29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Demokratický kapitalismus? Ale kdeže

Touhle dobou před čtrnácti lety jsem poprvé přijel do Ostravy, abych se potkal s krizí. A bylo to zlé. Pravda, epicentrem problému tehdy nebyly kamenouhelné doly, ale Vítkovice, firma, jíž bylo tehdy "pouhých" 171 let. Hrdá, zakotvená v tradici, se spoustou věcí, jimiž se mohla historicky pyšnit. Akorát neměla na výplaty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Běhounek 1.10.2013 20:25

CO TO JE ZA RETARDOVANÝ ČLÁNEK?

1. Americká vláda nedala GM ani dolar za protihodnotu v podobě akcií, které potom dokonce se ziskem prodala na rozdíl od Zemana a Kaluse, kteří tam sypaly miliardy z peněz daňových poplatníků v době kdy ocel byla levnější v zámoří.

2. Akciovka si ze zákona má povinnost zřizovat fondy a proč po Zámečníku vlastně chcete, proč soukromému vlatníkovi nařizujete dotovat ztrátový provoz. Neměl by právě ekonom jako vy být pro co nejrychlejší zavření a investici fin. prostředků do odvětví, které zaměstnanost udrží.

3. Proč by Bakala měl něco dávat regionu, dvojnásob zam kde na něj všichni plivou za to, že od soukromé společnosti něco koupil a té to prodal stát. Že to byla cena nízká. Tak to pane Zámečníku je spíše téma na vrub bratra z Brna Sobotky a jeho partičky.

D. Streit 1.10.2013 16:59

Bakalova hanba

Stěžejní věta je: "Stav, kdy zisky jsou moje a náklady všech ostatních, není kapitalismus, je to obyčejná hanba."

Ale na rozdíl od autora žádnou vstřícnost od Bakaly nečekám:

http://streit.blog.idnes.cz/c/363439/Stat-vuci-Bakalovi-v-defenzive-A-Zeman-jen-placnul-do-vody.html

P. Běhounek 1.10.2013 20:27

Re: Bakalova hanba

zase exhibicionista s texty na úrovni IQ 100 a ještě k tomu tupý lhář, napište mi co Bakala po státu kdy chtěl

P. Vaňura 1.10.2013 10:48

Já bych to rozdělil

Skutečného svinstva se Bakala, za pomoci politiků ČSSD, včetně jejího současného předsedy, dopustil v kauze bytů OKD.

Naproti tomu, v případě dolu Paskov se chová naprosto racionálně až velkoryse. Je ekonomickým nesmyslem provozovat ztrátový důl, pokud by nebyla mimořádná situace a ČR by se bez jeho uhlí neobešla. Žvásty levicových politiků, o jakémsi rezervním fondu, který si prý měl Bakala vytvořit, jsou úplně mimo mísu, rezervní fond se vytváří proto, aby umožnil překlenout DOČASNĚ nepříznivou situaci, ne aby se, tak jako se to dělo v 90 letech, podnik udržoval tak dlouho, až mu banka nepůjčí ani na platy (ty nevymahatelné miliardy, které skončily v Konsolidační agentuře vznikly většinou takto, nikoliv tunelováním).

Já bych měl úplně jiné řešení, začít stavět dávno plánovanou jadernou elektrárnu Blahutovice. Na té stavbě by se snadno zaměstnali nejen horníci z dolu Paskov, ale pomocné práce na stavbě by mohli z části dělat i dnes nezaměstnaní Cikáni. Vlastní technologickíé zařízení by pak dalo práci těžkému průmyslu. A měli bychom levnou, relativně čistě vyráběnou elektřinu.

V. Pavelek 1.10.2013 13:29

Re: Já bych to rozdělil

Obávám se, že s tou elektrárnou by to dopadlo podobně jako s průmyslovou zónou v Hrabové. Město zainvestovalo do infrastruktury, přišli investoři, ale za zaměstnáním sem masivně dojíždějí hlavně Slováci a Poláci. Patrně se někde stala chyba.

L. Novák 1.10.2013 15:14

Re: Já bych to rozdělil

Co je na tom, že Bakala je vlastníkem bytů, za svinstvo? Můžete mi to vysvětlit? 8-O

P. Běhounek 1.10.2013 20:29

Re: Já bych to rozdělil

přesně, a ještě je koupil od soukromé společnosti a ne od politiků ČSSD, ty je prodali jinému vlastníkovi

P. Vaňura 1.10.2013 22:36

Prostě to svinstvo je, protože ty byty se měly

za tu cenu, co za ně zaplatil, prodat stávajícím nájemníkům. A to on znemožnil tím, že ja dal jako záruku za úvěr. Možná to je podle zákona, ale i šíbr, jednající v rámci zákona může být poslán revolučním soudem pod guilottinu. Nájemci výběru daní by mohli vyprávět...

P. Běhounek 1.10.2013 22:48

Re: Prostě to svinstvo je, protože ty byty se měly

co si to vůbec dovolujete, jakým práve jste něco více než všichni ostatní lidé v republice, ti kupují za ceny jaké stanovuje trh, štastlivci za ceny od radnice, vy ty manýry komunistické hornícké šlechty nezapřete, vydělávali jste i desetinásobky průměrného platu, proč jste nebyli schopni si za život našetřit na vlastní bydlení?

M. Stuchlik 1.10.2013 23:29

Re: Prostě to svinstvo je, protože ty byty se měly

Protože všechno prochlastali. A teď budou strašit gilotinou.

P. Běhounek 2.10.2013 6:04

Re: Prostě to svinstvo je, protože ty byty se měly

zmetku, pod gilottinu patří taková verbež jako jste vy a ostatní vám podobní z OKD bytů

B. Rybák 3.10.2013 11:13

Re: Já bych to rozdělil

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=791242

http://neviditelnypes.lidovky.cz/privatizace-okd-nedokonceny-pripad-d6m-/p_ekonomika.asp?c=A131001_180349_p_ekonomika_wag

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/kauza-privatizace-krachujiciho-podniku-okd-by-mohla-vymizet-do-ztracena_277957.html

Pan Bakala si bude muset vybrat, jestli je "kapitalista" (který by majetek musel vracet jenom pokud byl získán nezákonně a to výhradně na příkaz soudu), nebo neolevicový, tedy multikulturní, soukromým podnikáním pohrdající, za svět řízený moudrými (nevolenými) elitami (ve svém "Respektu") bojující , enviromentální "přítel lidstva a Přírody", protože v opačném případě je v nejlepším případě cynickým hochštaplerem.

P. Schuster 1.10.2013 10:02

Německo není Česko

Hlavní Havlův sponzor - Zdeněk Bakala se vybarvuje

P. Lenc 1.10.2013 9:04

Božínku autore,

až tak?

P. Běhounek 1.10.2013 20:32

Re: Božínku autore,

výstižné, dělá to na mně dojem, že chce zmetek za někoho kandidovat, tak nahání body, snad už bylo těchot komoušských ekonomu dost a mohli by se všichni odporoučet do prdela (Zámečník, Rusnok, Zeman, Klaus)