29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dlužníci si dělají z věřitelů šprťouchlata

Evropská komise na podzim roku 2018 bojovala s Itálií kvůli rozpočtu. Zdál se jí až moc schodkový. Itálie sice nakonec rozpočet mírně upravila, ale i tak byl deficit značný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 19.2.2021 13:10

Zajímalo by mne, kdo nám půjčuje /a celému světu/. Jinak platí, že je lepší rum ve sklepě, než peníze v bance.

Z. Lapil 19.2.2021 14:45

Půjčujeme si navzájem. A půjčuje nám měnová banka, jenže ta nám půjčuje natisknuté peníze, přestože má pečovat o stabilitu měny.

Nezapomínejte, že je zde poněkud tristní stav, že peníze mají cenu jedině a pouze vaší víry, že vám za ně někdo něco (pro)dá.

E. Pribijl 19.2.2021 13:04

Problém finančního marasmu dnes je že rozpočtová disciplína neexistuje. Obří dluhy se omlouvají virovou pandemií a asi to bude vhodná výmluva v budoucích letech.

V. Humble 19.2.2021 11:31

Mentalita je takova - dluhy nikomu nevadi. Kdyz padne kosa na kamen normalne to zaplati ti hloupi co setri a kdyz uz budou vsichni v dluzich porad mame pristi generace ktere to odnesou za nas ne?

T. Zlesa 19.2.2021 11:42

Mám jen takovou drobnou poznámku k těm příštím generacím, že to odnesou. Ony totiž přijdou k hotovému, bez práce. A jediné co se po nich bude chtít je, aby s prací pokračovaly. Za mnohem lepších materiálních podmínek než měla jakákoliv generace před nimi. Takže ten rozšířený mýtus, že příští generace něco odnesou či budou platit je nesmysl. Dle mého. Jinak souhlas.

V. Humble 19.2.2021 11:55

Pral bych si aby to bylo tak. Mate pravdu ze od urcite doby kazda nasledujici generace se mela lepe nez ta predchozi a to je duvod k optimismu. Ja jsem zaznamenal prvni vlastovky obratu kdyz jsem porovnaval na nezamestnanost mladych v zapadni evrope, v Americe uz treba nestaci aby jeden clen rodiny chodil do prumerne prace a predevsim zvysovani veku rodicu ktere poukazuje ze zalozeni rodiny je cim dal tim tezsi. Doufam ze se mylim

J. Kadeřábek 19.2.2021 14:30

Vláda, která nastoupí po této mj. zdědí 3 bilionový dluh a Babišův závazek k dluhu únie pořízenému pro podnikatele s obnovitelnými zdroji (např. ruským plynem). Jen úrok za ryze český dluh přesáhne 50 miliard ročně a to za podmínky nízkých úrokových sazeb. Takže to je realita toho Vašeho mýtusu.;-)

T. Zlesa 19.2.2021 15:59

Řeč byla o příštích generacích. Ne o příští vládě.

P. Kubáč 19.2.2021 10:55

V 70. letech zmizely poslední stopy krytí měn čímkoliv cenným. Ještě 50 let trvalo než politici a centrální bankéři při zacházení s nekrytými "papírky" ztratili zábrany - a výsledky se začínají rýsovat.

Za ne-práci dostanete ne-peníze, záporně úročené, abyste neváhali kupovat čínské ne-zboží. Takto budete drženi při životě jako domácí zířectvo a skutečné hodnotné věci ( peníze to nebudou ) budou vlastnit oligarchové.

Radostná vize.

M. Šejna 19.2.2021 9:30

Tak nám ředitelka Next finance opět vyplodila článek o ničem.

Prý si dlužníci dělají z veřitelů šprťouchlata. Jen nám mandam ředitelová Šichtařová zapomněla napsat, který dlužník si dělá ze kterého věřitele šprťouchlata. O tom ani slovo, jen obecné bláboly nastudované z příruček pro střední školy.

Madam ředitelová Šichtařová nezmínila ani jeden stát, který by neplatil svým věřitelům. To je totiž zásadní věc. Problémy s placením mělo kdysi jen Řecko a Kypr. Ostatní státní dlužníci řadně platili a platí.

Pokud dlužník neplatí, pak si dělá z veřitelů šprťouchlata. Pokud ale platí, pak je celkem jedno, jaké eourounijní normy, které má madam ředitelová asi dobře nastudované, nebo jaká školní skripta, které madam ředitelová napsala, dlužník nedodržuje.

V. Petr 19.2.2021 21:09

Nezapomeňte na systém vyrovnávání pohledávek, kde jsou Německu dluženy obrovské částky!

M. Grundmann 19.2.2021 9:17

Jenom takovou drobnou připomínku z historie : německá hyperinflace nebyla způsobena špatným hospodařením Německa, ale placením obrovských válečných reparací. Hyperinflace je naprosto neobvyklým jevem, který nastává z politických důvodů a je uměle vyvolán. Ve Venezuele byla např. hyperinflace způsobena vůlí vlády znehodnotit úspory opozice a pak posílena americkými sankcemi.

Současné negativní úrokové sazby v měně euro jsou rovněž důsledkem politického rozhodnutí Evropské centrální banky, která tuto politiku podle mě zcela nesmyslně zavedla. Pokud by ji zrušila, vše by se vrátilo hned do normálu.

Obrovské zadlužení jižní Evropy je zase důsledkem exportu demografických problémů Německa do zahraničí, Německo tak financuje část svého důchodového systému. Pokud by Německo přestalo vyvážet nadbytečný kapitál do zahraničí, ekonomicky by se zhroutilo. Prudce by se zvýšily ceny nemovitostí a ceny bydlení, stoupla by německá měna a Německo by zcela ztratilo schopnost konkurence. Díky euru stoupají nemovitosti v jižní Evropě a o něco méně v Německu a Německo si tak stále může držet postavení průmyslové velmoci.

P. Milan 19.2.2021 10:16

Omyl. Hyperinflaci Němci vyvolali úmyslně, reparace sice byly vysoké, ale ne neúnosně.

Obrovské zadlužení jižní Evropy je prvotně způsobeno neschopností i neochotou řádně vybírat daně a snahou o "sociálno". Posíleno Eurem, protože jih Evropy, s jeho mentalitou a daňovými systémy prostě do jedné měnové oblasti se severem nepatří.

M. Grundmann 19.2.2021 10:42

To je analýza založena na mikroekonomickém uvažování. Problémy nejsou v celé konstrukci, ale ve špatném chování některého účastníka. Je to nejjednodušší způsob vysvětlení jakéhokoliv problému.

Kdyby byla tato analýza skutečně správná, Německo a ostatní věřitelé by už dávno z eurozóny vystoupily. Německo je však hlavním obráncem eurozóny a rozhodně se nedá předpokládat, že jsou Němci skutečně tak hloupí, jak by z Vaší analýzy vyplývalo. Při analýze ekonomických mechanismů je třeba zkoumat i makroekonomickou stránku věci a neomezit se pouze na kritiku chování jednotlivců. Komunisté také nezdůvodňovali krach svého systému neopravitelnými chybami jeho špatné struktury, ale individuálními selháními obyčejných lidí v dokonale nastaveném systému.

L. Novák 19.2.2021 15:06

Ovšem chyba byla ve špatném systému, ne v "selhání jednotlivců", s nímž systém vůbec nepočítal... ;-)

M. Grundmann 19.2.2021 10:43

Itálie byla prosperující zemí do svého vstupu do eurozóny. Čas od času devalvovali svou měnu, měli vysoký dluh, ale celá země prosperovala. Francie byla v podobné situaci, od rozhodnutí o vstupu do eura je ve trvalé hospodářské krizi. Německo bylo naopak před vstupem do eurozóny v ekonomické krizi a své problémy si vyřešilo až díky eurozóně na účet jižní Evropy. Existovala a i dále existuje vysoce rozšířený názor, že je volný pohyb kapitálu prospěšný všem stranám. Tato myšlenka je založena na domněnce, že je kapitálu trvale nedostatek a že je jeho příliv pro každého příjemce výhodou. Většina ekonomů si ani nepřipustí možnost, že by za určitých okolností mohlo být kapitálu nadbytek a že by jeho příliv mohl být škodlivý. Pokud by ekonomové připustili aspoň možnost, že není úplně nesmyslné si podobné otázky položit, problém eurozóny bude možné vyřešit.

Z. Lapil 19.2.2021 14:40

Já si pořád říkám, že docela i patří.

Protože skutečnost, že je člověk/stát chudý při vlastní měně můžete tajit skrz kurs měny. Zavedením Eura se v Řecku a spol. projevilo, že jsou chudí, a místo aby "se" začalo šetřit - od státního rozpočtu po koupi ponožek - začalo "se" půjčovat. Se známými výsledky.

T. Zlesa 19.2.2021 8:40

Zajímalo by mně, co na tyhle sériové článečky říkají bankovní ouřadové. Zda souhlasně pokyvují hlavou nebo se jen usmívají nebo se řehtají na celá ústa. :-)

J. Jurax 19.2.2021 10:50

Inu, když shlédnu úrokové sazby u bankovních vkladů, nijak extra se nechechtám ... :-) ... leda mne těší, že banky jsou zdravé a vykazují zisk ... :-)

T. Zlesa 19.2.2021 11:37

Pravda,.... proto mám podezření, že ti bankovní ouřadové se nad články tohoto typu řehtají. :-) No, je to jen domněnka.

D. Polanský 19.2.2021 8:24

No jo, někdo musí zaplatit to velkoryse rozhazování a placení 100 % mnoha státním zaměstnancům, i když mnozí se doma povalují, pardon makají v režimu home office. Sice nemají z domu ani přístup k chráněným informačním zdrojům, ale makají. I tohle jsou dlužníci, jelikož více berou než odvádí.

J. Jurax 19.2.2021 10:51

Ale hackeři ten přístup mají :-)

J. Kadeřábek 19.2.2021 14:35

Na všechny důchodce, děti školou povinné a státní neproduktivní zaměstnance vydělávají dnes jen cca 2,5 mil. těch co tvoří nějaké hodnoty. A to stále, bez ohledu na vir a home office.

R. Tichý 19.2.2021 8:09

Když on ten socialismus něco stojí. A hlavně ta "spravedlnost".

A proto EU skončí - koupí si nás Číňani.

J. Jurax 19.2.2021 10:53

To se nám to hoduje, když nám lidi pučujou ... © feldkurát Katz

J. Pavelka 19.2.2021 7:33

Jak kdy a jak jde...Spousta lidí na dluhy dojela...Byly i případy vlastně nezaviněných dluhů z bagatelních částek...Každá minc má dvě strany

D. Polanský 19.2.2021 8:26

To jsou jiné případy, to je tržní oškubání cestou práva. Sice divného, ale právo to je, jelikož bylo schváleno.

J. Lukavsky 19.2.2021 6:42

Žít na dluh je prostě moderní. Jenom starej trilobit si nepůjčí na nové auto protože mu staré pořád dobře slouží. A proč by se občan měl chovat jinak než stát? Dluhy se prostě neplatí a šmytec. No než zazvoní exekutor. Když dneska mladejm povídáte něco o šetření tak koukaj jako když recitujete čínskou poezii v originále. Probatum est! J.L. end

J. Pavelka 19.2.2021 7:34

Dokud nezazvoní exekutor...zas tak vysmátej člověk být nemůže..

D. Polanský 19.2.2021 8:27

Pošťák zvoní dvakrát, exekutor jenom jednou. Obvykle ale nezvoní, buší na dveře.