29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Cinknutý svět bankovního socialismu

Světový dluh vzrostl na 244.000.000.000.000, slovy dvě stě čtyřicet čtyři bilionů dolarů. Každým dnem, každou hodinou, ba každičkou vteřinou kasa cink a ty nuly na konci se mění v číslice stále vyšší hodnoty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 9.7.2019 17:27

Za pochybné fígle národních bank jsou odpovědní politici

A můžeme je brát jednoho pěkně po druhém, Klausem počínaje a Babišem konče.

K. Potoček 8.7.2019 23:02

hmm

Rozhodně nejsem ekonom, ale pamatuji si, že za komančů bylo na každé papírové desetikoruně napsáno: "tato bankovka je krytá zlatem"

Za 30 let, kdy pracuji, jsem nikdy nebyl nezaměstnaný. Já za své finanční přebytky nakupuji takové ty zlaté destičky s certifikátem. Každý finanční expert mi na to řekne, že teď, v době ekonomické konjuktury, prodělávám. Já to ale vidím jinak. Snažím se si spořit na stáří, až budu nevydělávající. Vidím to zhruba tak, že když ekonomika pojede, moje zlato bude nízko, ale bude tady vždy nějaká Maláčová, která bude jak večerníček mě, jako potenciálnímu voliči házet do korýtka, abych jí volil i příště.

No, pokud bude fakt hospodářská krize a ty nuly na spořících účtech začnou všude mizet, tak moje zlato začne nabývat na hodnotě.

Pletu se?

A. Pakosta 9.7.2019 8:45

Re: hmm

Ten nápis na bankovkách jste ocitoval jen zpola. Celý zněl takto:

"Bankovky sú kryté zlatom a ostatnými aktívami Štátnej banky československej"

Podstatné tam jsou právě ta "ostatná aktíva" - každý ekonom vám poví, že mezi aktiva se počítají i pohledávky, to jest třeba poskytnuté úvěry. Neboli, nemám ani korunu, svůj milión jsem rozpůjčoval pochybným dlužníkům, ale pořád mám "ostatná aktíva" v hodnotě toho miliónu.

A. Pakosta 9.7.2019 8:52

Re: hmm

Ale jinak, s tou investicí do zlata, jste na to kápl. Jen to musí být opravdové, fyzické zlato, které si zakopete doma na zahradě, nebo dáte do sejfu ve sklepě. Na finančním trhu je totiž dnes i takzvané "investiční zlato", které jeho majitel nechává uložené v bance, od níž je koupil - a tam, jak jsem se dočetl, ve skutečnosti leží nejvýš tak deset procent hodnoty prodaného "investičního zlata". Neboli banka každou ze svých zlatých cihel prodá desetkrát, v přesvědčení, že když si tu a tam některý zákazník bude chtít své zlato prohlédnout, nějaké tam vždycky bude.

Takže - jen co je doma, to se počítá, pánové!

V. Petr 8.7.2019 20:52

O hypotéční krizi podle Wiki

Příčiny americké hypoteční krize je třeba hledat v poměrně daleké minulosti, kdy postupně vznikaly zákony, jejichž pomocí měly banky suplovat sociální programy.

P. Skřivan 8.7.2019 15:59

Autor článku,

pomíjí jednu "drobnost". Tím, že banky "vyrobí" peníze se nestane, že by někde vznikla spousta nesplatitelných dluhů. Naopak stane se prostá věc: banky zdaní díky inflaci vklady těch, kteří peníze mají a tím ti majetní nevědomky poskytnou kapitál na restart ekonomiky. Zjednodušeně řečeno: všichni své peníze zpět díky jejich výrobě dostanou. Jen co dostanou, už nebude mít hodnotu těch, které byly půjčeny.

Částečně je to fér, protože krize není krizí dělníků, ale elit. Elit, které peníze mají, ale které s nimi nezacházejí dobře natolik, aby ekonomika dobře fungovala.

V. Petr 8.7.2019 20:41

Nesmysl. Krizi r. 2007-2010 odstartovali socialisté

se svými Subprime mortgage. Vždyť je to úplně šílené Demokraté zakázali !!! bankám zkoumat schopnost klienta splácet půjčky a toto bylo ještě "vylepšeno" dalšími "antidiskriminačními" zákony!

P. Novák 9.7.2019 8:39

Re: Autor článku,

Pletete se. Elity za ty papírky skupují hotely, pozemky, továrny atd. a proto se jich krize tolik netýkají.

P. Zinga 8.7.2019 11:07

"Kdy přijde crasch?"

https://www.tichyseinblick.de/video/interview/markus-krall-wann-kommt-der-crash/

Mimo to doporučuji americký bestseller "The Road to Ruin" od znalce prostředí Jamese Rickardse. Žádné optimistické čtení.

Že má autor pravdu, potvrzuje stav mých úspor.

V ERU se to nezlepší, protože nová šéfka je snad ještě horší, než Draghi. A hloupější.

P. Zinga 8.7.2019 11:09

Re: "Kdy přijde crasch?"

Oprava: samozřejmě v EU, nověji v DEU (Deutsche Europeische Union)

P. Lenc 8.7.2019 10:52

Když autor

neplije na Trumpa a USA tak je čtivý.Tento článek má hlavu a patu a je poněkud mrazivý.

K. Janyška 8.7.2019 9:11

Ono je to však jedno.

Směna si vždy svůj protikus najde... Dzp.

V. Petr 8.7.2019 11:49

No jo, ale to byste musel najít jiný prostředek směny! V době velkého kvantitativního uvolňování v Německu r. 1923 byla nakonec mzda vyplácena 2x denně a dělníci měli přestávku v práci, aby si mohli nakoupit, než jejich mzdu požere inflace...

P. Neubauer 8.7.2019 7:55

Výborný rozbor

a už aby ten náklaďák narazil, vyřeší se tím spoustu neřešitelných problémů

A. Pakosta 8.7.2019 7:26

Tomuhle procesu, který se zove QE,

se ve zdravých dobách lidstva říkalo penězokazectví, a bez výjimky všude za ně hrozily drakonické tresty - galeje, amputace, popravy. A to bylo v oněch dobách nutno to falešné oběživo - mince - fyzicky vyrobit, aby byly od pravých co možno k nerozeznání. Dneska stačí aby v bance někdo kliknul myší, a je to počínání nejen beztrestné, ale vládami vítané. A můžeme se těšit, že hotové peníze, třebaže jen papírky, budou brzy zrušeny. Normálním lidem pak zbude jen výměnný obchod.

J. Pokoutný 8.7.2019 8:59

Re: Tomuhle procesu, který se zove QE,

Ovšem pokud je činily osoby soukromé. Zlehčování mince (tj. snižování % cenných kovů v nich, případně zmenšování objemu), bylo vždy výsadou vládců. Např. v Zemích Koruny české proběhlo u denárů, brakteátů a vůbec bylo průběžně velmi populární.

V. Petr 8.7.2019 11:54

No, v Římě doby pozdního císařství se státní zlehčování mince provádělo také a mělo dva efekty. Ten první byl, že lidé stahovali mince, kde ještě nějaký drahý kov byl z oběhu a snažili se platit mincemi znehodnocenými. Ten druhý byl vážnější, rolníci přestali své produkty vozit na trh.

Vláda se tomu snažila čelit drakonickými opatřeními (např. diktovala ceny), ale pád říše to jen zpomalilo.

A. Pakosta 9.7.2019 8:40

Re: Tomuhle procesu, který se zove QE,

A nepsalo se snad v onom článku, že prakticky veškeré tzv. národní banky, které provozují kvantitativní uvolňování, jsou v soukromém vlastnictví?

V. Kún 8.7.2019 4:16

Jen tak dál!

Pane Vítku, jen tak dál! Vaše příspěvky a rozbory jsou jasné, stručné, srozumitelné - na rozdíl od "analýz" a článků, jimiž nás už léta krmí naši politici a masová média. Otvírejte dál lidem oči, bez znalostí faktů a klíčových souvislostí se českým bansterům a "novinářům" jinak neubráníme.

J. Kalíšek 8.7.2019 9:32

Jsou take mimoradne zjednodusujici. Tak napriklad bankovni krize v roce 2008 mela jako pricinu tlak Clintonovy vlady na tzv. subprime pujcky a nasledne velmi kreativni vytvareni investicnich nastroju, tzv. derivatives. Tvrzeni, ze Deutsche Bundesbank je v soukromem vlastnictvi Rotschildu je pak uz vylozena lez. Pan Vitek nikomu oci neotevira, jen zakryje cast zorneho pole a pred zbytek vlozi zkreslujici cocku. Pokud se ale v problematice neorientujete, je velmi pohodlne mu verit.

M. Prokop 8.7.2019 11:56

Re:

Problém je hlavně na straně přijímače, tedy pana Kúna.

V. Petr 8.7.2019 11:57

Ale vždyť s těmi USA říkáte totéž. Roosevelt zavedl kontrolu bankovního hospodaření a Clinton ji v zájmu svého "kreativního" sociálního programu zrušil. EU dělá totéž v mnoha směrech!

M. Prokop 8.7.2019 14:34

Re:

EU je překontrolovaná.