20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Čtyři proklatě drahé omyly

Mohla se česká ekonomika po listopadových událostech vyvíjet výrazně lépe? Mohly dnes české mzdy být například na polovině rakouské úrovně anebo ještě výše? Nezahodili jsme po roce 1989 některé šance, například stát se finančním centrem střední Evropy?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 6.11.2014 7:16

Re: Jste si jist,

že CIA, Mosad a ostatní se tady rvou o naši výjimečnost :-)))?

Na druhé straně pro své mindráky nemůžeme být jako Švýcaři?

... a ve volebním systému to fakt je :-). A o milování politiků a jejich napodobování raději nepíšu :-).

P. Skřivan 6.11.2014 6:47

Re: Pane Kohoute,

... ale jo, dal. :-))) Klientelismus je náš národní sport a opravdu málokdo se s ním dokáže vyrovnat. :-)

P. Skřivan 6.11.2014 6:44

Autor pomíjí základní fakt,

že díky nulovému vlastenectví, zde mají celkem volné pole cizí rozvědky, které se nepochybně pokoušejí ovlivňovat naši politiku a mnohé tzv. chyby, jistě nebyly náhodné. Otázka je, zda pogrom na spolupracovníky KGB by byl lepší ... .

Výše uvedené je také jasná odpověď pro všechny, kteří mají mylný pocit, že si můžeme hrát na nějaké Švýcarsko. Můžeme, ale to bychom nesměli být my ... .

... a ve volebním systému, to fakt není. :-))) Problém je v tom, že většina národa sice Havla milovala, ale v životě by se nechovala jako on, a to ani vzdáleně. To není kritika, to je konstatování ... .

J. Mrázek 6.11.2014 6:06

Jednoduchému vše jednoduché ...

Nebo jste to "myslel" jinak ?

J. Vyhnalík 6.11.2014 6:01

Chyby a "chyby"

Při kritice je třeba alespoň naznačit jaký by měl být lepší postup a proč. V řadě zjednodušení, kterých se Pavel Kohout dopouští, mne do očí uhodily hned dvě.

1. Poměrný volební systém

Osobně si myslím, že poměrný volební systém je hlavní příčinou současné politické krize v ČR, jenže fakt, že byl zvolen v dobách první republiky i po roce 1989, nebyl nějakou svévolí, ale vyplývalo to z heterogenního charakteru mnohonárodnostního státu. Možná by bylo vhodnější zvolit po roce 1989 systém smíšený, ale tehdy s ním ve světě ještě nebyly velké zkušenosti. Na druhou stranu chyba se stala po roce 1992, kdy byl poměrný systém zachován a vina padá na tehdejší menší strany a hlavně Václava Havla, který se o zachování poměrného systému výrazně zasazoval. Ještě více se Václav Havel a politici menších stran v tomto směru provinili po roce 1998, kdy aktivně zabránili změně volebního zákona a položili tak základ k postupnému vyprázdnění politiky a dnešnímu rozkladu politické scény.

2. Úrokové sazby

Zatímco kritika postupu Tošovským vedené ČNB v době asijské krize je plně na místě, dnešní nízké úrokové sazby nejsou žádnou libovůlí ČNB, ale naopak vycházejí z celosvětové situace, kdy ECB i FED tlačí úroky k nule. Naše ekonomika je natolik provázaná s ekonomikou EU, že nic jiného ČNB nezbývá. Naopak nás vnitřní rozpolcenost eurozóny, kdy kurz eura jednostranně zvýhodňuje Německo zejména vůči jižnímu křídlu, k nucenému oslabení koruny, bez kterého by se naše exportně orientovaná ekonomika propadla do recese.

T. Pansky 6.11.2014 5:15

Ceska republika mela v privatizaci naslapnuto doprava. Ale

... jak autor spravne popsal, zakony byly (mozna zamerne) napsany tak spatne, ze zde neexistovala zadna ochrana malych akcionaru.  Jinak receno, v teto zemi existovalo x milionu akcionaru, kteri by se radi starali o svuj nabyty majetek, ale byli v podstate okradeni.  Divime se dnes, ze tolik lidi voli levici a pana Babise???  Ne.  Velka privatizace v lidich navodila nazor, ze radeji s levici, nez s pravici, ktera je necha okrast.

P. Sulc 6.11.2014 3:08

Re: Clovece, kdyz srovnavate tehdejsi mzdu

tramvaj ve Vidni byla za 5 silinku. Ta petka nejak vypadla.

P. Sulc 6.11.2014 3:07

Clovece, kdyz srovnavate tehdejsi mzdu

v korunach a silincich, proc ne taky kolik co stoji?  Ja si zcela spolehlive pamatuji, ze v 67 roce stal tramwaj v Praze korunu, ale ve Vidni  silinku. Potraviny, to same, takze tech vasich 40 ci kolik tisic jen ''horelo''pod rukama. A to nepocitam vubec cinze.

P. Dvořák 6.11.2014 2:04

Re: Pane Kohoute,

Hodně blbá otázka "kde jste byl v roce 1989?" Asi jste si nepovšimnul, že v r. 1989 nenastal Velký třesk, ale svět tu byl před ním a (doufám) tady bude i dlouho po něm. Z toho vyplývá, že v r. 1989 tady nebyli jenom lidé, kteří již "již tady byli dlouho", nebo co jste to vlastně měl touto otázkou na mysli.

K vaší větě "Bohužel, došel jste s křížkem po funuse." bych se zeptal: Znamená to že 1) nemá pravdu? 2) nesmí se o tom psát?

Ovšem v jednom máte pravdu, chytráků jsou plné hospody, nejen hospody, ale nikdo z nich by nikdy takový článek dohromady nedal.

J. Kulheim 6.11.2014 0:32

Pane Kohoute,

kde jste byl v roce 1989? Pokud jste byl na světě je velká škoda, že se vám nepodařilo přesvědčit víc jak 50% voličů o své koncepci transformace socialistické ekonomiky, která zde byla před rokem 1989. Bohužel, došel jste s křížkem po funuse.

Takových chytráků jsou plné hospody.

B. Hamáček 6.11.2014 0:23

Takže...

Takže Singer, Klaus , Ovar a ostatní spoluviníci nejméně na dvacet let do tepláků a náhrada škody !!