24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dobře nám s inflací tak

Všechno, co prožíváme, je důsledkem předchozích událostí. Nemám ráda fňukny. Lidi, kteří se litují, že je k nim život krutý – že byli vyhozeni z práce, že je opustil partner, že mají málo peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 20.2.2022 19:08

Pokud si voliči zvolili pohůnky zrůdného Bruselu, bude akorát hůře.

V. Církva 20.2.2022 18:33

Tak ano, fňukalství a nárokovost je jeden z největších problémů dnešní doby. Jsou součástí dnešního progresivismu a rozkladu společnosti. A centrální banky za daného nastavení společnosti měly asi držet stabilitu měny. To je pravda.

Nicméně, s nemocemi a epidemiemi je to trochu složitější. Co když jsou tu i skutečnosti, které neovlivníme, prostě přijdou. Nemoc kvůli které je člověk vyhazován z práce, nemoc, kvůli které fabriky prostě víc vyrábět nemohou.

Co kdyby třeba přišla opravdu vážná pandémie a zemřelo nedej Bože 20 procent obyvatelstva? A kdyby vlády nedělaly naprosto nic. Neprojeví se to náhodou na ekonomice ještě víc než to co se děje dnes?

Paní Šichtařová má s fňukalstvím pravdu, zapomíná ale na vnější vlivy a lidskou vzájemnost. Nakonec inflace by s námi dlouho být nemusela, kdyby se k energiím i třeba těm bankovním problémům lidé postavili čelem. Třeba tak, že už by ten kdysi dobrý, dnes přežitý liberalismus přestali brát jako dogma.

Paní Šichtařová je trochu taky fňukalka, když fňuká nad inflací která tu bude dlouho. Možná by se místo toho měla zamyslet nad škodlivostí toho, když se zvětšuje bohatství čím dál menší skupiny lidstva a přemýšlet jak to srovnat!

A to právě proto, že ti novokomunisti co to řeší dnes jsou nebezpečnější víc, než si někdy připouštíme.

Z. Koutecký 20.2.2022 4:23

Tedy, jestli tomu dobře rozumím, paní Šichtařová, tak zřejmě tu již v minulosti proběhla pandemie nějakého viru blbosti, která způsobila, že voliči všude volili špatné politiky, kteří do centrálních bank dosadili blbé bankéře a ti způsobili současnou inflaci tím, že tiskli levné peníze, které chytří ekonomové horlivě radili investovat a množit a množit, čímž způsobili tuhle inflaci. Nu, k volbám nechodím, nejsem bankéř ani ekonom, na investováním nemám peníze, takže za to opravdu může někdo jiný. To jste mě uklidnila.

P. Čech 20.2.2022 9:25

Možná právě proto, že k volbám nechodíte, podporujete to všechno špatné, co z výsledku voleb vzchází. Uvědomte si, že Vám podobných (i názory na jednu věc) je mnoho, obecně cca 30%. Třicetiprocentní rozdíl mezi tím kdo volby vyhrál a prohrál neexistuje. Z toho vyplývá jediné. K volbám chodit se vyplatí. Jen je třeba přesvědčit ignoranty, aby se předem nevzdávali. Ono, na investování nemáte peníze možná jen proto, že k volbám nechodíte a můžete si za to sám. Za to opravdu nemůže nikdo jiný.

V. Církva 20.2.2022 18:39

Jako k volbám určitě chodit a nevymlouvat se. Tady naprosto souhlas.

Jen koho má pan Koutecký volit aby se jím popsané problémy vyřešily. Já je skoro nikoho řešit neviděl. Možná paní Lipovskou, ale ta se dala do holportu s úplnými raply ;-O, paní Zahradníková neměla skrz Covid na skutečné problémy čas ;-D. Tak mi připadlo řešení nejblíž SPD, ale nevím.

V. Petr 20.2.2022 19:10

Bohužel, nenajdete ideální stranu. Takže je třeba volit stranu, která odmítá nejhorší bruselská zvěrstva!

P. Čech 20.2.2022 19:16

Koho má volit? V našem volebním systému má jen jednu možnost. Volit nejmenší zlo. Tím nejmenším zlem jsou čtyři občanská hnutí. ANO 2011, SPD, TSS a Přísaha. I tak ovšem může dojít, a došlo, k propadu 1 milionu hlasů jen proto, že Namyšlený Babiš chtěl vyhrát volby se samostatným ANO 2011. Proti předvolební koalici SPOLU v našem volebním systému ovšem neměl šanci.

V. Petr 20.2.2022 19:00

R^R^R^R^R^

Z. Koutecký 20.2.2022 19:56

No, ti, co k těm volbám chodí, s těmi šestnácti předchozími vládami zrovna moc šťastnou ruku neměli. On si člověk totiž nevybere. Všem těm partajím jde jen o prachy a moc. A od roku 2004 tu stejně všechny ty naše vládní loutky i Národní banku vodí na špagátku EU. Ale tím Vám nechci brát chuť volit, když se Vám to vyplácí, pane Čechu. Já v tom žádný zisk nevidím. Leda získat covida. Užijte si demokracie než vyrazíme natřít to těm Rusům. Předseda té naší současné vlády alespoň říká, že už se všichni v EU dohodli, že jsme na pokraji té války.

P. Diviš 20.2.2022 15:32

Jo. Asi tak nějak to proběhlo, výsledky to potvrzují.

F. Kusák 19.2.2022 15:41

Mám k salonním ekonomům vážné výhrady. Oni všechno kritizují, ale v okamžiku, kdy se dostanou do politiky, tak jako kdyby zapomněli na své ekonomické vychování, viz již dříve zmíněný Niedermayer. A pak, ekonom je z podstaty analytik, řešení obvykle žádné nemá nebo jen v obecné rovině a pokud s nějakým řešením přijde a dokáže je i prakticky realizovat, tak už to není ekonom, ale podnikatel. A ti jsou samozřejmě potřeba.

P. Diviš 19.2.2022 22:36

Ekonomové (tedy, alespoň ti lepší a poctivější) obvykle mají řešení, to je však nepopulární. Kdo by chtěl slyšet o tom, že je třeba pracovat a nespoléhat na stát ...

A ti, kdo rozhodují, jsou politici (námi volení). A ti se většinou nepopulárních řešení bojí jak čert kříže.

J. Jurax 20.2.2022 2:01

Přesné.

Nepopulární rozhodnutí, byť i rozumná a dokonce potřebná, ohrožují jejich znovuzvolení víc, než když nedělají nic rozumného a jen žvaní.

Z. Koutecký 20.2.2022 4:00

No, hlavně, pane Diviši, který politik by chtěl slyšet, že je třeba nejen žvanit, ale i pracovat a myslet nejen na sebe a šědré sponzory, ale i na stát.

F. Kusák 20.2.2022 13:40

Promiňte, ale asi jste nepochopil podstatu ekonomie, jako vědy. Já nic nemám proti firemním ekonomům, koneckonců byl bych sám proti sobě, protože jsem kromě techniky vystudoval i firemní ekonomiku. Jenže na úrovni státu, v oblasti makroekonomie jsou ty věci mnohem složitější. A pak, chovat se tzv. tržně v netržním prostředí prostě nejde. Nemůžete mít např. tržní ceny energií pokud je jich absolutní nedostatek a trh se chová nevyzpytatelné a k tomu je deformován mnoha dotacemi, daňovými úlevami a agresivní ideologií. Nebo představa, že se můžeme vrátit ke zlatému standardu. Tedy s prominutím, já si to nedovedu v praxi představit, takže ať mně pan Čech (s jehož názory jinak víceméně souhlasím) vysvětlí, jak by to chtěl prakticky udělat a k čemu by to vlastně v konečném důsledku bylo. Jedinou cestou je důsledná cesta k tržnímu hospodářství, od kterého jsme se fatálně vzdálili. Ale pochybuji, že je ve společnosti dostatek vůle se k němu opět vrátit.

P. Diviš 20.2.2022 15:36

"Nemůžete mít např. tržní ceny energií pokud je jich absolutní nedostatek a trh se chová nevyzpytatelné a k tomu je deformován mnoha dotacemi, daňovými úlevami a agresivní ideologií."

A to, že je energií absolutní nedostatek, trh je doprasen dotacemi, daňovými úlevami, povinnými yýkupy a agresivní ideologií zavinili ekonomové, nebo politici?

Sice je možné, že já jsem nepochopil podstatu ekonomie, ale vy jste zaručeně nepochopil podstatu politiky.

V. Církva 20.2.2022 18:47

Zrovna za to, například ceny energií můžou určitě politici, to bych souhlasil.

V. Církva 20.2.2022 18:45

Tak kamarád, poměrně chytrý (PhD v technickém oboru) je "na peníze" a chtěl si rozšířit obzory, tak šel po technice dálkově studovat ekonomii. Po dvou letech ekonomii prohlásil za pavědu a s hrůzou ze školy utekl :-).

Tak nevím. V Evropě máme v ČR nejdražší bydlení, tak buď nemáme ekonomy, nebo jsou zbyteční. Možná že je nikdo neposlouchá, ale v čem je pak problém, v politicích, nebo voličích?

P. Čech 20.2.2022 9:33

Jediným řešením je odchod od současného ekonomického systému obecného fungování na dluh, od systému neustálého růstu čehokoliv. I hrubého domácího produktu. Ono totiž nic na světě neroste a nemůže růst donekonečna. Začít by se mohlo např. návratem ke zlatému standardu, kdy jakákoliv měna na světě musí být 100% podložena fyzickým zlatem. Nemusí to být zrovna zlatý standard, může to být standard wolframový,diamantový či jiný. Zlatý standard zde však již jednou byl a byl osvědčený desetitisíci let dějin. Jeho opuštění bylo tragickou chybou, která nastolila současný nesmyslný stav.

V. Petr 19.2.2022 15:21

Naprostý nesouhlas. Kde se berou ti pitomci, co volí piráty či jiné strany současného Slepence! Kde se berou pitomci, kteří se budou léta rozhořčovat nad Čapím hnízdem, ale to, že se dává KAŽDOROČNĚ tisíckrát více peněz na podporu OZE je nechává chladnými. Kde se berou ti šašci, co se zabývají tím, že firemní fotografové udělali ministryni financí pár fotek na Instagram, ale nevadí jim stamiliardové "kompenzace" obchodníkům s neřestí????

P. Diviš 19.2.2022 22:38

Rozčilujete se pěkně, zřejmě přejete Burešovi tučné dotace z peněz nás občanů.

J. Jurax 20.2.2022 2:05

Ehm ... takto rozčilovat se může i ten, který Babišovi ony dotace fakt nepřeje. Vás panem Petrem vyjmenované skutečnosti ponechávají chladným?

P. Diviš 20.2.2022 15:39

Jistěže ne, ale nepletu dohromady špatnost současné vlády se špatností té minulé, natož abych to srovnával, jak činí pan Petr.

P. Dvořák 20.2.2022 7:43

Vaše "logika": Jestliže někomu vadí desítky miliard ročně vyházených na konta majitelů OZE (občasné zdroje energie), pak je jistě zastáncem možná neoprávněných dotací na stavbu hotelu.

F. Kusák 20.2.2022 13:59

Stačí si položit otázku, jak ke svému majetku přišel jistý pan Křetínský, který byl ještě v roce 1999 advokátním koncipientem a během několika let se stal jedním z nejbohatším lidí u nás. Kým je podporován onen veleúspěšný Brňák a koho naopak v politice podporuje. Proč se nikdo nezeptal, kde získává dotace na podporu zelené energie, sportu atd. a proč dluží státu astronomické sumy. Nebo spíše, raději se nikdo neptá. Ale zase, pokud budou jeho firmy úspěšné, a stát, resp. společnost na tom budou získávat, tak je potřeba tyto věci nějak skousnout, tedy až na ty dluhy státu, to je velká lumpárna.

P. Čech 20.2.2022 9:41

Kde se berou ti šašci? Ti vzcházejí z příznivců zejména politických stran. Povětšinou se jedná o socany, kteří jsou líní smysluplně přemýšlet a konat a kteří bytostně potřebují, aby se o ně někdo jiný, zejména stát, staral. Bohužel, takových lidí je u nás nejméně cca 30% a to ve volebním systému podle zásad poměrného zastoupení, v nepřímém volebním systému, stačí k tomu, aby se vlády ujímali hochštapleři a podvodníci ze zvolených politických stran, dosazení těmito na volitelná místa jejich kandidátek. Vláda a moc těchto šašků je dána celkovým nedomokratickým politickým systémem, který vyzdvihuje reálný socialismus pro hlupáky podpořený nemálem anarchistických zásad. Skutečná demokracie zde jaksi silně absentuje.

P. Čech 20.2.2022 19:20

Kde se berou? Jsou důsledkem jediné příčiny. Konkrétně socanského politického systému, který je podporován anarchistickými zásadami. Obecného zmatku a chaosu, který u nás vládne a je opět důsledkem jediné příčiny, jíž je Ústava ČR.

D. Ondrejkovič 19.2.2022 11:18

Souhlas.....třeba ukňouraná populistka, která se pořád dokola diví, že jí nikdo ze seriózních ekonomů nebere vážně, by se už mohla nad sebou taky zamyslet, jestli není problém spíš v ní, než v tom ošklivém světě, který jí furt ne a nenaslouchá ;-D

P. Diviš 19.2.2022 22:38

Švihlíková?

M. Husovice 19.2.2022 10:39

Každý sám svého osudu strújcem- je sice platné v osobní rovině, jsou však věci mezi nebem a zemí, které jednotlivec v ČR spořící a pracující ovlivnit nemůže, protože se dějí mimo náš prostor, i když pomoci by mohli politici, kdyby nebyli až po botyzalezlí do bruselských a USA zadelí, asi stále platí,jak v mariáši, že větší bere.[>-]!!