29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Cesta z krize bude ještě dlouhá

Pandemická krize nemá v historii obdoby, shodují se ekonomové, proto také nikdo nemůže předem vědět, jak se ji podaří v ekonomickém ohledu ukončit. Podle posledních údajů publikovaných statistickými úřady různých zemí už nabývá cesta k nové prosperitě jasnějších obrysů. Jisté je, že bude delší, než jsme si ještě nedávno mysleli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 12.7.2021 23:46

Jinak cesta z krize bude dlouhá, protože na covidovou krizi plynule naváže green dealová krize.

Plánovaná zelená opatření, pokud nebudou dodatečně velmi a velmi zmírňovaná, totiž dokonají covidem načaté rozbíjení dodavatelskoodběratelských vztahů stejně jako všelijakých ekonomických vztahů.

Nastane totiž jednak plošné prudké zdražení téměř všeho, která velký objem dodavatelskoodběratelských vztahů vymaže, protože přestanou být ekonomické. Nebo prostě je vymaže proto, protože na ně nezbudou peníze a stanou se tak z původně nepostradatelných jen postradatelné.

Další objem dodavatelskoodběratelkých vztahů bude vymazán kvůli ekologickým zákazům či ekologickým regulacím, které v podání Brusele jsou prakticky už zákazy. Předmět toho určitého dodavatelskodběratelského vztahu prostě zmizí neboli se stane nelegální a tím zmizí i důvod, proč konkrétní dodavatelskoodběrateský vztah realizovat.

R. Polášek 12.7.2021 23:36

Já myslím, že u covidové krize časem a zpětným pohledem nastane stejná změna jako u vln nákaz Śpanělské chřipky před cca 100 lety. Ty vlny byly od roku nějak 1918 až nějak do roku 1922. Tehdy se spousta lidí nakazila a hodně z nich zemřelo a určitě když ty vlny nákazy probíhaly, byla ta chřipka nejdůležitělší téma. Ale časem, jak se ty roky 1918 - 22 dostaly do historie, jsou s nimi spojovány hlavně běžné historické události, ne nákaza. Například my jsme v té době budovali základy masarykovského československého státu.

Podobně i roky 2020, 21 nebudou roky, kdy jsme trpěli covidem, ale roky, kdy třeba odešla Británie z EU nebo roky, kdy třeba evropský parlament či všelijaké bruselské nevolené komise přijaly závazné dokumenty, které v následujících letech budou zásadně určovat další vývoj v EU, i když dnes o nich prakticky běžní lidi v EU ani neví.

R. Polášek 12.7.2021 23:15

Jenže u těch chuďasů, kde jsou běžné státní převraty co pár desítek let a nic nefunguje se zase vyskytují zoufalé nebo levičácké vlády, které přijmou i pro zemi ekonomicky sebevražednou půjčku. Protože podle levičáků půjčku prožerou a z těch lidí to prožrané zpět nikdo nedostane, takže taková půjčka je spíš dar zemi a podle pravičáků než to za 5 - 10 let praskne, zůčastněné osoby si už dávno stačí nahrabat a uklidit se a kostlivce pak uklízí někdo jiný.

A věřitelé půjčujou taky rádi, protože prakticky i nejzadluženější země má pořád něco cenného, co se dá vyrabovat. Třeba svá nerostná naležiště, viz Venezuela.

Š. Hašek 12.7.2021 20:10

Pandemie nebyla, není.

Šlo pouze o to "něco začít dělat s občany a nemuset přímo do nich střílet". A ještě více falšovat dluhy, za potlesku vyjukaných kovidových lidiček.

M. Pivoda 12.7.2021 19:49

V. Kain má naivní představy o automatizaci prací.

A přitom práce instalatérů je z hlediska automatizace jedna z nejsložitějších činností. I když neplatí, že z hlediska tvořivosti jejich práce představuje 100%. Nikoliv. Je to vždy jen část jejich celkové práce.

Například náš instalatér potřeboval nasadit svou tvořivou činnost v situaci, kdy zjistil, že zatímco instalovaný sprchový kout byl vyroben s pravými úhly, zdi koutu, do kterého to zařízení mělo být umístěno, nebylo zedníky postaveno v pravém úhlu. Takže co? Následovalo instalatérsky tvořivé řešení, které by robot nezvládl. Zatím ne.

M. Pivoda 12.7.2021 16:57

Jsou to nápady, hlupáku!

Vysvětlivka: Toto je parafráze někdejšího kritického výroku v souvislosti prezidentskou kampaní Billa Clintona v roce 1992.

"The economy, stupid" is a phrase coined by James Carville in 1992. It is often quoted from a televised quip by Carville as "It’s the economy, stupid." Carville was a strategist in Bill Clinton's successful 1992 presidential campaign against incumbent George H. W. Bush.

Ostatní:

Dnes žijete ve 21. století. Nestudujte proto nadměrně ekonomiku 19. století.

Svět se mění: Asi 40% Američanů (v roce 2021) by zvažovalo výpověď ze zaměstnání, pokud by jim jejich zaměstnavatel nedovolil práci z domova.

V. Kain 12.7.2021 16:43

Tím,že si ještě můžeme půjčovat za nízký úrok není rozhodně zásluhou této vlády.To ale skončí a to velmi brzo.Zatím je zdvižený varovný prst.

V. Kain 12.7.2021 16:40

Chtěl bych vidět robota který vám v domě provede rozvody vody,topení,plynu,elektriky,kanalizace atd.

M. Pivoda 12.7.2021 14:46

To je určitě dobrá zpráva, ale zatím jsou (jen někteří!) ekonomové u hypotézy.

Takže ano, souhlasím s nadpisem Holubova článku, že "Cesta z krize bude ještě dlouhá".

Del dicho al hecho hay un gran trecho. V jazyce anglikém: from saying to fact there is a long way.

M. Pivoda 12.7.2021 13:15

Naštěstí, všichni ekonomové nejsou padlí na hlavu.

... It sounds pretty basic; it’s the ideas, stupid! But understanding how knowledge and ideas are created and shared is not easy. ... “The hypothesis here is that knowledge capital is an important missing link in understanding productivity performance.”

Google Translate:

... zní to docela jednoduše; jsou to nápady, hlupáku! Ale pochopit, jak jsou znalosti a nápady vytvářeny a sdíleny, není snadné. ... „Hypotéza zde je, že znalostní kapitál je důležitým chybějícím článkem v porozumění výkonu produktivity.“

L. Beneš 12.7.2021 13:11

To je pořád starostí s nějakou krizí. Přitom řešení krizí a jejich překonání je tak prosté. Stačí správně zvolit, říká jeden zkušený komandant s naruby obráceným kabátem:

Na vrcholu musí stát jen jeden muž. A já to beru.

M. Pivoda 12.7.2021 12:55

Svařovací roboti již existují. A jejich kvalita se bude postupně zlepšovat.

Hlad je sviňa. A právě proto se domnívám, že až patřičně dozraje doba, ekonomové zavedou Minimální nepodmíněný příjem (UBI) pro každého občana (demokratického státu, v nedemokratických budou ti nepotřební asi vyhubeni).

Zavedení UBI pro každého občana, schopní ekonomové vyhodnotí jako to nejlevnější možné řešení velkého problému budoucího kapitalismu.

P. Kubáč 12.7.2021 12:06

Starý vtip : Bilak říká Mao-Ce-Thungovi : "Niesu robotníci." "A kolik jich chcete poslat ? Dvacet miliónů, třícet miliónů, čtyřicet miliónů?"

Takhle nějak je to i dneska - v Evropě by každý chce dělat "projekty galaktického významu" ale svařovat nosníky - nechce nikdo... A když náhodou chce a umí - nýmandi na něj koukají přes prsty.

J. Nevrkla 12.7.2021 11:54

Posila nás tam navíc globalizace a zájem našich progresivistu znepřátelit si Rusko a Činu a dostat se zcela do područí Berlína, Bruselu a Washingtonu, kde to upadá.

V. Šedivý 12.7.2021 11:25

Že materiály zdražily, to nevadí. Problém je v tom, že v Evropě nikdo neví dne, kdy nějaký rozmar z brusele zařízne cokoli, co se znelíbí.

Rozhodně bych si třeba netroufl v našich šířkách začít cokoli, co má něco společného s energetikou - mimo sosání dotací na nějaký nesmírně ušlechtilý OZE cíl.

M. Pivoda 12.7.2021 11:17

Závěrečná věta článku od ekonoma: "... Začínat novou konjunkturu na tak nejisté půdě je zatraceně dobrodružný podnik."

Chybí ale tato závěrečná věta: Ta potřebná technologie (ke zvýšení produktivity) je celkem jistá, silně nejisté je jen lidské jednání (včetně lidí-ekonomů).

V. Šedivý 12.7.2021 11:16

Patřili jsme k těm prvním, ideologický tlak z brusele nás ale spolehlivě posílá do zapomnění a bídy.

J. Nevrkla 12.7.2021 10:20

A my patříme kam?

J. Stehlik 12.7.2021 10:18

Tak ony jsou strategické suroviny , které si každý hlídá . Třeba ta ocel kde EU i USA mají kvoty. Tam si každý historicky uvědomuje že nepřítel vám neprodá ocel na tanky , lodě , koleje atd.

Stejné je to i u potravin .

J. Stehlik 12.7.2021 10:16

Stát který vyrábí produkty s vysokou přidanou hodnotou , vyváží zboží které každý chce , tak tomu každý pujčí za minimální urok.

Viz. třeba japonsko s dluhem HDP 250% . Naopak chuďasum kde nic nefunguje a jsou běžné státní převraty každých pár desítek let , tak si každý rozmyslí pujčit (vysoké uroky)

J. Nevrkla 12.7.2021 10:06

Zásadním problémem nebude nedostatek pracovních sil, ale obrovské dluhy, které bude třeba splácet a nebude z čeho. Pak teprve poznáme krizi.

J. Stehlik 12.7.2021 9:08

Mě stále fascinují lidé co si myslí , že modernizace ekonomiky zvyšuje životní uroveň . Vždyt většina lidí žije jak za socíku . Akorát místo škody 120 má oktávku , ale bydlí ve stejném paneláku jako jeho rodiče.

Co jsem si všiml , tak za těch 30 let sice modernizace proběhla , ale zároveň se utáhly regulace , aby jsme byli na vyšší urovni . Tudíž si pořídíme to stejné nebo přímo polovinu toho co za socíku (myslím tím státem regulované položky jako bydlení , voda , energie atd) .

Zatímco za socíku nebyla ve stavebnictví dostupná technika a materiály , tak dnes všechno je , jen ta konkurence někde drhne a nestaví se :-)

Výjimka samozřejmě je spotřební zboží , kde funguje převis nabídky . Tam je zboží jak exklusivní ,tak pro socky.

P. Skřivan 12.7.2021 8:25

Ano kecy že ekonomika na grafu udělá véčko tomu mohl věřit jed slaboduchý jedinec. Přesto lze dohledat tisíce článků že po propadu bude následovat rychlý vzestup. Články napsané věhlasnými ekonomy byla prostá lež teď se ti stejní lidé tváří stále jako odborníci a radí co bude. Každý ekonom těží z běžící ekonomiky a většina z nich vám bude radit nákup akcií i když už to rok nedává smysl. Trh je deformovaný tiskem peněz a my jsme teď součástí největšího ekonomického experimentu v dějinách.

P. Milan 12.7.2021 8:14

Nebo taky vy víte kulové o ekonomech a pletete si je s politiky.

P. Milan 12.7.2021 8:13

To je právě ten trh, když nedostatkové věci zdraží. Průser nastane až když to někdo začne "napravovat" daněmi, směrnicemi, kvotami, tiskem peněz, ...

J. Housa 12.7.2021 8:09

Jak chcete rozvíjet ekonomiku o desítky procent a mít konjunkturu, když máte zcela deformovaný trh se základními surovinami i komponenty pro téměř jakoukoliv výrobu? Během jara se leckteré položky zdražily o desítky (leccos dokonce o stovky) %, materiálové vstupy tedy zcela požírají čistý zisk leckterých výron. Mimoto mnohé materiály nejen podražily, ale prostě nejsou. I to, co bývalo běžné. Výsledkem není růst, ale naopak škrcení, pozastavení zpomalení toků, nejen materiálu, ale i peněz.

D. Polanský 12.7.2021 6:07

V jaké historii? Byli větší katastrofy, např. černý mor. Ekonomové myslí jenom ekonomicky, podle těch se nic nevyplatí, jenom provozovat banky, různé finanční projekty apod. Podívejte se na portfolio miliardářů. Ekonomové ví kulové. Možná ani to ne.

S. Pavuk 12.7.2021 2:46

Umelý typ chrípkového ochorenia ktorý za celosvetového mediálneho jakotu viedol k reštrikčnému chaosu vlád, mal odraz predovšetkým v ekonomike. Kríza? Ťažko povedať. Mnohí si polepšili. V podstate došlo k ďalšiemu prerozdeleniu bohatstva na úkor strednej triedy. Proces nie je ešte dokončený. Cieľ je premeniť obyvateľstvo na ovládateľné, vystrašené ovce zbavené možnosti vlastnou iniciatívou si zarobiť na chlieb.