19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Daně a smrt

Můžeme debatovat o tom, zda tento stát vynakládá prostředky vybrané na daních rozumně a hospodárně. A docela určitě se všichni shodneme na tom, že leckde rozhazuje peníze přímo marnotratně, zatímco jinde nemístně škudlí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vondráček 25.1.2017 21:45

autorovi :-)

Nejezte tolik ty koblihy :-)

J. Schwarz 25.1.2017 18:58

Zlodějna se tu děje,

ale úplně jinde než se domníváte. Zlodějinou je právě to co vy prohlašujete za "demokratický proces" - tedy že stát vybírá na daních mnohem víc než potřebuje na armádu, policii, soudnictví a infrastrukturu a ten "přebytek" si kamarádi rozdělí podle svých "politických preferencí". A to ještě tihleti "kamarádi kamarádů" jsou tak drzí, že armáda je na čtvrtinových stavech a nevyzbrojená, infrastruktura se rozpadá, jen počet úřednických míst, platy a výsluhy "kmotrů" pravidelně rostou. V takovém systému je hrdinou každý, kdo vyděračům neplatí. A co vy, udal jste ty řemeslníky? proč jste netrval na faktuře? Těch naúčtovaných 130 tisíc bylo za práci, vy jste souhlasil, tedy smluvní cena. Mohli vám dát fakturu, přičíst DPH vy byste neplatil 150, ale 180 tisíc. Neokradl jste erár, tedy "nás všechny", de facto vlastně vy? Protože ti řemeslníci si mohou odečíst 80% nákladů / paušál / a daň by platili jen ze 30 tisíc, což by činilo bratru 4500 Kč. Howgh.

S. Malý 25.1.2017 17:45

Nic ve zlém, ale takovou snůšku nesmyslů jsem už dlouho nečetl.

Pokud stát má utrácet jenom to, co vybere na daních, tak proč je dlouhodobě v mínusu? Není to náhodou tak, že utrácí více, než vybere? Dále do toho koloběhu peněz vstupuje i EU, protože jsme (prozatím) příjemci dotací. Vlastně-díky tomu jsme za loňský rok dopadli výrazně lépe, než se čekalo. O tom, s jakou tolerancí se ten rozpočet dělal, ale to už je na delší diskusi.

Vracím se k EET-k tomu, co se uvádělo-tedy, že díky EET jsou tržby o 100% vyšší. Tato informace proběhla médii před týdnem, tedy cca kolem 16.1. Jako zdroj byly uváděny přiznání k DPH a daňová přiznání k dani z příjmů za minulý rok.

Fajn, mohla by to být pravda, kdyby náhodou termín pro podání přiznání k DPH nebyl až dnes, 25.1. a daň z příjmů se podává až do 31.3. (nebo 30.6.2017). Odkud tedy Finanční správa vzala tyto informace? Z toho, co se odevzdalo ne...

PS: živím se jako daňový poradce, takže vím, že většina přiznání k DPH se podávala během posledních 3-4 dní...

V. Vaclavik 25.1.2017 13:57

Takoveho uzitecneho

nikoli uz ani blbce, ale primo vola, aby pohledal.

J. Lepka 25.1.2017 13:21

No prosím,

tak se mi druhý příspěvek ztratil v šumu přenosů. Taky řešení.

J. Lepka 25.1.2017 13:18

Dočetl jsem do půlky, dál to prostě nedávám.

Přesto mám na autora několik dotazů:1) jste vskutku tak naivní, že věříte Babišovu PR?2) nejste snad dokonce součástí tohoto PR?3) co si od toho slibujete?4) budete v říjnu kandidovat za ANO a vylepšujete si pozici?

A ještě jednu otázku do pléna: jak bude Chovancův ÚŘAD na odhalování PRAVDY reagovat na takovéhle pokusy ???

P. Remeš 25.1.2017 12:26

"Výkon spravedlnosti"

Autor má do jisté míry pravdu, že lidé běžně neplacení daní nepovažují za žádný morální kaz na kráse člověka. Důvod je ale zřejmý. Lidé jsou na stát z nejrůznějších důvodů naštvaní a důležitou součástí tohoto naštvání je přesvědčení, že jsou státem okrádáni. Buď nadměrným množstvím peněz, které jim stát bere, nebo extrémní buzerací, nebo tím, že peníze státem odebrané jsou rozmrhávány proti touhám a přesvědčením těchto lidí (miliardy cenzurním úřadům, miliardy na stavby nesmyslných cyklostezek a hlavně na ... miliardy na narůstající armádu na "cecíky" státního rozpočtu přisátých státních zaměstanců a ziskuchtivých neziskovek).

Okrádání srtátu většina lidí vnímá jako mravně správnou nápravu nespravedlností, jíž jsou ze strany státu vystavováni. Netvrdím, že tom tak v realitě je. Ale přesně tak to většina lidí vnímá !

P. Švejnoch 25.1.2017 12:44

Re: "Výkon spravedlnosti"

Tak jest.

Jen bych, alespoň za sebe, podotkl, že placení co nejnižších až žádných daní považuji za pouze částečnou nápravu/refundaci za neutuchající buzeraci a okrádání ze strany tohoto z obojku se vyvléknuvšího státního aparátu.

J. Kulheim 25.1.2017 13:43

Nejde o to jestli, ale kolik

Daně a poplatky, které platíme

Daně přímé. --Daň z příjmů + sociální a zdravotní pojištění cca 45%. Dále daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň. Daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti

Nepřímé daně---daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad,.,

Poplatky-- dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd. rozhlas, televize, komora, ap.

Celkem cca 80% svých peněz odevzdáme státu /Sobotka, Babiš/. Nejsem spokojený jak se sebranými penězi hospodaří. Babiš potřebuje peníéze chudobných, aby dostal co nejvíc dotací.

P. Zdenek 25.1.2017 11:01

Pane Mareši,

jste nemorální zbabělec.

Nemorální proto, že podporujete loupež cizích peněz.

A zbabělec proto, že když už máte chuť na cizí peníze, nemáte odvahu je uloupit sám, ale necháte je ukrást Finančním úřadem.

Pokud považujete daně za morální, plaťte je dobrovolně a třeba ve 100% výši, ale nechtějte oloupit i ostatní.

V. Kain 25.1.2017 12:16

Re: Pane Mareši,

Pan Babiš si některé ty údaje kolik se vybralo či nevybralo rád cucá z palce.Je to jeho taktika jak zmást nepřítele.Jemu nedělá problém dneska říci ano a zítra to popřít.

J. Machotka 25.1.2017 10:55

...někteří si opět budou rovnější

Pokud by tato iniciativa byla motivována snahou o implementaci zásady "padni, komu padni!" a pokud by lepší výběr daní vedl ke snížení daňové zátěže, pak se s ní dá jedině souhlasit.

Pokud však iniciativa vychází od člověka, jehož firmy patří mezi největší příjemce dotací (http://echo24.cz/a/iMCMj/babisuv-agrofert-vede-zebricek-dotaci-z-eu-dostal-loni-788-milionu) a přesto požádaly o výjimku (http://ekonomika.idnes.cz/eet-vyjimka-babis-vodnanske-kure-penam-dhr-/ekonomika.aspx?c=A170105_071537_ekonomika_vem), kterou nedostaly patrně jen kvůli blížícím se parlamentním volbám; od člověka, který umí bez zábran využít státní aparát proti svým konkurentům (např. http://echo24.cz/a/ihPwB/babis-nas-dusi-kontrolami-stezuji-si-vyrobci-konkurencnich-biopaliv), pak je na místě být na pozoru. A nemusí to nutně znamenat souhlas s obcházením zákonů.

V. Mlich 25.1.2017 10:26

EET daňové úniky nijak neztěžuje

Naopak, dává zlodějům alibi (dají si bacha, aby jim papírově všechno sedělo jako dosud) a umožňuje ještě vyšší rozdíl mezi cenou evidované a neevidované platby. Problémy mají akorát ti poctiví, že mají opruz navíc, a pokud se jim povede udělat někde chybu při obsluze, mají na krku i kontrolu. Největší problém ale máme my všichni ostatní, že musíme tu nesmyslnou taškařici platit.

Přitom to, jestli řemeslník přiznal tržbu nebo ne se dalo ověřit dávno před EET.

J. Skála 25.1.2017 10:37

Re: EET daňové úniky nijak neztěžuje

Jak?

R. Tichý 25.1.2017 9:01

Stat ma jit prikladem a byti hospodarnym spravcem. Vzhledem k mnozstvi uredniku, socialnich davek a schodkovemu rozpoctu se takovym nezda. Proto je ochota platit ten cirkus pomoci dani blizka nule.

P. Švejnoch 25.1.2017 8:55

Autor je hlupák

argumentuje-li takto: "Prosincové statistiky prokázaly, že polovinu svých tržeb provozovatelé restaurací a hotelů předtím zřejmě zatajili, aby z nich nemuseli odvést daň.", aniž si předtím zjistil, o jaké statistiky se vlastně soudruh Bureš ve svých bombastických prohlášeních opírá. Pro informaci autorovi a podobným hlupákům, nadšeným z EET - MF vycházelo ze 4% vzorku, jistě zcela náhodně vybraného...

A dovolím si ještě upravit závěrečné autorovo zvolání: Největší nebezpečí nám nehrozí ze strany Ruska, a možná ani od Islámského státu (o muslimech jako takových autor zřejmě záměrně nemluví). Největší nebezpečí nám hrozí od státu nenažraného a do všeho nos strkajícího - tedy od státu našeho vlastního.

F. Svoboda 25.1.2017 10:18

Re: Autor je hlupák

Plně souhlasím s nadpisem , že autor je hlupák. Nechť si pořádně přečte skvělý článek, který byl zde uveřejněn před několika dny.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-nenavist-jako-pramen-prava-dbx-/p_politika.aspx?c=A170119_215833_p_politika_wag

P. Lenc 25.1.2017 8:43

Faktura?

Předpokládám, že autor důsledně vyžadoval na těch 170 tis. Kč za rekonstrukci dvou koupelen fakturu. Pokud ne, nemá se nad čím pohoršovat.

Jinak představa, že cenu rekonstrukce koupelny tvoří pouze nakoupený materiál, je poněkud naivní. Asi jako kdyby spisovatel román napsal pouze za cenu 200 listů čistého papíru.

PL II

P. Lenc 26.1.2017 9:35

Re: Faktura?

Pane Lenci děkuji.

A. Bocek 25.1.2017 7:11

Stát ten mocný bumbrlíček

pobírá již více než 60% vydělaných financí a nikterak není vidět jejich smysluplné utrácení . Kdyby došlo ke snížení daní, možná by stoupla ochota je platit . Při vzniku nových úřednických potřebných pozic se však dá očekávat , že zdanění stoupne a celkový výnos daní klesne a to pořád dokola až do 100% zdanění - kdy se už ale nevyplatí pracovat.

J. Jurax 25.1.2017 0:49

No jo

Všichni to známe. Řemeslník bodře dí za 11 stovek bez, za 13 stovek se stvrzenkou. EET neEET, kdo odolá?

A stalo se to i u zubařky hotovící bílou plombu, za niž jest platit.

P. Dvořák 25.1.2017 3:27

Re: No jo

Řemeslníkově nabídce opravdu nikdo neodolá. Zvlášť když udělá hodinovou práci tak za tři sta.

M. Těhanová 25.1.2017 8:06

Re: No jo

Když vám odpustí tu státní zlodějnu, ož DPH je, tak ji nemůže vykázat a odvést a vyděláte na tom vy. A to uskrovňování pro příští generaci jsme slýchali už za totáče a pořád dokola. Co takhle, kdyby se dokázal uskrovnit státní aparát a šel tak lidem, kteří něco tvoří příkladem? Ono těžko někdo stravuje, když ten, kterého já živím , má nesrovnatelně vyšší životní úroveň než já, která na to vydělávám. Vím, reakce na taková slova je " závist" ale to je kravina, je to jenom naštvanost.

J. Schwarz 25.1.2017 19:10

Re: No jo

O závist určitě nejde. Pokud se půjdu kouknout na ligu mistrů, nebudu přece závidět těm fotbalistům jejich příjmy. Pokud bych nechtěl, můžu čumět na TV, a ne kupovat vstupenku a ještě se plahočit někam na druhý konec Evropy. Ale když se má za moje prachy dobře někdo, jehož "produkt" si nežádám a stejně jej nemohu odmítnout, a ten někdo se mi směje do očí a tvrdí že bych bez něho bídně zašel, tak takový stav jednoho nase/re!

J. Jurax 25.1.2017 19:10

Re: No jo

No, to DPH jistě; jenže když je to bez papíru, tak z toho neplatí ani sociální a zdravotní, neboť to samozřejmě nevykazuje. A na tom už jaksi nevydělám, nýbrž, platím-li třeba jako zaměstnanec sociální a zdravotní poctivě z každé korunky, neboť jinak nemohu, na tom spíš tratím.

Svět je komplikovaný :-)