28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co ČNB dnes bere, zítřejší krize nevrátí

Americký spisovatel Upton Sinclair prý kdysi prohlásil, že je nesmírně obtížné přesvědčit o nějaké věci člověka, jehož mzda závisí na tom, aby se přesvědčit nenechal. Tento citát mi připomněl nedávný článek z pera guvernéra ČNB, Miroslava Singera.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lucký 26.12.2013 23:24

jo

Zdali si členové ČNB,myslí.že jsou peníze mezi lidmi a oni nechtějí utrácet,tak ty peníze s těchto lidí museli nějak vytřískat,nebo ne?

L. Písařík 26.12.2013 20:03

Použít hlavu, respektive oko a ne koleno

Píše se o kursu koruny k euru po a před zásahem ČNB. A nejméně polovinu zboží dovážíme a na to ostatní aspoň suroviny. Nedávno koupené hovězí v Makru. Narozeno v GB, vypěstováno v GB, poraženo v GB a bouráno v Holandsku, ergo kladívko, jedná se holandský produkt.

V. Halašta 26.12.2013 20:25

Nedovážíme.

Ani polovinu, dokonce ani čtvrtinu. Cca 20 procent.

PS: Google.

L. Novák 26.12.2013 20:47

Re: Nedovážíme.

Jo, jo. Zdražením k vyšší poptávce... :-D

P. Lucký 26.12.2013 23:29

Re: Nedovážíme.

ale zde je ukázka toho jak můžou dopadnout naše úspory v druhem,nebo v jakémkoliv pilíři na důchod,to si asi moc nepřilepšíme.Pak můžete býti ekonomický gramotný kolik chcete.

B. Rybák 26.12.2013 19:20

Tolik zbytečné práce (povyku pro 2% inflace)

Centrální banky sledují nejenom cenovou stabilitu, ale (především) obchodní bilanci státu. Obchodní bilanci ovlivňují změnou kurzu, cenovou stabilitu (a tempo domácí ekonomiky) ovlivňují změnou úrokové míry nebo změnou povinných bankovních rezerv.

Pokud je tempo ekonomiky nízké, pak snížením úroků zvyšují tok peněz, (tempo ekonomiky), a ceny (zpočátku) rostou.

Tempo naší ekonomiky (českých podnikatelů - exportérů) je žalostné, úroky jsou prakticky nulové a na snížení bankovních rezerv (deprimované) ekonomiky v EU už dlouho nereagují a tak ČNB má k dispozici pouze devalvaci (o tu se teď pokouší většina centrálních bank na světě).

Pomůže tím našim exportérům (a např. příjemcům EU-dotací, ulehčí dlužníkům) a takto vyvolané inflační očekávání může uvést do pohybu část peněz (ukrývaných pod slamníky). Zázrak asi opravdu očekávat nemůžeme.

Vzhledem k tomu, že nově vznikající rozhazovačná vláda nás očividně bude tlačit do dluhové Euro-pasti, je 2% inflace naprosto zanedbatelným nebezpečím (nestojí vůbec za řeč ani v případě, že by se její pozitivní efekty dost silně neprojevily).

L. Novák 26.12.2013 20:46

Re: Tolik zbytečné práce (povyku pro 2% inflace)

Aha, takže ČNB obrala celý národ znehodnocením měny, a teď máme jásat, že ti, co berou dotace, si polepší? :-)

Máme snad ČNB od toho, aby držela stabilitu měny, a nebo aby ji systematicky znehodnocovala a "řídila" hospodářství, jehož problémy jsou mnohem hlubší a ČNB je nedokáže ovlivnit??

R. Tichý 26.12.2013 19:02

Páně Singerova víra, že

lidi šetří proto, že čekají nabudoucí láci je k pláči. Nevím kolik psychologie má nastudováno, ale lidé šetří proto, že je novnáři denodenně přesvědčují, že bude hůř. A když vidím EUsocialismus, tak na tom něco je, i když z úplně jiných,než novinářských, důvodů.

L. Novák 26.12.2013 18:37

Díky za výborný článek!

Už to vypadalo, že se ekonomové obhajující zásah ČNB úplně zbláznili. :-)

V. Vaclavik 26.12.2013 12:54

Socialisticti zmetkove nasi centralni banky

by meli jit nekam i s tou svou socialistickou menou!

Autor neni dusledny, drzi se pri zdi - protoze proc odmitnout jen znehodnocovani... ja za sebe odmitam i zhodnocovani, tedy vubec jakoukoli manipulaci meny jejich spinavymi prackami za podpory nespoctu uzitecnym idiotu! Odmitam nas menovy socialismus a nasi socialistickou menu a neustale krize zpusobene prave temi blbecky, vymazanky a jejich prisluhovaci - uzitecnymi idioty anebo zlymi hajzliky mezi nami!

L. Šarina 26.12.2013 10:40

A kdo si potom všem bude štetřít

v nějakém důchodovém pilíři a nebo vůbec mít důvěru v korunu?A co vklady naších občanů ? Občané vaše vklady které stojí v bankách jsou solí v očích ekonomů a pískem v soukolí ekonomiky a buď to je utratíte v obchodech a nebo vás k vyvedení z bank donutíme znehodnocením koruny .! Vyber si občane!!!!

L. Písařík 26.12.2013 9:03

Jak nás pan Singer naučil utrácet proti vlastní vůli

Každý, kdo má v peněžence stovku, nakoupí jen za 93 korun. Kdo má v bance milion na 4% úrok, bude mít na konci -3%.

Těch 7% je minimální rozdíl před a po zásahu ČNB v poměru k €.

Že všechno zboží nedovážíme? Divil bych se, kdyby prodejci nevyužili příležitosti a nevybrali Singrovné i z tuzemských výrobků. A tak jsme všichni utráceli, aniž bychom sáhli do peněženky. Snad jedině ten je na tom dobře, kdo v minulosti utratil všechno co vydělal. Ale nyní je na tom stejně, to, co stálo stovku, teď za stovku nenakoupí. Na co si vlastně volíme parlament a vládu, když s našimi penězi vládne ČNB?

Nemá vláda vládnout ku prospěchu občanů?

V. Halašta 26.12.2013 10:58

Re: Jak nás pan Singer naučil utrácet proti vlastní vůli

Těch 7 % je nějak podložených nebo jako obvykle vytažených z kolena? Pokud by to byla pravda tak by roční inflace musela být přes těch uváděných 7%, což asi těžko bude. Takže koleno.

Ač s autorem článku mohu v mnohém souhlasit tak nemá pravdu s několika věcmi: p. Šichtářová určitě nepodpořila krok ČNB; nevím kde žije ale u nás šrotovné nebylo zavedeno (přes snahu levice a lidovců); šrotovné se vyčerpalo saturací trhu, jednu komoditu s celou ekonomikou nelze takto srovnávat.

Samozřejmě, ukončení intervencí bude problematické a asi tady budou hlavní rizika. O tom ale hovořily snad všechny rozumné ohlasy, kritické i zdrženlivé. Snad ale je šance, že ekonomika na vzestupu tyto problémy zvládne lépe, než ta současná.

B. Rybák 26.12.2013 18:21

Re: Jak nás pan Singer naučil utrácet proti vlastní vůli

Devalvace činí 5% a inflace se má zvýšit na 2%. Takže cena zboží a služeb (cena spotřebního koše) se zvýší nejvýše 1.02-krát. Kupní síla (jedné) Kč klesne na 1/1.02 = 0.98039 Kč. A ten kdo měl v peněžence stovku nakoupí (v průměru) nejméně za 9.8039 Kč.

Nevím kde a hlavně kdy naposled jste viděl banku s 4% úroky (to, že jsou prakticky nulové, bylo hlavním důvodem devalvace).

Nepište o věcech, kterým nerozumíte ani když jste střízlivý!

http://finance.idnes.cz/nulovy-urok-na-beznem-uctu-dalsi-forma-poplatku-ftm-/bank.aspx?c=A130412_161508_bank_zuk

L. Písařík 26.12.2013 20:07

Re: Jak nás pan Singer naučil utrácet proti vlastní vůli

Pane Rybáku, při troše inteligence najdete na seznamu termínované vklady i graf kursu koruny k euru, stačí hejbnout tou línou pr....

V. Halašta 26.12.2013 20:34

Re: Jak nás pan Singer naučil utrácet proti vlastní vůli

Tomu výpočtu moc nerozumím. Podle mě bude vliv devalvaci už v inflaci.

Teoretické zvýšení inflace vlivem devalvace nějakých 0,05*0,2=0,01 (devalvace*podíl importu ve spotřebním koši). Něco ještě může být nahrazeno levnějším domácím zbožím.