18.4.2024 | Svátek má Valérie


EKONOMIKA: Daně? I pro posly nové ekonomiky

16.6.2018

Uber je nepochybně jedním z velkých témat posledních měsíců nejen v české kotlině. Nyní taxikáři vyzvali vládu, aby trvala na dodržování memoranda podepsaného s přepravní firmou Uber. Dle memoranda řidiči Uberu mj. nemusejí mít taxametry, pokud se se zákazníkem předem domluví na přesné ceně. Toto ustanovení ale podle sdružení taxikářů nedodržují.

Nalejme si čistého piva, Uber má mnohem větší sympatie veřejnosti než taxikáři. Tak to zkrátka je! Objektivně vzato, taxikáři si za to mohou do značné míry sami. Loupeživost zejména těch pražských se opakovaně dostala až na stránky předních světových deníků a je součástí mnoha průvodců pro turisty – psaných v jazycích od japonštiny po estonštinu. Avšak to neznamená, že by kvůli tomu měl mít Uber ne oprávněné výhody, jen proto, že je jakýmsi pastorem nové ekonomiky.

Samozřejmě, Uber v tom „nejede“ sám, je součástí zmíněného fenoménu tzv. nové (sdílené) ekonomiky. I když nejste zrovna hipster/ka z pražského Karlína, Letné, Žižkova či Brna-Veveří, patrně jste slyšeli o službě Airbnb. Airbnb je webová služba zprostředkovávající pronájem ubytování. A je prostě mega cool, řekli by (zejména) mladí lidé. A zlí politici by ji chtěli regulovat, doplnil by asi nejeden mladý traveler či milovnice nízkonákladového cestování.

Nicméně pozor, dávno to není okrajová „volnočasová přivýdělková“ aktivita. Tahle postmoderní služba už drží celou polovinu ubytovacího trhu v Praze! Před pár roky neuvěřitelné!

Prachobyčejné podnikání

Souhlasím s názory, že se v zásadě již nedá mluvit o tom, že by se jednalo o tzv. sdílenou ekonomiku (SEK).

SEK, v níž si lidé vzájemně neorganizovaně poskytují služby. A pouze část z nich si tím krapet přivydělává například ke studiu, důchodu či mateřské anebo rodičovské. Tak už tomu dávno není, milí politici. Panta rhei.

Z vládní analýzy (kovaný liberál si patrně povzdechne, že vláda má dnes analýzu na ledacos, ale tady ji opravdu vítám) vyplynulo, že asi 15 procent pronajímatelů poskytuje přes polovinu služeb pražského Airbnb.

Člověk nemusí mít hned bakalářský titul z ekonomie, aby mu bylo jasné, že zde existují mocní vlastníci nemovitostí, kteří zmíněnou „cool sexy novou platformu“ využívají, či spíše zneužívají k prachobyčejnému podnikání, jež zpravidla „zapomínají“ řádně a včas zdanit. Za obrovsky neetické pokládám, jestliže někdo k takovémuto „sdílenému nepodnikání“ zneužívá městský byt anebo byt, který před pár roky zakoupil od města v rámci prodeje municipálního majetku například za třetinovou cenu oproti ceně místně obvyklé. Obyvatelé větších českých a moravských měst jistě tuší, o čem nyní hovoříme.

Spousta lidí se mylně domnívá, že Airbnb (stejně jako Uber) se nemusí danit. Chyba lávky. Z výdělku si bere Airbnb tři procenta za zprostředkování a částku pak musí „hostitel“ vykázat ve svém daňovém přiznání. Tuto povinnost nechává společnost úplně na svých uživatelích. Pár „hostitelů“ skutečně své daňové povinnosti plní, ale je jich reálně minimum. Máme za to, že zejména na výše citovaných patnáct procent významných pronajímatelů – sdílečů držících přes polovinu služeb pražského Airbnb – by se měla Finanční správa více zaměřit.

Rozhodně zde nejde o závist, ale o narovnání tržního prostředí. Skutečně není spravedlivé, aby jedni (například majitelé hotelů, hostelů a penzionů) byli nuceni platit nemalé daně a moderní zvěstovatelé nové sdílené ekonomiky nikoliv. Jelikož i „airbnbisté“ využívají veřejných služeb placených z veřejných peněz.

Daňové neduhy nejsou přirozeně jediný problém, který Airbnb přináší, své by mohli vypravovat například sousedé z takto krátkodobě pronajímaných bytů – hluk, nepořádek, rušení nočního klidu –, ale to by byl námět na další komentář.

Na závěr se asi sluší dodat obligátní, že stát by měl snížit daně a lidé (včetně citovaných moderních nepodnikatelů) je pak budou více a rádi platit sami od sebe, a to včetně zmíněných poslů nové ekonomiky.

LN, 14.6.2018

Autor je právník a publicista

SuKolman.cz