Neviditelný pes

EKONOMIKA: Dál se klopýtá po dně

4.5.2021

Začátek roku 2021 nebyl dalším pádem v krizovém období naší ekonomiky. Její výkon zpomalil jen o tři desetiny procenta. Přesto nejde popřít, že zdejší hospodářství v prvním čtvrtletí nadále klopýtalo po dně, stejně jako loni v létě nebo na podzim.

Vždycky je něco uklidňujícího na tom, že se situace nezhoršuje, a platí to zvláště dnes. Počátkem roku procházela zemí třetí nebo čtvrtá vlna pandemie, přesto se ekonomika udržela na úrovni jako předtím. Tak přece vypadá dobrá zpráva.

I když minimální pokles o 0,3 procenta na druhé straně neznamená, že je všechno v pořádku. Signalizuje to, že se hospodářství drží už tři čtvrtě roku zhruba čtyři až pět procent pod výkonem, než Evropu zasáhl nový koronavirus. Všichni ekonomové ještě dnes pamatují prognózy z počátku minulého roku, kdy se při první vlně koronaviru zavírala ekonomika s očekáváním, že všechno rychle přejde a že se její výkon takřka okamžitě vrátí na dosavadní úroveň.

Po hlubokém pádu z loňského jara se situace přece jen zlepšila, když znovu začaly vyrábět průmyslové podniky a znovu se rozjel mezinárodní obchod. Ovšem hospodářství nadále zůstává v polospánku, protože lidé se bojí dalších pandemických vln a utrácet jim brání nová a nová vládní opatření.

Očekávání, že se všechno rázem zlepší a bude jako dřív, než Česko zasáhla zdravotní pohroma, se může koneckonců jenom odsunout. Lidé odložili spotřebu a v klidnějších letních časech může nastat pravá euforie, při které bude každý utrácet i to, co nemá.

Taková vyhlídka není úplně mimo realitu, minimálně o ní svědčí rekordní nárůst ekonomického optimismu ve většině zemí Evropy, ke kterému v dubnu podle Eurostatu došlo zvláště na jejím severu a východě. Česko patří k několika zemím, kde přetrvala skepse, to se ale může stejně rychle změnit. Pak už bude svět, respektive ekonomika fungovat, jako vždycky fungovaly.

Scénář, že „tentokrát už to vyjde“, se může naplnit, ovšem předem to úplně jisté není. Český statistický úřad správně upozorňuje, že během krize přišlo o práci 70 tisíc lidí, a zatím nic nenasvědčuje tomu, že ji znovu najdou, natož aby byla ve stejné nebo lepší kvalitě. Před hlubším pádem zachraňují pracovní trh i spotřebu stamiliardové vládní dotace, jenže brzy se s tím bude muset skončit a po volbách nastanou nové časy, kdy se začne šetřit.

Jinými slovy – euforie spotřebitelů i firem přijde také do Česka, ovšem návrat na předkrizovou úroveň se odehraje jenom v pozvolných krocích. Pro nový růst bude národní hospodářství potřebovat ještě jiný podnět než uvolnění pandemických zákazů.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek