19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Další krize bude „vymyšlená“

Poslední dobou kdekdo vyhlíží další ekonomickou krizi. U nás i v zahraničí. Taková obava není zcela nesmyslná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 4.11.2018 21:49

Jestli v r. 2008 byla krize, tak jsme cca čtyřicet let

žili v těžké krizi, ale nevěděli jsme o tom a mysleli jsme si, že je to normální.

V. Lunák 4.11.2018 20:22

HDP USA roste, ale to vám

přece samo o sobě nedefinuje cyklus. To je až odchylka aktuálního HDP od trendu (potenciálu). Dle odhadu IMF je letos poprvé HDP USA nad svým trendem, a to o cca 0,4 p.b.

J. Kouřil 4.11.2018 19:28

Je nepochopitelné

že prezident nejvyspělejšího státu na světě si nedá poradit od někoho, kdo ekonomice rozumí. A je to úžasné, že máme tak geniální ekonomy jako je pan Kovanda. Škoda, že jen na papíře.

K. Machala 3.11.2018 21:20

Trump dělá jednu skvělou věc, měli bychom taky

A tu autor jaksi zapomněl zmínit. Dereguluje. Za každou nově přijatou regulaci jsou dvě nebo víc poslány do historie. Deregulace nese plody, ekonomika šlape. Burza neporoste neustále do výšin, ale není vše jen o burze. Trumpa jsem se kdysi bál, říkal věci, co vypadaly nedobře. O těch clech například (jenže ta nepříliš rozumná cla vyvažuje nabídkou EU, aby vzájemný obchod byl úplně bez cel - jenže EU na to neslyší, dělá hluchou, pak se člověk dozví, že cla USA byla vždy vůči EU nižší než naopak, a Trump se tak dostává do jiného světla).

Taky mi při hodnocení toho, jestli přijde krize nebo ne, chybí hodně jakákoliv zmínka o EU. Ta naopak stále víc reguluje a roste každé desetiletí pomaleji a pomaleji. Začíná dělat i další nesmyslné kroky (typu podpora ilegální čili nezákonné imigrace). Euro je špatně postavené, vede k předlužování. Právo je už jen cár papíru od no-bail-out klauzulí o tom, že jedna země nesmí v eurozóně pomáhat druhé, přes nedodržování Maastrichtských kritérií (poměrně masové a dlouhodobé) až po Dublin, přístup ke svobodě médií, newspeakový význam slova "liberální" a "demokracie" a dvojí metr vůči členům (např. nevadí ti, co drží politické vězně na západě kontinentu, ale vadí ti, co vyhánějí Sorosovu univerzitu). Jestli z toho nehrozí průšvíh, tak potom už asi z ničeho.

M. Prokop 3.11.2018 21:22

Re: Trump dělá jednu skvělou věc, měli bychom taky

Ano.

J. Pražák 3.11.2018 18:17

Nejdůležitější nebylo zmíněno

Příčinou budoucí krize je hlavně "kvantitativní uvolňování" a velmi nízké úroky. Takže se vyplácí kupovat i předražené akcie na dluh. K tomu nízké úroky vyhnaly ceny nemovitostí. Až se úroky zvýší, tak začne krize, budou bankrotovat firmy, banky i jednotlivci.

M. Prokop 3.11.2018 21:21

Re: Nejdůležitější nebylo zmíněno

Ceny nemovitostí zde vyhnaly jednak nízké úroky, druhak a IMHO ještě více, administrativní problémy výstavby.

J. Pražák 7.11.2018 8:55

Re: Nejdůležitější nebylo zmíněno

Kdo má projekt dobře připravený a navržený tak, že nebude škodit okolí, tak nemá se stavebním povolením problémy.

Oni si někteří chytráci myslí, že stavební úřady jim vše musí povolit. Např. na Praze 6 stavební úřad udělal takové zvěrstvo, že "změnou stavby před dokončením" na stavbě, na níž se ještě nekoplo ani do země , ale pouze se sejmula ornice, povolil stavbu úplně jiné, větší administrativní velkobudovy na Bořislavce. Peníze KKCG dělají i na stavebním úřadě zázraky....

F. Žůrek 3.11.2018 18:02

Ekonomická krize? Spíše problém jak zaplatit dluhy!

Domnívám se, že dnes má ekonomickou převahu Čína nad celým světem. Co z toho však vzejde, tož to nevím.

D. Spal 3.11.2018 17:20

Jen zas další krize nekrize

Příští krize bude stejně vymyšlená jako ta minulá. Pár špatných bank a firem zkrachuje, akcie padnou a nezaměstnanost vzroste. Potom se akcie zase za rok dva tři vrátí na své staré hodnoty a za chvilku bude zas vše při starém. Mezitím budou novináři křičet Sodoma Komora a finanční experti předpovídat všechny možné divoké scénáře, protože takové cancy se dobře prodávají. Hloupí své akcie v panice prodají a chytří je za hubičku skoupí. A tato šaráda se opakuje se železnou pravidelností co bylo lidstvo lidstvem a veřejnost vždycky znovu a znovu naletí. A tak chudí chudnou a bohatí bohatnou a jiný to už halt nebude.

A co se týká obchodní války, tak tu začala Čína, Trump jen dělá, co se udělat musí a na co politici před ním neměli odvahu.

K. Janyška 3.11.2018 9:40

Smrdí to smrdí.

Bez znalosti spontánního řádu lidského světa jsou lidi v háji. Viz pro tuhle věc Soukromé peníze od F.A.Hayeka... Dzp.

M. Těhanová 3.11.2018 8:56

A proč by

pořád něco mělo růst. Čas od času je potřeba nějakého zboží saturovaná a není ho tolik potřeba, takže chvíli se sníží výroba.

Stejně se mi zdá, že celý ten "růst" je tažen jen zvyšováním cen všeho a virtuálním hraním si na burze. O skutečnou hodnotu věcí už dávno nejde.

Názor laika - pozorovatele dění.

P. Lenc 3.11.2018 9:47

Re: A proč by

Jo, s tím zvyšováním cen a nejen jich jste se trefila.

M. Prokop 3.11.2018 16:13

Re: A proč by

Růst znamená jen to, že se napřesrok budeme mít o trošku lépe než dnes a vloni. Pokles opak.

Pan Kovanda to líčí naprosto přesně, jde o náladu lidí spotřebovávat. Leknou se, spotřeba klesne, klesne tak zaměstnanost, mzdy, další pokles nálady ...

S hraním na burze to nesouvisí, to není příčina, ale následek.

J. Síbek 3.11.2018 8:51

Možná by bylo dobře

kdyby se autor konkrétně rozepsal v čem to předzásobování spočívá.Po zkušenostech s čínskými výrobky bych se raději moc nepředzásoboval.

D. Polanský 3.11.2018 7:40

Trump se rve za svobodu většiny z nás,

třebaže my víme, že nakonec prohraje. Ale bojuje! Bez těch co doopravdy v minulosti bojovali a umírali, by nebylo dnešní svobody.

L. Popovský 3.11.2018 6:02

Ať už to dopadne jakkoliv, tak to Trump zkusil. Svoboda není zadarmo, je potřeba za ní zaplatit. To my nejsme. Doufám, že jen zatím.