29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
sdsd 13.6.2009 19:45

Jestliže bankovy nejsou kryté zlatem a ostatními aktivy....

a ceny statků jsou jen virtuální a ničím nepodložené, pak nemá smysl se bavit o o trhu. To je jen fikce, bublina, nic než slepá víra v neexistují hodnotu. Polovina američanů je úplně v (Y), představte si, že byste byli mezi těmi, co si 40 let spořili na důchod pomocí investic do akcií a teď jim krize srazila hodnotu jejich úspor na 1/2. Jak by se vám líbilo, kdyby "neviditelná ruka" ukradla 20 let vašeho spoření, potažmo práce. Jistě, můžeme taky říci , že nevidelná ruka zcela správně zapůsobila a provedla korekci - zreálnění nafouknuté ceny, jen bych něchtěl být na místě těch, kteří věřili ....

Chris Kelvin 11.6.2009 23:40

Jasně

1 + 1 = 2. To ví každý. Je dobré se tím řídit. Ale v matematice s tím nevystačíte.

Zrovna tak neviditelná ruka trhu je dobrý nástroj. Je dobré se o něj opřít tam, kde to je možné. Ale sám o sobě je k ničemu.

Liberta 12.6.2009 0:00

Re: Jasně

Je to přesně naopak. Neviditelná ruka trhu není žádný "nástroj", je to to přirozené, co zbyde, když všechny nástroje vyrušíte :-P.

- Víte něco o systémech a regulaci? Tak stabilní systém je takový, který sám od sebe (ničím neregulován) dokáže nalézt rovnovážný stav a v něm přirozeně setrvat (dokud ho z něho něco zásadního nevypudí). Labilní systém to sám neumí a vyžaduje k dosažení takového stavu regulační zásahy, nebo se prostě labilně někam zvrtne.

- Pojmem "neviditelná ruka trhu" zjevně ekonomové označují samoregulační rysy systému, zbavené umělých zásahů a vlivů ;-P

ble 11.6.2009 20:03

pánové, neviditelní trhovci

naivné vaše náboženství jest...

jo a abych nezapomněl, prý "tati dej tam toho zadkového smajlíka..."

tak prosim, tady je: (Y)

Ladislav N 11.6.2009 20:20

Re: ble IP: 90.177.122.xxx

Máš výstižný nick. ;-)

egoist 11.6.2009 18:35

Ty

nám dáváš..

Vladimir 11.6.2009 18:15

Jo, ještě upřesnění

No, tak jak ta ruka volného trhu zajistí zakázky v dnešní krizi, jak zajistí úvěry pro firmy ... ?

Jakpak se ruka volného trhu obrátila proti podvodníkům na WallStreetu ... ?

Jsou to jenom teoretické kecy, které v praktických problémech ničemu nepomůžou. V praxi každý subjekt trhu (podnikatel) žadoní o státní zakázku, o pomoc státu  ...

H.K. 11.6.2009 18:56

Re: Jo, ještě upřesnění

No, tak jak ta ruka volného trhu zajistí zakázky v dnešní krizi, jak zajistí úvěry pro firmy ...

Kdo stanoví cenu práce, služeb a zboží, když nebude fungovat "neviditelná ruka trhu"?

V praxi každý subjekt trhu (podnikatel) žadoní o státní zakázku, o pomoc státu.

Jestli "stát" lidi obere o peníze, tak potom je může dávat jako předražené státní zakázky svým kamarádům. Bez peněz se podnikat nedá.

Liberta 11.6.2009 23:54

Re: Jo, ještě upřesnění

Asi jste toho názoru, že úvěry pro firmy musí zajistit stát, že? Také si evidentně myslíte, že státní zakázka (tj. normální zakázka s tou výhodou, že zadavetel je relativně "důvěryhodný" a zřejmě bude platit) je nějaký dárek nebo pomoc podnikateli od státu 8-o:-/. - Mohl jste napsat rovnou, že socialismus to vše elegantně řeší :-P 

Landys 11.6.2009 17:31

Viditelná krize myšlení některých jedinců ....

;-€Dneska tady vede hlubokomyslné řeči všeho druhu i nějaký Prorok. Ten blůbird nějak nepostřehl, že ten tržní kapitalismus bez jakýchkoliv přívlastků, není taky zrovna v nejlepší kondici. Už třeba víš Proroku, na jaké téma tady budeš houst své songy, až dolar ztratí pozici emitenta světové rezervní měny a nebude tak daleko doba, kdy se zhroutí dolarový systém ? Je ti třeba známo, odborníku, že Čína drží polovinu svých gigantických rezerv ve výši 1 bilionu dolarů v podobě dluhopisů USA ? Ty a tobě podobní tady akorát kolem dokola vedete debilní řeči o Paroubkovi, na které jste vytrénovaní Facebookem a našimi přísně nestrannými masmédii, nebo o bolševickém nebezpečí od vymírajících komunistů, přitom se tady aktuálně producírují po městech náckové, kterým dělala Langerova policie akorát čestný doprovod, aby se náhodou některému z nich něco nestalo !!

jura 11.6.2009 18:03

Re: Viditelná krize myšlení některých jedinců ....

Nprostý souhlas!R^R^R^

Antonín Hrbek 11.6.2009 15:41

Vždy se najde černoch,

který radí Eskymákům, co mají dělat v zimě. Marně jsem hledal jméno autora mezi podnikatelskými subjekty.

kolemjdoucí 11.6.2009 15:26

Náklady na pojištění

rizika neplacení odběratelem jsou administrativně náročné, vyřizování zdlouhavé a často polkne celou marži dodavatele.  Článek vypadá jako reklama na takové pojištění.

R 11.6.2009 18:46

Re: Náklady na pojištění

Obecně pojištění je vhodné, když pravděpodobnost pojistné události je menší až malá. Potom je i pojistné malé a dá se utáhnout. Pokud pravděpodobnost, třeba zrovna toho neplacení faktur stoupá, tak stejně stoupá pojistné, až při určité velké pravděpodobnosti pojistné události by takové pojistné odčerpalo podstatnou část zisku firmy.

janoryna 11.6.2009 14:40

milý autore, prodej nebo používání

takových informací by vás všuede dostal do konfliktu se zákonem. takto nelze ani legálně sledovat socky a jejich placení půjček, natož vážené firmy. ochrana soukromí vám jakožto představiteli liberálního institutu nic neříká ?

autor 11.6.2009 21:46

Re: milý autore, prodej nebo používání

Díky za reakci...nevím, jestli o tomhle typu podnikání víte něco víc, ale pokud by byla pravda to co říkáte Vy, pak jsem si asi všechno, co je uvedené v článku, kompletně vycucal z prstu, což bych asi bohužel nesvedl:)

Jistěže je možné legálně sledovat nejen "socky", jak vy říkáte. Věřte mi, že k tomu je velká spousta zcela legálních možností. Zkuste se o to zajímat trochu víc a uvidíte, že to tak je - díkybohu.

autor 11.6.2009 21:48

Re: milý autore, prodej nebo používání

Díky za reakci...nevím, jestli o tomhle typu podnikání víte něco víc, ale pokud by byla pravda to, co říkáte Vy, pak jsem si asi všechno, co je uvedené v článku, kompletně vycucal z prstu, což bych asi bohužel nesvedl:)

Jistěže je možné legálně sledovat nejen "socky", jak vy říkáte. Věřte mi, že k tomu je celá řada zcela legálních možností. Zkuste se o to zajímat trochu víc a uvidíte, že to tak skutečně je.

hank bukowsky 11.6.2009 14:07

jestliže LI vládne takovými mozkovými kapacitami, jak zde předvedl autor

tak se můžeme těšit na tu poslední krizi, která už bude opravdu stát za to.

hank bukowsky 11.6.2009 13:54

Adam Smith mluví o spoustě věcí

politruci, ne nepodobní politrukům marxistickým, snad pro pochopení nižšími a hloupějšími vrstvami, anebo zcela účelově vynechávají obvykle druhou stranu problému.

A tak nám poskytnou pohádku, že egoizmus podnikatele přináší zisk celé společnosti. Dovedeno do extrému, neplacení dodavatelům a práce zaměstnanců zadarmo přinese zisk celé společnosti. Podivuhodné čtení Smitha, podivuhodné vývody.

Nemluvě o zamontování PR na pojisťovny.

hank bukowsky 11.6.2009 13:59

Re: Adam Smith mluví o spoustě věcí

a nemluvím o vyšší formě - o rattingu. A o jeho totálním zneužití k dovedení podvodu v obchodování do astronomických rozměrů. A kde je tady nesení podílů na odpovědnosti? Nikde. Neboť systém založený apriori na podvodu s cenou a hodnotou musí zákonitě přinést tyhle výsledky.

Tak autore, radši nechej dobrého člověka Smitha spát a nezneužívej k propagandě systému podvodu.

Prorok 11.6.2009 14:05

Doteď jsem myslel, že toho idiota hrajete, ale evidentně to nepředstíráte.

liberal shark 11.6.2009 13:30

nic nového

Podobný mechanismus pro udržoání obchodní morálky fungoval už v dobách Hansy. Obchodník, který někoho podvedl, si už nikdy v životě neškrtnul od Petrohradu až po Benátky. Ani jeho děti.

hank bukowsky 11.6.2009 13:47

Re: nic nového

a vy jako tvrdíte, že tento mechanizmus funguje v současnosti?

Ladislav N 11.6.2009 20:26

Re: nic nového

Když neschopné podporuje stát a politici z peněz daňových poplatníků, tak to fungovat nemůže. :-)

I-Worm 11.6.2009 13:26

Kromě neviditelné ruky trhu máme u nás ještě

neviditelnou kontrolu kvality. Takže se dozvíme, že některé firmy prodávají nekvalitní benzin, objevují se případy zničených motorů, ale ČOI odmítá sdělit, kde nekupovat benzin. Že by tyto informace schraňovala pro pojišťovnu, která bude pojišťovat proti nákupu nekvalitního benzinu?

liberal shark 11.6.2009 13:31

Re: Kromě neviditelné ruky trhu máme u nás ještě

Jo, to je problém. Ty informace by měly být veřejné, konec konců ČOI platíme z daní.

janoryna 11.6.2009 14:43

Re: Kromě neviditelné ruky trhu máme u nás ještě

ochranu podnikatelských subjektů ! proto to nelze zveřejňovat, protože tím státně zsahujete do fungování trhu ! je to jako s uveřejňováním odposlechů...

Ladislav N 11.6.2009 20:27

Re: Kromě neviditelné ruky trhu máme u nás ještě

Co to blábolíte?

S.P.Q.B 11.6.2009 14:01

Re: Kromě neviditelné ruky trhu máme u nás ještě

taky nechápu,co to jejich prohlášení ,že nějaká firma prodává sr.čky má znamenat.Buď povím,kde pančujou nebo držím pec.

Antonín Hrbek 11.6.2009 13:09

Další výsledek liberálního institutu

Pokud mezi dodavatele a odběratele vstoupí kdokoliv další, znamená to zvýšení nákladů díky "neviditelné ruce trhu", která de facto vytváří příživníky. A je jedno jestli je to stát nebo soukromá firma.

Zcela jednoduchý způsob jak omezit neplatiče je  - uznávat do nákladů jen zaplacené faktury. Do toho se ale nikomu nechce. Ani Liberálnímu institutu.

Autor také zapomenul, že Smith vydal ještě důležité dílo, pojednávající o morálce.

Trh bez morálky uznané nebo vynucené žádná neviditelná ruka neuřídí.