18.4.2024 | Svátek má Valérie


EKONOMIKA: Další zásah ČNB?

2.1.2015

Centrální bankéři asi opět oslabí korunu! A zdraží benzín!

České stavebnictví se po letech těžkého útlumu probírá. V roce 2015 by mělo procitnout zcela. Pokud však nezasáhne Česká národní banka a neoslabí podruhé v krátké době korunu, což bohužel hrozí.

Během letošních prvních tří kvartálů vzrostl index stavební produkce o 3,9 procenta. Přitom za dvanáct loňských měsíců ještě meziročně poklesl o 6,7 procenta. I tak je však letos stavební produkce stále o zhruba 24 procent nižší než v posledním poměrně příznivém roce 2008. Zásadním pozitivem však je, že postupně klesá nedůvěra podnikatelů ve stavebnictví, podle nejnovějších, prosincových čísel Českého statistického úřadu je nyní nejníže od března roku 2009, tedy od doby před příchodem ekonomické krize.

Pozemní stavitelství si po prvních letošních třech kvartálech polepšilo o 1,6 procenta, ovšem po šesti letech nepřetržitých propadů. Ožívají zejména segmenty logistické (např. skladovací prostory) a bytové výstavby. Byty se pochopitelně staví hlavně v Praze, která představuje rozhodující část trhu. Od ledna do září prodali developeři v Praze 4250 bytů, což je o skoro 23 procent více než loni. Příznivý vývoj podle všeho pokračoval i ve čtvrtém kvartále a bude pokračovat i v roce 2015 (podle odhadu Ekospolu by letos měli developeři v Praze prodat 5700 nových bytů, což představuje téměř čtrnáctiprocentní meziroční nárůst)… Pokud… Pokud nezasáhne Česká národní banka.

Některé nejnovější, prosincové výroky představitelů České národní banky považuji v této souvislosti za úplnou nehoráznost. Je to k nevíře, ale centrální bankéři říkají třeba to, že pokles cen ropy nepřišel ve „vhodnou dobu“ – a že v případě trvaleji nízkých cen bude třeba zvážit, opět cituji, „reakci měnové politiky“ (rozuměj: další oslabení koruny). Snížení ceny tak zásadní suroviny, jakou je ropa, je přece jednoznačně pozitivní impuls pro celou ekonomiku! Lidé ušetří za benzín a mohou více utratit jinde. Podle ČNB však jde o hrozbu. Bankéři tak začínají vážně uvažovat o tom, že nám benzín, pokud by měl trvaleji zlevnit, zase šmahem zdraží! Oslabením koruny!

Centrálním bankéřům prostě nestačí, že ekonomika slibně roste, že konečně vznikají pořádně pracovní místa a že máme před sebou podle všeho příznivý rok, a to včetně segmentu stavebnictví. Ne. Dokud nebude inflace na úrovni dvou procent, kterou si v zápalu nějakého svého fetiše vytkli jako jedinou správnou, budou dále hazardovat s korunou a celkovou kupní silou obyvatelstva.

Případným oslabením koruny by totiž kupní síla obyvatelstva poklesla. Fatálně se to může projevit právě ve stavebnictví. Stavební firmy - ty, které přežily krizová léta - jsou na kost vyždímané a zůstávají oslabené. Jen v letech 2011 až 2013 se jejich zisk propadl v souhrnu o téměř šedesát procent, při bezmála čtrnáctiprocentním poklesu tržeb.

Stavebnictví zatím zásadním způsobem pomáhá bytová výstavba. Té kromě jiného nahrávají rekordně nízké úroky u hypoték. I tak je investice do nemovitosti náročným rozhodnutím takřka pro každého. Pokud by centrální banka svévolně a zbytečně opět oslabila korunu, může dojít k tomu, že řada lidí zareaguje na oslabení své kupní síly právě tak, že zruší nebo oddálí uvažovanou investici do nemovitosti. To samozřejmě způsobí ochlazení poptávky na nemovitostním trhu, což v důsledku může vést až k vážnému ohrožení zatím jen velmi křehkého oživování tuzemského stavebnictví.

Domnívám se, že jde o zcela zbytečné riziko, protože opětovně oslabená koruna v době ekonomického růstu, vzestupu mezd i zaměstnanosti už nemá vůbec žádné opodstatnění. Jde o fetišistické hrátky centrálních bankéřů.

Přeji nám všem úspěšný rok 2015, bez dalšího umělého oslabení koruny. Centrálním bankéřům přeju hlavně zdravý rozum.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a.s.