20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Chcete fotovoltaické církevní restituce?

Musím se upřímně přiznat, že to, co prý hýbe celým národem, tedy církevní restituce, mě zatím nezasáhlo. Ale současný vývoj, kdy prezident Klaus dal tomuto zákonu "kvalifikovaný nesouhlas s dalším postupem" a zběsilý ohlas některých politiků, agitátorů a autorů na tento krok, mě přinutil všimnout si věci blíže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 27.11.2012 0:00

Autor praví

 A ať si kdo chce co chce myslí, tak já raději dám menší částku na smysluplnou věc než větší částku na nesmysly.

Problém je v tom, že nedobrovolně vysolíte obě částky - tu podle Vás mysluplnou pravda jen když platíte daně, tu druhou natvrdo při platbě elektřiny (a pokud se stát rozhodně odběratelům nějak ulevit, tak ještě navíc i z těch daní, platíte-li je).

A to jsou ještě tací, co mají obě ty částky za nesmyslné platby ...

S. Udatný 26.11.2012 18:31

Nick V. Vovák napsal,

"abychom nekřivdili - hochů z ODS ve sněmovně zvedlo ruku taky docela dost...", bohužel nemáte pravdu.

Takto vypadalo hlasování:za podporu, kterou platíte OZE 502,-Kč/MWh poděkujte ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, US-DEU a Nezařazení.Hlasování:Přítomno: 166 poslanců ČSSD Ano: 57 Nepřihlášen: 5 Zdržel se: 2 Omluven: 6 KSČM Ano: 22 Ne: 10 Nepřihlášen: 1 Zdržel se: 10 Omluven: 7 KDU-ČSL Ano: 17 Ne: 1 Omluven: 3US-DEU Ano: 6 Nepřihlášen: 3 Zdržel se: 1 Nezařazení Ano: 1ODS Ne: 42 Nepřihlášen: 5 Zdržel se: 6 Omluven: 4 Díl I.

S. Udatný 26.11.2012 18:35

Re: Nick V. Vovák napsal, díl II.

de je odkaz http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=38530

Na tomto hlasování, které se konalo na 41. schůzi, 513. hlasování, 23. února 2005, 11:04V.n.z. o podp. využ. obnovitel. zdrojů - EU.

Pan poslanec Martin Říman varoval před stavem, který je dnes a sklidil dlouhý potlesk poslanců ODS. Jako přílepek bylo zde odhlasováno přidávání bioetanolu do PHM pan poslanec Petr Zgarba ČSSD. Poděkujte levičákům, že platíte, snad je to jasně vidět. Tento text zde uveřejńuji cca 1x za 14 dnů a vždy se najde někdo, kdo obhajuje socany a tvrdí, že za nic nemohou.

V. Vovák 26.11.2012 20:26

Re: Nick V. Vovák napsal, díl II.

heh, sorry. Nějak mám vsugerováno, že někde něco kixlo a že čistě hnědooranžové vítězství to nebylo. Že by páni senátoři? Nemáte ještě přehled, jak bylo hlasováno v senátu? (přiznávám se, že se mi to senátní hlasování nedaří najít)

V. Vovák 26.11.2012 20:28

Re: Nick V. Vovák napsal, díl II.

heh, omlouvám se. Mám nějak zafixováno, že čistě oranžovohnědé vítězství to nebylo. Že by senát? Nemáte přehled, jak bylo hlasováno v Senátu?

V. Vovák 26.11.2012 20:29

Re: Nick V. Vovák napsal, díl II.

asi hrabe nejenom mě, ale i redakčnímu systému. Napřed mi to napsalo, že interní chyba serveru a pak to sem vyvrhlo oboje...

J. Vyhnalík 26.11.2012 15:47

Autor se plete

OZE nás nepřijdou na desetinásobek, ani na jedenáctinásobek církevních restitucí, ale na mnohem víc, bohužel. Do nákladů na OZE je třeba započítat sníženou konkurenceschopnost ekonomiky, a tedy nižší výroby a vyšší nezaměstnanost.

Celý projekt OZE je organizovaný zločin z ideologickým pozadím. Celá Evropa na to doplatí a budeme to splácet celá desetiletí. Je víc než pravděpodobné, že okonomické zaostávání tím způsobené bude Evropu tížit několik generací. Tak to dopadá, když místo odborníků o problémech rozhodují politici a PR agentury. Ono je přece daleko jednodušší se stavět do pozice bojovníka proti špinavé civilizaci a za zelenou budoucnost, než se snažit pochopit reálné technologie. Hlavně ať se nematuruje z matematiky, vždyť ji lidé k ničemu nepotřebují.

M. Vojtíšek 26.11.2012 13:20

Energetická lobby

ovládající politiky stojí za nezvládnutím zákonů okolo fotovoltaiky i za dostavbou temelína. Dnes je na 99,9% jasné , že ČR nebude moci vyvážet elektřinu z jádra. Tzn vše zaplatí jen lokální spotřebitel.

A to českou energetiku čeká ještě jedna rána. Penetrace ostrovních systémů , které jsou již dávno propočítané a pro občana s volnou hotovostí a nemovitostí ekonomicky výhodným řešením.

Vládní PR a boj proti fotovoltaice, je jen propaganda jak si uchovat  co nejvíc obětí pro financování JeTe a dalších.

O. Uživatel 26.11.2012 15:57

Uživatel požádal o vymazání
V. Vovák 26.11.2012 16:30

Re: Energetická lobby

kdybychom lokálně platili jenom elektřinu z jádra, měli bychom se jako lordi a mohli bychom se posmívat okolním bloudům, kteří platí OZE a skolí je blackout jakmile trochu zafouká na Baltu. Naše hospodářství by mělonepřehlédnutelné ekonomické výhody .proti zahraniční konkurenci.

Ostrovní systémy, dávno vypočítané, jsou asi ekonomicky to nejlepší, co může být, půrotože celá Evropa je už dávno buduje jako o závod a nemohou si je vynachválit, že? :-)

J. Ptáček 26.11.2012 18:19

Re: Energetická lobby

No nevím jestli s tou cenou máte pravdu. Před týdnem energetický expert hovořil o tom, že elektřina z nového Temelína bude asi 1,6 x dražší než bude na evropském trhu a proto ČEZ nyní sám do této investce nechce jít, jedině za podmínky, že stát jim bude garantovat výkupní cenu elektřiny před zahájením výstavby. Co by to znamenalo je Vám asi jasné ...

J. Kuka 26.11.2012 19:28

Re: Energetická lobby

Sorry ,ale to je neuveritelna kravina . Bud si vymyslite vy nebo ten expert . A vzhledem k tomu , ze v druhe casti prispevku papouskujete lez tipuju , ze jste jen tupy zeleny aktivista ..

V. Vovák 26.11.2012 20:32

Re: Energetická lobby

Možná nekecá. Možná ví něco, co my netušíme ani v nejhorších snech. Možná bude OZE zadotována tak brutálně, že prodejní cena do sítě bude pod prodejní cenou z JETE. Ale to by asi znamenalo postavit fungl novou tiskárnu na peníze, protože si nedovedu představit, že by to daňový poplatník ještě utáhl.

J. Zbořil 26.11.2012 22:09

Re: Energetická lobby

Ale až tak to není: především - obnovotelné kraviny se vykupují (a jdou do sítě) přednostně. Naše situace není naší situací, ale stavem u německých soudruhů! Vykoupím-li přednostně RES (obnovitenost), pak základní zatížení spláče nad výdělkem. Tudíž, není to jen dotační politika ale hlavně přednost dodávek do sítě. A to si myslím, možná, že scestně, by mohla být cesta k normálně fungujícímu energetickému trhu. Přátelé ve finsku to pro průmysl a jeho konkurenceschopnost řeší geniálně: jaderná energetika má za investory velké společnosti energeticky náročné (včetně velkých municipalit) a ti platí nákladovou cenu... protože zaplatili equity a vzdali se nároků na dividendu! Co takhle se poučit? A s politováním: to není náš folklór, ale evropské nepřemýšlení o následcích. "oni na nás zapomenou"... Takže, chtělo by to zapracovat na právním prostředí doma - na rovnou hrací plochu můžeme směle zapomenout, nikdo v EU to nebere vážně! Jen ten, kdo chce (nebo musí). A podle mého názoru je to větší problém, než občas kradoucí banky! Nebo jste někdo viděl/a významnou investici v základním průmyslu v posledních deseti letech? A Němci si už teď drbou hlavu... tedy ti rozumní!

J. Kuka 26.11.2012 12:31

no...

Jsou to nejake 3 mld rocne + inflace ,ale na druhou stranu zase stat po par letech prestane platit 1,5mld rocne , ktere prispiva na platy duchovnich . Kazdopadne jsou to drobne . Valna vetsina starostu jasa , protoze 20+ let zablokovane pozemky konecne najdou vyuziti . Slo to udelal lip i hur , ale hlavne ze se to konecne vyresi ..

J. Ptáček 26.11.2012 8:57

Propojit jména hlasujích poslanců s anonymními akciemi

Debatovat o prospěšnosti fotovoltaiky při tak pokřivených cenách nemá valný smysl. Je to mlácení prázdné slámy už několikrát vymlácené. Ale kdyby si tak někdo dal práci a propojil jména kladně hlasujích poslanců s anonymními akciemi provozovatelů solárních elektáren - to by baly jiná trefa ... Co říkáte autore?

O. Uživatel 26.11.2012 9:49

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 26.11.2012 11:01

Re: Propojit jména hlasujích poslanců s anonymními akciemi

Tak tak, oni se za to ani níjak moc nestydí... :-(

A. Bocek 26.11.2012 7:32

Obnovitelné zdroje ?

Z energetického hlediska bezvýkonní fluktuanti, z ekonomického hlediska  český ekonomický levicový paskvil, z ekologického hlediska více škody než užitku a z morálního náhledu , hazard, hloupost, ostuda.

V. Běhal 26.11.2012 7:11

Finanční přínos církve

Stát získává z turistického ruchu 135 miliard ročně. Značná část cizinců k nám jezdí kvůli kulturním památkám z nichž značnnou část obhospodqřuje hlavně katolická církev, takže z práce katolických kněží profitují i nečlenové církve. Venkovský farář se běžně stará o 5-10 kostelů k tomu o fary a kaple. Ty jsou kulturním dědictvím národa a díky obětavé práci kněží s zachovaly v dobrém stavu. Kněží jsou nejlepší a nejhůře placení správci kulturního dědictví národa.. Jen zuřiví nepřátelé církve by si přáli, aby tyto památky zchátraly a spadly. Co by byla Praha, Brno, Olomouc a další města a městečka bez kostelů? Jenže to nikdo z politiků a biskupů lidem neřekl.

O. Uživatel 26.11.2012 9:51

Uživatel požádal o vymazání
V. Běhal 26.11.2012 11:09

Re: Finanční přínos církve

Po české republice je tisíce kostelů, které by bez bez kněží, kteří sháněli peníze, dobrovolníky na práci a vlastnoručně se na opravách podíleli, by dnes byly v ruinách. Jeden příklad za všechny: Santiniho kostel ve Zvoli. V každém případě finanční přínos kněží pro stát mnohonásobně převyšuje peníze, které od státu dostávají, nemluvě o tom jaké  kulturní hodnoty chrání. Jen barbar ničí kulturu vybudovanou předchozími generacemi.

O. Uživatel 26.11.2012 16:00

Uživatel požádal o vymazání
J. Boleslav 26.11.2012 11:06

Re: Finanční přínos církve

Naprosto souhlasím.

P. Maleček 26.11.2012 5:18

Národ konečně prohlédl

Jestli to není o tom, že čecháček právě na příkladu obnovitelných zdrojů konečně pochopil, co se stane, když politici hlava nehlava bojují za jeho dobro. No a u církevních restitucí je již konečně poučen a pochopil, že když vládnoucí politici chtějí jeho dobro, bude čecháček řádně oškubán. Ostudný způsob, jakým byly církevní restituce prosazeny tomu ještě dává flek.

Prostě čecháčkům už nikdo nevymluví, že když něco hlava nehlava chce Kalousek a přikyvuje tomu Nečas s bandou, která ho řídí, bude čecháček okraden právě těmi, kteří vykřikují, že to co bylo ukradeno má být vráceno.

J. Boleslav 26.11.2012 11:04

Re: Národ konečně prohlédl

Jste poněkud vedle. Monumentální tunel s OZE (fotovoltaikou) vymysleli v Bruseli a prosadila je socanská vláda s šéfem Jyrkou.

V. Kain 26.11.2012 16:03

Re: Národ konečně prohlédl

Přesně tak.V roce 2005 byli pro fotovoltaiku všichni socialisté,takže je jasné,že jich v té zlodějně spousta jede.Dneska se ale o tom moc nemluví.Pokuud jde o církevní restituce jsem pro.Komunisti klidně do kulturní památky nevyčíslitelné hodnoty klidně naváželi chlévskou mrvu.Oni ty kulturní církevní památky za jejich 40 leté vlády taky podle toho vypadaly.

V. Vovák 26.11.2012 16:32

Re: Národ konečně prohlédl

abychom nekřivdili - hochů z ODS ve sněmovně zvedlo ruku taky docela dost...

M. Martin 26.11.2012 17:48

Re: Národ konečně prohlédl

Křivdíte .Hoši z ODS pro tu hovadinu nehlasovali. Lze to lehce dohledat.

J. Křivánek 26.11.2012 1:55

České solární šílenství za 800-1000 miliard je na počet obyvatel největší finanční absurdita na světě.:

Buďme rádi, že už jsou "církevní restituce" za námi. Vzhledem ke službě, kterou církve pro společnost poskytují, jsou asi tyto "církevní restituce" trochu nadstadardtní. Soukromník by si tyto služby pořídli za polovinu. Nicméně dvojnásobná cena služeb, zakázek, investic je u státu zcela běžná. Mirda mě dost N-A-S-R-A-L, že tam přihodil automatickou inflační doložku. Kdo jiný to má? Třeba důchodový spořílek? Nic. N-A-S-R-A-T. Kněz má nárok na inflaci. Důchodový spořílek nee. ALE důležité je, že zákon kromě majetku konečně naplánoval odluku církví od státu. Počítám, že nejméně následujících 10 let tu budou vládnout sockomouši. Kdyby nebyl nyní tento zákon a plán odluky, tak by se za dalších 10 let počet kněží zdvojnásobil, jako se nekotrolovatelně rozrůstá všechno co platí stát. Takže na konci vlády souckomoušů (snad se ji jako 38letý dožiju) by se církvím platilo ve stálých cenách dvojnásobek, při poklesu poskytovaných služeb.