25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dilema po italsku

Jeden z klíčových politiků italské vlády Matteo Salvini zcela vážně položil otázku, zda je spravedlivé, aby trhy chtěly po italské vládě daleko vyšší cenu za financování dluhu, než chtějí po vládě německé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 7.6.2019 10:09

Euro poškodilo nejen Itálii,

ale i Španělsko a Řecko. Když nemohou devalvovat, jsou prostě v háji.

P. Lenc 7.6.2019 10:32

Re: Euro poškodilo nejen Itálii,

Ale říkejte to někomu v eurozóně...To by byl útok na Euro.

S. Sidlichovsky 7.6.2019 11:34

Re: Euro poškodilo nejen Itálii,

Jedna naděje tu je: italský parlament již autorizoval vytvoření paralelního platebního systému. což je přímou hrozbou integritě Eura a potencionálně "lira v očekávání".

Bundesbanka již reagovala: pokud nějaká taková země jako je Itálie opustí Euro a zbankrotuje (nebude platit dluhy u ECB)- způsobí to obrovské ztráty, zároveň je velmi obtížně se začít na tento vývoj připravovat - to by aktivovalo spekulativní útok na Euro, ale ECB stejně žádnou strategii pro tento vývoj nemá. .

Kredit Bundesbanky v systému Target 2 již dosáhl 920 miliard (27 % německého HDP)., italské závazky činí 481 miliard, španělské 403 miliard.

Professor Philip Turner, ex-monetární expert v Bank for International Settlements, řekl, že politika Target 2 je jedovatá. Zakrývá zásadní nerovnováhy v evropských ekonomikách a to nemůže pokračovat do nekonečna.

Profesor Hans-Werner Sinn z mnichovské univerzity: režim Target 2 je systematický podvod na Němcích, žádné nerovnováhy v ekonomikách to neřeší, ty peníze se nikdy nevrátí. .

F. Kusák 7.6.2019 12:54

Re: Euro poškodilo nejen Itálii,

No vidíte, a měli by to číst hlavně ti slepí obhájci eura. Jenže to by museli alespoň trochu rozumět ekonomice. Ne že bychom byli zas až tak imunní vůči euru, ale přeci jen by bylo snazší, se od eurolandu odpoutat. Jsem přesvědčen, že riziko mít euro je výrazně větší, než platit korunou.