29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Čína, investiční predátor

Když se řekne „miliardový čínský trh“ či „čínské investice“, mnoho podnikatelů, ekonomů i politiků reaguje stejně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 1.5.2019 18:14

Predátorské chování

Nechci zde vůbec vyvracet čínské predátorské chování a nerespektování evropského duševního vlastnictví (které vzniklo ve Velké Britanii a svět ho přijal).

Zde jenom stručně poznamenám, že Číňané nerespektují ochranu duševního práva ani sami mezi sebou, což v konkurenčním střetu firem vede k tomu, že vítěz pak bere vše. Je to velmi drsný život v takových podmínkách, ale má přece jeden praktický dopad: v takovém prostředí se totiž nejrychleji inovuje. Nečeká se, až vyprší patentová či jiná ochrana. (Ani Elon Musk v USA se nezdržuje patentováním elektromobilů Tesla)

Takže dnes už Čína má některé pokročilejší technologie, než dnes má Západ (ke kterému dnes patří i Česko). Celý svět by se proto měl brzy dohodnout na žádoucí formě spolupráce a ochraně duševního vlastnictví v prostředí různých kulturních zvyklostí. Nejen v rámci Evropské unie, kterou chtějí rozbít čeští Pepíci. Světové problémy jsou mnohem větší téma než eventuální zákaz českých tvarůžek.

J. Kraus 1.5.2019 18:12

Během mnoha

staletí, kam až záznamy sahají, Číňané pronikali do zemí jižní a východní Asie. Nejprve jako obchodníci, za nimi následovali čínští kuliové. Ti svojí pracovitostí vždy vynikali nad domorodé obyvatelstvo. Zakrátko Číňané vytvořili bohatou vrstvu, hledící zvysoka na domorodce a nemísící se s nimi. Následovaly pogromy na Číňany, při nichž bylo pravidelně vyvražděno vše čínské, a za čas opakování toho všeho. Když první Evropané hledali schopné a inteligentní místní organisátory, často se obraceli na Číňany. To jim na popularitě u domorodců nepřidalo. Dnes je vše utlumeno všeobecným, byť relativním, blahobytem. Je pravděpodobné, že se Čína připravuje na to, aby se ve vhodnou chvíli mohla odpoutat od zbytku světa. Je třeba plánovat na staletí a není dobré, že se o omezené přírodní zdroje Země musí dělit s různými barbary. Vše je nutno připravit tak, aby se barbaři, třeba po zákazu vývozu klíčových komponentů, zapotáceli tak silně, že padnou a už nevstanou. V tomto Západ Čínu plně podporuje.

I. Novák 1.5.2019 13:54

On ten vykřičený Lenin

měl nepochybně pravdu, když měl údajně prohlásit, že kapitalista vám radostně prodá i provaz na kterém ho hodláte oběsit.

A. Reček 1.5.2019 12:51

Autor to napsal dobře.

Peking se chová velmi vyčůraně. Své zboží nabízí levně, ale na zboží z dovozu uvalí velké clo. Že má snahu vysávat zahraničním společnostem jejich dobrou technologii je také známo. Nedivím se Trumpovi k jeho rozhodnutí omezit spolupráci s Čínou.

J. Pražák 1.5.2019 10:28

Už Džingischán

předtím, než vyrazil dobývat nějakou zemi, tak tam poslal kupce s levným zbožím, po kterém byla poptávka. "Naladil" tak obyvatelstvo, že přijalo uchvatitele vlídněji.

J. Lepka 1.5.2019 10:59

Re: Už Džingischán

On už i Džingischán čerpal ze staletých (tehdy) zkušeností čínské expanze.

V. Liptovský 1.5.2019 11:11

Re: Už Džingischán

Pán Lepka, bolo by dobre, keby ste konkretizovali podrobnejšie "čínskou expazi" a Džingischánove "stáleté" skúsenosti s ňou. Zaujímalo by ma to... A čo to má spoločného s témou?

I. Schlägel 1.5.2019 10:19

Zeman nedokázal stabilizovat společnost

podle svých preferencí a své mentality a obdivuje ten typ vládců, kterým se to podařilo (zdánlivě). Nakonec dlouholeté komunistické vymývání mozků zanechalo stopy na celé společnosti. Není důvod, proč by zrovna Zeman měl být světlou výjimkou.

S. Rádl 1.5.2019 9:49

dodatek

Víte on je Čínský trh takové lákadlo, že si Číňané mohou dovolit si ho regulovat tak, aby nedopadli s odtékajícími dividendami jako my. Oni navíc mají s bohulibostí zahraničních obchodníků své zkušenosti- podívejte se na historii Opiových válek...

J. Svoboda 1.5.2019 11:08

Re: dodatek

Regulace dividend je lákadlo :o)

Pěkný den.

V. Pavelka 1.5.2019 14:28

Re: dodatek

Jak říkal před pár lety Babiš jeho zkušenosti z čínany "jsou to vychcánci".A já říkám jsou čím dál drzejší , a to chtějí stavět na Pálavě sanatoria pro zasloužilé čínské soudruhy ,plán je , časem pěstovat rýži,a usazovat tady čínany .Ten kolektivní blbizmus který podcenuje agresivitu čínanů a Muslimů ta ideologie sluníčka nás zničí . Čínani jsou čistokrevní pragmatici, žádnými bohy nesvázaní .

K. Janyška 1.5.2019 9:21

Komunistucká Čína, to je sakra rozdíl.

Tam vykořisťování člověka člověkěm dosahuje vrcholu. V HDP na hlavu jsou kdesi na 80-90 místě světa. Až to tam praskne, bude po všem... Dzp.

V. Pavelka 1.5.2019 15:05

Re: Komunistucká Čína, to je sakra rozdíl.

Tam jsou zvyklí poslouchat , četl jsem dopisy studentky v Pekingu a jednoho z důstojníků na náměstí" Nebeského klidu" byl to otec té studentky .Ti studenti byli většinou dcery a synové prominentů Komunistů , přesto je vedení zmasakrovalo,když neustoupili..

V. Liptovský 1.5.2019 7:44

Keď nechcú, nemusia...

Predpokladám, že zahraniční investori prijímajú tieto podmienky dobrovoľne. Alebo s naganom pri hlave?

V. Církva 1.5.2019 7:58

Re: Keď nechcú, nemusia...

Pokud jste to četl, přijímají je s kamenem v mozku. Já bych doplnil, že jde asi spíš o tupě doktríny o rychlém zbohatnutí které se učí na elitních universitách. Ona si zhýralá civilizace přestala vážit práce a know-how, tak6e ekonomové a manažeři nechápou.

Takže může si za to Západ sám. Pan Kohout nic jiného netvrdí.Čína dělá co je jí povoleno, ale povoleno je to špatně.

V. Liptovský 1.5.2019 8:47

Re: Keď nechcú, nemusia...

Takže "prekliata túžba po zisku"... Ale v tom prípade sa ako predátor správa skôr tá druhá strana... Možno Číňanom vyčítať, že - na rozdiel od nás - si nenechajú skákať po hlave? Ešte raz - ak nechcú, nemusia...

P. Lenc 1.5.2019 9:49

Re: Keď nechcú, nemusia...

Souhlas pane Liptovský.Nakonec, čínský neokolonialismus v Africe by měl být varováním, ale bohužel slepému a hluchému nějaké varování nebývá nic platné.Jediný Trump si je vědom čínského nebezpečí, za což je "po zásluze" odsuzován.A náš prezident, tato čínská figurka by byl trapný, jenomže je pro naši zemi nebezpečný.Ano když nechtějí, nemusí...

J. Pospíšil 1.5.2019 1:55

No, ještě že se ta výroba levných a trvanlivých a

kapacitních akumulátorů zachránila pro náš. Ale nějak se necítím těmito skvělými bateriemi zahlcen. Furt jen 18650 v různých sestavách.

Vyrábí se vůbec?

J. Lepka 1.5.2019 10:58

Re: No, ještě že se ta výroba levných a trvanlivých a

Čína už několik let ovládá trh se vzácnými prvky, pro výrobu moderních aku nezbytných. Samozřejmě je na místě otázka, jak se k tomu dostali. Vzhledem k tomu, že většina ložisek je na území rozvojových zemí, navíc ovládaných despoty různého zabarvení, ale přijímající ty zpropadené inflační dolary s rychlostí a efektivitou v jiné formě investic nevídanou, je odpověď snadná. Spíš je na místě se ptát, proč ti zelení MAŠÍBLi tak snadno podléhají elektrofikační mánii.

J. Svoboda 1.5.2019 11:12

Re: No, ještě že se ta výroba levných a trvanlivých a

Však naši komunisti spolu s Burešem už asi začali kopat na našich pohraničních horách, je tam přece lithia, že si za něj koupíme zbytek světa :o)

Pěkný den.

J. Jurax 1.5.2019 19:49

No jo, my to spíš "výhodně" (pro zainteresované) prodáme s tím, že koupivší firma tu postaví fabriku (se státní pobídkou a daňovými prázdninami), čímž zvýší zaměstnanost (a využije levné pracovní síly), aby se politikové mohli prsit vytvořením pracovních míst. A zisky půjdou do zahraničí.

A nám se bude vtloukat do lbí hrdost na úspěch, že český průmysl zásobuje svět lithiovými bateriemi Made in Czech republic.