeme i v příštích letech. Když už se pouštíte na tenký led dlouhodobých prognóz, vynechte technické detaily tam, kde si nejste tak moc jistý. Vyberu jen ty do očí bijící nepřesnosti:

v Americe skončily i ty na uhlí - kdo vám to nakukal?

Čína zavádí emisní omezení (6,9 l/km) - neplést si emisní limity se spotřebou vozu!

na nových domech a garážích supermarketů vidíme zákaz vjezdu plynových aut - to má zcela prostý důvod, použitý plyn je těžší vzduchu a při nějaké té netěsnosti se může v suterénních prostorách hromadit a pak stačí malá jiskérka a .....

Nenechte se znechutit, klidně pište dál.

K. Frauknecht 15.8.2013 11:31

Inu,

když něco nevím (nejsem si jistý) tak si o tom něco přečtu, ale rozhodně NEPÍŠU. Vypadal bych pak jako pako.

Zkuste si tipnout proč "zelené" Německo otevírá jednu uhelku za druhou. Správně, je levné uhlí. Uhlí je moc - hrnou ho sem USA anžto jej nepotřebují. Pozavíraly totiž všechny uhelné elektrárny :-))).

Zdrojů je plno, zkuste třeba http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bridlicovy-plyn-v-usa-vytlacuje-jiz-i-jadro-959666

Nenechte se znechutit, klidně pište dál.

J. Novotný 15.8.2013 12:10

A

pokud jde o to parkování: http://www.novinky.cz/auto/218342-auta-na-plyn-uz-budou-moci-do-podzemnich-garazi.html

R. Langer 15.8.2013 13:36

Re: A

No jo, ale ta garáž musí splňovat "vyhlášku".

P. Novák 15.8.2013 13:50

Re: Vážený pane autore,

Pokud jde o zemní plyn,ten je "lehčí" než vzduch (rel.molekulová hmotnost methanu je 16, vzduchu 28)

L. Novák 15.8.2013 13:56

Re: Vážený pane autore,

LPG je těžší, proto do podzemí nesmí.

P. Götze 15.8.2013 8:12

RE

Pane autore nestraste nase evropske byrokraty. Skodliviny a jejich produkce roste nebetycnym tempem a pokud nezvysime dotace, vsichni se tady udusime. A nejake bridlice, to se Evropy vubec netyka vsichni na svete jsou hlupaci, kazdy prece vi, ze elita sveta zije v Bruselu. Bruselu a prilehlych evropskych koloniich.

R. Langer 15.8.2013 9:33

Re: RE

Tak tak, a až budou daně 100%, voda a vzduch budou naprosto křišťálové a islamista s křesťanem si padnou samou láskou do náruče

K. Frauknecht 15.8.2013 11:35

:-))))

M. Kosik 15.8.2013 4:13

EROEI ..

.... asi pan neslysel nebo nechce slyset nebo nechape...Entropii, nemoznost nekonecneho rustu, fyzikalni limity, dynakmika rust populace, zemeelska produkce, voda, menici se klima ....nic z toho NELZE osidit. Muzeme premyslet a vymyslet jak chceme, ale jak pravi klasik z h...a bic neupletes.

M

P.S.

Doufam, ze autor krome psani optimistickych textu (z neznalosti?!) take pomaha neco vymyslet. Nebo se spoleha na nekoho jineho, ze NECO NEKDO zase vymysli. Jeslti ano tak - Good luck.

.

I. Schlägel 15.8.2013 7:37

Re: EROEI ..

Promiňte, většina lidí se vždy spoléhala a spoléhat bude na někoho, co něco převratného vymyslí. Pokud by toho byla většina schopna a k tomu ochotna, vymyslela by to sama a nepotřebovala by tu elitářskou menšinu. Navíc autor nepsal o nekonečném růstu ale o chybných předpovědích veleslavných alarmistických chytráků, podle kterých jsme měli již dávno pomalu umřít hladem. Zrovna tito vizionáři nedělají nic jiného, než že pletou bič z toho h..vna. Pokroku zdar, světu mír, práci čest.

R. Langer 15.8.2013 9:36

Re: EROEI ..

Proč by autor neměl psát optimistické texty? Mají přibližně stejnou pravděpodobnost, jako všechny ty alarmistické apokalyptické předpovědi zelených sedmilhářů.

M. Sedláček 15.8.2013 12:38

Re: EROEI ..

Vy jste opravdu velký znalec.

J. Vyhnalík 15.8.2013 13:31

Re: EROEI ..

Nejsem si jistý, jestli jste článek správně pochopil.

Pokud jde o EROEI, jedná se hrubé odhadované číslo, které v sobě nezahrnuje takové detaily, jako schopnost dodávat elektřinu předvídatelně a ve chvíli, kdy je potřeba.

Daleko podstatnější by byly čísla kombinující množství energie, které každý spotřebujeme a podíl z osobního příjmu, který za to musíme zaplatit. To jsou čísla odrážející naši životní úroveň a schopnost reálně násobit naše chabé fyzické síly.

L. Krajicek 15.8.2013 3:29

Neumím si představit,

jak ve skutečnosti vypadá zařízení na těžbu zemního plynu z břidlic. Neumím si představit, co to udělá z životním prostředím v podmínkách naší republiky, kde mezi vesnicemi někdy ani nemá smysl dávat v autě pětku. Ale dosud je mi to podáváno tak, abych nabyl dojmu, že se jedná snad o nějaký téměř věčný energetický článek, který budu nosit po kapsách nebo místo platební karty a distributoři ho budou s citem sbírat někde v přírodních rezervacích šetrněji než borůvky.

Také jsem přesvědčený o tom, že zákazy vjezdu do garáží vozidlům s plynovým pohonem nejsou dány tím, že by pohyb po garážích řídil nějaký naftový šejk, ale spíš to bude dáno fyzikálně-chemickými vlastnostmi zplodin a způsobem odvětrávání těchto prostor.

Také neznám problematiku pražského dopravního podniku a pražské magistrátní kleptokracie, ale to autor článku má jistě pod kontrolou a je připraven během několika týdnů všechny autobusy předělat (nebo rovnou vyměnit?) na plynový pohon.

I. Schlägel 15.8.2013 7:38

Re: Neumím si představit,

Ve své době si řada lidí jako Vy nebo já neuměli představit létající stroj těžší než vzduch. Nebuďte z toho smutný.

R. Langer 15.8.2013 9:39

Re: Neumím si představit,

No je to prostě jenom jiný způsob těžby plynu, co na tom hledáte záhadného? Ovšem s tím plynem v garážích máte samozřejmě pravdu.