28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Česká pošta je černou dírou na peníze

Pošta zůstává bezednou dírou, do které padají peníze daňových poplatníků. Změní na tom něco chystaná reforma?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 3.6.2021 8:47

Autor tentokrát mířil přesně do černého. Kdysi začátkem 90. let jsem posílal zboží v balících zákazníkům po celé ČSFR a pošta fungovala levně a spolehlivě. Jedinou výjimkou byla 1 dobírka na Slovensko, kde poště někdo balík ukradl a zinkasoval platbu do vlastní kapsy. Peníze jsem pak po reklamaci u pošty a kontaktování spokojeného zákazníka nakonec dostal... ;-D

Postupně pak pošta systematicky své služby zdražovala a vytvářela vůči svým zákazníkům řadu brzdících bariér při přebírání balíků, takže nástup konkurenčních firem byl pro odesílající firmy vysvobozením.

Pamatuji si na dvě kuriozity, které se podařilo poště vyčarovat. Jeden balík mi pracovnice pošty odmítala převzít, prý je neskladný svou délkou a takové prý pošta nebere. 8-o Musel jsem tu milou dámu, které se zjevně nechtělo pracovat, donutit, aby si vytáhla poštovní předpis s definicí maximálního rozměru balíku, a až když jsem jí našel limitní rozměry, které jeden z balíků rozhodně nepřesahoval, vzdala to a balík ode mě přijala k přepravě. :-P

Druhý případ byl asi 10 let poté, kdy jsem známým posílal balík odvážený na přesné váze těsně pod 15 kg. Pracovnice na Hl. poště v Brně jej odmítla převzít, že přesahuje 15 kg. Tak jsem ji požádal, aby jej zvážila na jiné váze. Zvážila s křivou hubou ... a balík prošel. :-)

Pošta už se samozřejmě zmodernizovala, ale u mě skončila jednou provždy. A když tam musím pro nějaký dopis od úřadu do vlastních rukou, tak si říkám, že nebýt přebujelé státní byrokracie, Česká pošta by pošla hladem...

P. Hatina 3.6.2021 1:27

To jsem se musel až zasmát naivitě argumentů. Ona samozřejmě ČP není tak úplně efektivní, jako její konkurenti, ale ty důvody jsou někde jinde. Zkuste se schválně pozeptat nějaké té konkurenční dopravní služby, jestli Vám dodají obyčejný dopis v obálce za 19 korun kamkoliv na druhém konci republiky, jako to dělá ČP. Určitě se Vám vysmějí a sdělí, že minimum co přijímají je balík za cenu kolem stovky - pokud jde o dodání na adresu zákazníka. Ale pokud si jí "někde" vyzvednete, tak to bude "bratru" za 60-70, což ale kupodivu umí ČP taky, se službou Balíkovna za 55 Kč. (Sorry, nechci dělat reklamu - jen pro srovnání).

A ten rozdíl je zkrátka v tom, že Česka pošta právě i ty dopisy rozvážet a roznášet musí, protože to má dané nařízením vlády, a to i když na tom, opravdu, ale opravdu tvrdě prodělává...To snad někdo neví?

jako že tedy ani většina těch konkurentů nemá kamenné pobočky v každé čtvrti města, ani každé větší vesnici, aby si tam člověk kdykoliv mohl dojít to psaní buď poslat (žel ani schránky), nebo popřípadě i ten balík vyzvednout, pokud v době dodávky nebyl doma.

L. Novák 3.6.2021 8:21

Pošta je pro mě nepoužitelný moloch, který mi např. loni doručil pozvánku na pravidelnou kontrolu u obv. lékaře vzdáleného asi 500 metrů až po více než týdnu od odeslání. :-P Takže když si objednávám dodávku něčeho po Internetu, tak Českou poštu zásadně vynechávám. Navíc je drahá.

Konkurenti mají mnoho smluvních partnerů, u kterých je možno si (po dohodě e-mailem) nechat zásilku uloženou a při vyzvednutí netřeba dlouho čekat jako na poště. Naposledy mi dovezla objednané zboží domů PPL, vůz přijel v ohlášeném termínu mezi 12:00 až 14:00 o půl jedné, ohlášení příjezdu ráno SMS a při příjezdu telefonem. Maximální spokojenost. [>-]

P. Hatina 3.6.2021 9:01

To že ČP má svoje problémy, a že někdy (v poslední době často) doručuje i ty listovní zásilky pozdě, je pravda. Zase ale ty důvody jsou zřejmé, vzhledem k tomu že ty dopisy doručovat z nařízení státu musí - ale peníze jí na to stát nedává (vždycky něco až po dožebrávání se po pár letech), tak je v tom prodělečná a skutečně si ty lidi dost kvalitně nezaplatí..

Nicméně jste přehlédl to co jsem psal, ti Vaši konkurenti Vám běžný dopis (pozvánku) ani nedovezou. Sice bych měl napsat - leda za cenu balíku, jenomže i o tom bych pochyboval, jejich systém není na dopisní zásilky stavěnej, asi by je poztráceli po cestě. Co to pravidelně vídám u těch zmíněnejch smluvních partnerů, maj ty balíky poházené někde v kvelbu po zemi - a cokoliv menšího (třeba krabičku) v tom hledaj dlouho..

A pokud bych napsal zkušenosti s dodávkami PPL a jim podobným domů, s těma jsem už přestal před lety. Oni totiž to že "přijedou mezi 12:00 až 14:00 " ohlásej skutečně až ráno ten den. Nebo taky ráno ten den napíšou "dodávka se přesouvá, bude až zítra", což je v podstatě k ničemu.

Nicméně, a nebudu uvádět jméno jisté dodávkové služby, (vybíral jí odesílatel), 3x mi takzvaně "doručovali", 3x si jejich řidič napsal, "adresát nezastižen", ačkoliv jsem doma byl, takže nakonec jsem si pro tu zásilku dojel k nim na depo, a tam jsme jí společně s dispečerem hledali v ohromné nasypané hromadě...

L. Novák 3.6.2021 12:38

Papírové dopisy už jsem přestal posílat dávno, od toho máme Internet a e-mailové schránky, které jsou na běžnou korespondenci nejvhodnější, a když už to musí být, tak text odesílám v příloze napsaný ve WordPadu v univerzálním formátu *rtf, aby jej dokázal číst každý po vytištění v tiskárně.

P. Hatina 3.6.2021 13:35

O to právě jde, řada lidí přešla na elektronickou komunikaci, jenomže část lidí eště ne. Takže nejen u nás ale po celým světě je snail pošta zachovaná a státy dotovaná..

V. Kain 3.6.2021 15:47

Na platech vedení a celého menežmentu není vidět,že by špatně hospodařili.

J. Pokoutný 3.6.2021 13:31

PPL / DHL mi ráno pošle sms s telefonem řidiče a odhadem dodání. Zavolám, dohodnu se konkrétně a +/- 10 minut to zafunguje. Z pošty mi zavolá řidič (bez předchozí sms) že mi bude cca za 10 min. doručovat a když odvětím, že jsem v práci, rovnou nahlásí, že to nechá na poště a šlus. Ani nemám ve schránce upozornění. Naopak ho tam mívám pravidelně den poté, co jsem si na poště balík vyzvedl, o tom, že mi už jednou bez jakéhokoli upozornění odeslali balík zpěz zasilateli a ještě mi to do očí zapírali, nemluvě.

P. Hatina 3.6.2021 13:41

Ano, naprosto správně jste to na té poště popsal, takhle to s těmi balíky chodí, dle jejich předpisů. Když řidič nemlže hned předat, tak ale hned nepíše a nehází do schránky upozornění, ale jen si to odškrtne, jede dál, ta upozornění se pak tisknou a roznášejí až tak druhý , třetí den.. Jestli jste si ho mezitím aktivně vyzvedl sám, jen jim v tom děláte chaos ;-D