Neviditelný pes

EKONOMIKA: Čekání na Husa

9.6.2020

Nejmenší a nejchudší kraj České republiky je Kraj karlovarský a poslední dobou se v něm odehrávají neuvěřitelné a těžko pochopitelné věci.

Sokolovská uhelná, firma s dlouhou tradicí, schopnými zaměstnanci a potřebným technickým vybavením, je téměř na pokraji zhroucení. Připravuje se propouštění mnoha stovek zaměstnanců, utlumuje se těžba, nervozita a nejistota v regionu roste.

Docházejí snad těžitelné zásoby hnědého uhlí? Není snad firma schopná vytěžené uhlí prodat? Situace je tak tragická, že šéf Sokolovské, pan Štěpánek, nedávno dokonce dobrovolně ukončil svoji pozemskou pouť. Co tedy je za tím vším, kde je příčina? Tou příčinou jsou odpustky, odpustky podobné těm, proti kterým brojil již před šesti sty léty Mistr Jan Hus.

Jen se ty odpustky dnes jmenují jinak – dnes se jmenují emisní povolenky.

Emisní povolenky, které musí firmy povinně kupovat a které zdražují výsledný produkt. Emisní povolenky, které nám zdražují všechno - elektřinu, uhlí, teplo, létání a mnoho dalšího.

Zdá se to být proti zdravému rozumu, ale přesto vznikl „trh“ s emisními povolenkami, ve kterém se točí neuvěřitelné peníze, peníze, které musí firmy vydávat na tento nesmysl a které v řadě případů, viz Sokolovská uhelná, ohrožují jejich existenci.

Vždy, když se mezi výrobce a spotřebitele „vecpe“ nějaký prostředník, dochází k zdražení produktu a pokřivení trhu. Jednou je to jakýsi Fair Trade, jindy povinný příspěvek na soláry a biopaliva, jindy certifikace produktu či výrobku a nyní tedy emisní povolenka.

Kdy a kde se najde politik, který nahlas a zřetelně jako Hus prohlásí, že je to celé nesmysl a proti zdravému rozumu a že se Česká republika tohoto nesmyslu účastnit nebude? Kdy to zákonem odmítne náš parlament a osvobodí nás z tohoto novodobého otroctví?

Dalším „bonbónkem“ je nadšení mezi místními politiky z budování zkušebního autopolygonu pro německou automobilku BMW na Sokolovsku. Běžní lidé ale jejich nadšení většinou nesdílejí. Proč?

Automobilka vydělala za první čtvrtletí roku 2020 přes 15 miliard, přesto dostala od našich politiků, ale vlastně z kapes českých daňových poplatníků, neuvěřitelný „dárek“ ve formě podpory v celkové výši 750 miliónů korun!

Polygon prý podpoří zaměstnanost v Karlovarském kraji. Jak? Zametáním, úklidem, údržbou a pomocnými pracemi pro německé specialisty, kteří to sem mají z Mnichova pouhé tři hodiny jízdy?

Nebylo lépe našich 750 miliónů rozdělit mezi české řemeslníky a poskytovatele služeb a podpořit je v jejich činnosti? Nebylo by lépe za ty peníze postavit třeba 300 nájemních bytů pro mladé, aby z Karlovarska neutíkali a zakládali rodiny zde? Proč dáváme naše peníze bohaté německé firmě?

Jan Hus brojil proti zlořádům a byl za to upálen. Najde se dnes politik či politická strana, která se postaví těmto novodobým zlořádům?

Antonín Minarský


zpět na článek