18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bylo lepší být během krize v eurozóně?

Problémy s udržením některých zemí v eurozóně nám už poněkud zastřely, že hlavní argumenty pro zavádění jednotné evropské měny byly ekonomické.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Vokurka 4.3.2015 23:19

Re: Pane Singer, dlužíte mi cca 10 tisíc, o které jste snížil

jestlipak jste donesl do cnb penize, kdyz spadl kurz eura z cca 32 na 26 pred par lety? okradl jste podle vasi logiky cnb, tak jestlipak jste je vratil.

P. Mach 4.3.2015 20:15

hrbku, neztrapňuj se.

Statistika je ošidná věc to máš pravdu, zvlášť pokud si vybíráš jen to co se ti hodí. ČR můžeme jednoduše srovnat s několika zeměmi, mimo Slovenska například s Polskem, které stejně jako ČR v eurozóně není a během krize ... pozor teď přijde překvapení ... rostlo podstatně více než Slovensko. Když tedy bylo dokázáno, že nikoli Singer ale ty jsi hovadský lhář, případně vylízaný bIbec, tak se můžeme podívat co skutečně stálo za mizerným růstem nebo propadem ČR a výrazným růstem Slovenska, a ještě výraznějším Polska. Jak Polsko tak SLovensko (díky Dzurindovi a Radičové) provedly klíčové ekonomické reformy (např. důchodová reforma), ČR nikoli díky ksčssd. Jejich ekonomiky jsou mnohem liberalizovanější než ekonomika ČR, kde míra předpisů už dávno překročila únosnou míru, nemluvě o mandatorních výdajích, opět díky ksčssd. Ani v Polsku ani na Slovensku nemusely firmy a domácnosti v krizových letech platit ročně desítky miliard na solární tunel, v ČR musely a stále musí, opět díky ksčssd. Takže problém není v tom, že nemáme euro, problém je v tom, že máme ksčssd.

A. Hrbek 4.3.2015 18:34

Re: Pane Singere,

Rozhodně jde o příbuznější objekt,než například Řecko nebo Portugalsko. Je určité příhodnější se srovnávat se sousedy než s někým na "konci světa". A co Pobaltí - to jsou podle pana Singera ekonomičtí neumětelové, že se hrnuli do eurozóny. My přece máme v ČNB ty největší umětely. Umějí všechno!

K. Pavlik 4.3.2015 18:25

Re: Pane Singře,

O tom ze americany okradal FED nema prumerny american (a nejen ten) ani poneti. Prumerny american ma pujcky a hypoteku takze pokladat snizovani uroku za kradez muze jen naprosty demagog ( a ze tech na rozdil od USA je v Cesku pozehnane).

L. Novák 4.3.2015 18:13

Re: Pane Singře,

Nesmysl. ČNB okradla občany ČR "devalvací" měny (tedy intervencí a její hrozbou i v budoucnu) o část peněz, které nyní za stejné výrobky či služby musí zaplatit navíc vzhledem ke zvýšeným dovozním cenám. Chrlit na trh ničím nekryté peníze (Kč), dokud neklesne směnný kurz koruny, je v podstatě znehodnocením měny - devalvací. A Přesně to ČNB vedená Singerem provedla a je připravena provést i v budoucnosti.

V. Halašta 4.3.2015 16:52

Re: Nějak tomu nerozumím

Myslím, že pan Singer neříká, že jsme vydělali na neůčast v Eurozóně. Podle mě říká, že jsme na tom neprodělali a říká, že o výši růstu rozhodují jiné parametry než Euro. ("pružnější ekonomiky rostou rychleji v eurozóně i mimo ni.")

V. Halašta 4.3.2015 16:48

Re: Pane Singře,

A američany okrádal donedávna FED, evropany bude teď okrádat ECB a největší loupež probíhá trvale v Číne. Takže nejlíp na budou asi v Rusku, bo Putin jim rubl násilím nedelvavuje.

V. Halašta 4.3.2015 16:44

Re: Pane Singere,

Hodnotit obecný jev na jediném příkladě je ještě ošidnější. Budu-li chtít vědět, o kolik více jsme vydali na spotřebu nepůjdu se podívat na cenu jogurtu ale na míru inflace u ČSÚ.

Slovensko má vyšší růst našeho díky Dzurindovým reformám a ne díky Euru. V článku je to koneckonců řečeno slovem "pružnější". Např míra zdanění je nižší o nějakých 6 p.b.

A. Hrbek 4.3.2015 16:31

Pane Singere,

statistika je ošidná věc a pracovat s velkými agregáty je občas poněkud ošidné. V ČR máme jednoduché porovnání se Slovenskem. Na rozdíl od ČR tempo růstu HDP po roce 2010 nikdy nebylo záporné a bylo o 1 až 2% vyšší než tempo růstu HDP celé EU.

Naproti tomu bylo u ČR po roce 2011 záporné a dokonce nižší, než průměr EU.

Takže ČR s Vaši "svobodnou" měnou bylo horší než ti, kteří se vázali na EURo. Velká diskuse by byla o pobaltských státech, které se na EURo vázaly a jejichž tempo růstu HDP bylo výrazně vyšší než u ČR.

Jste dokonalým příkladem známého stupňování - prostá lež - sprostá lež - statistika. Lžete a jste si toho jistě vědom. Naštěstí pro ČR Vaše působení v ČNB pomalu končí.

J. Jurax 4.3.2015 16:07

Re: Není rozumného důvodu,

Bohužel ...

Ale pořád se kojím nadějí, že nevlezeme ...

K. Pavlik 4.3.2015 13:53

Re: Pane Singře,

Ona opravdu CNB slibovala ze nepohne kurzem koruny? Proc nemate uspory v Rakousku nebo ve Svycarsku a nevydelavate na slabosti ceske koruny? Kamarad je tam ma.

K. Pavlik 4.3.2015 13:44

Re: Nějak tomu nerozumím

To jiste ale stoji to penize (ktere zase vydela banka).

J. Jehlík 4.3.2015 13:11

A co takhle

A co takhle upravit graf zemí EU bez Německa a samostatný graf Německa. Myslím,že to by bylo mnohem vypovídající.

J. Tachovský 4.3.2015 12:45

Re: Nějak tomu nerozumím

Kurzove riziko si muzete velmi jednoduse pojistit. Hloupy je importer, ktery to nedela.

J. Tachovský 4.3.2015 12:44

Re: Pane Singer, dlužíte mi cca 10 tisíc, o které jste snížil

Chcete rict, ze vas ucet se smrsknul o 10.000 Kc ? Ze pred intervenci jste tam mel 100.000 a po intervenci jen 90.000 ? Jak Vam banka zduvodnila,ze tech 10.000 poslala nekam jinam ? Pokud to prepocitavate na euro a zase zpet, tak to delate blbe. Mel jste to prepocitat na stribro a zpet. Pak byste se mohl prsit, ze jste byl okraden o 20.000

J. Tachovský 4.3.2015 12:42

Re: Pane Singře,

Pletete si dojmy a pojmy. CNB nikoho o nic neoktradla. A Sing uz vubec ne. V bankach zustalo presne stejne korun jako tam bylo pred intervenci.

Š. Hašek 4.3.2015 11:03

Re: Pane Singer, dlužíte mi cca 10 tisíc, o které jste snížil

Vidím to podobně.

Byly doby, kdy za "zlehčování měny", pochopitelně, když se naštval "někdo vysoko", se třeba čtvrtilo (zaživa).

Dnes to má deset "odborných" termínů. A jede se dál.

D. Polanský 4.3.2015 10:44

Pane Singře,

okradl jste lidi o část úspor, a kdo krade je zloděj.

Ovšem když se slušný člověk k něčemu zaváže, tak by to měl splnit. My říkáme EU ano, ale co nám nevyhovuje, to od nás nechtějte. Přesně tak se chová lůza.

J. Chaloupka 4.3.2015 10:31

Pane Singer, dlužíte mi cca 10 tisíc, o které jste snížil

hodnotu mých úspor. A je mi jedno, jak si zdůvodňujete svoji existenci. Moje žena má pravdu, když říká, že je lepší mít rum ve sklepě, než peníze v bance.

Z. Rychlý 4.3.2015 10:19

Re: Je to jasne

Že tam vlezeme je již rozhodnuto z dřívějška. Jakmile splníme ekonomická krieria - hup a jsme tam.

Splnění kriterií zatím nehrozí, ale kdo ví, co kreativní účetnictví vymyslí.

Š. Hašek 4.3.2015 10:12

Článek typu:

jest lepší dostat po hubě moc nebo málo?

V obou případech samozřejmě od vševědoucí RVHPbrusele. Babo raď.

Hlavně ať Singer neradí.

P. Gabriel st. 4.3.2015 7:56

Co by bylo úplně nejlepší?

V krizi i mimo krizi? Vykopnout Singera na Mars!

J. Kočí 4.3.2015 7:44

Nějak tomu nerozumím

Když se podíváme na Česko, v čem vydělalo? Pan Singer si myslí, že to bylo tím, že nejsme v eurozóně. Podle mého je to naopak. Klíč je ve větě "Jednotná evropská měna měla přinést především díky eliminaci kurzového rizika a transakčních nákladů rychlejší růst." O kolik by mohl narůst HDP nebýt těchto nákladů?

Kurzovými riziky se myslí, že postavíte plán na dovozu laciných surovin. Škrtem pera jste v mínusu, protože suroviny jsou náhle dražší. Naopak, nedaří se vám vyvážet, tak znehodnotíme měnu a už to jde. HDP roste, ale my jsme chudší a chudší.

Transakční náklady jsou v tom, že musíte převádět pořád euro na koruny a zpátky. Každá transakce něco stojí. Kdo na tom vydělá je banka. Ano, tady je klíč, proč je nutné držet korunu. Aby banky bohatly.

Jak se chcete dotahovat na západní státy, když se dělá pravý opak? Budeme pořád chudší a chudší, dělat za míň a všechno bude dražší a dražší (do je ta kýžená inflace). Vyprodáme, co půjde.

A ještě pointa: Hádejte, která země údajně nejvíc vydělala přechodem na euro? Není to Řecko ani Německo, ale Rakousko, země nám nejbližší.

K. Řežábek 4.3.2015 6:31

HDP versus inflace??

HDP eurozemí je zajisté v eurech.  Ale v čem je počítáno  HDP ne-eurozemí?  V jejich měně? Jak se do toho promítá inflace?  Nesrovnává článek spíše  jen nesrovnatelná čísla?

Přiklad: Jak se změnilo HDP Česka (pro uvedené výpočty) po intervenci CNB ke změně kutrsu. Pokud se počítá v eurech, kleslo o  přibl. 8-10% (protože tak se změnil přepočet korun na eura).   Pokud se počítá  v korucnách, asi HDP stouplo díky vyšší inflaci v Česku, než v zemích eurozony. Tak jak to je?

P. Dvořák 4.3.2015 2:03

Re: Není rozumného důvodu,

proto tam vlezeme. Rozhodnou totiž politici.

J. Jurax 4.3.2015 1:59

Re: Je to jasne

No, mně to spíš přišlo, že šikovné země na přijetí eura ne snad vydělaly, ale neprodělaly, kdežto nešikovné prodělaly.

A že není rozumného důvodu, proč do eurochomoutu lézt. Kór teď.

K. Pavlik 4.3.2015 0:08

Je to jasne

Dle autora sikovne zeme na prijeti Eura vydelaly a nesikovne na tom holt prodelaly. Z clanku je jasne kam autor Cesko radi. To uz nas , nedobrovolne, ucili v marxaku - jak dulezita je sebekritika. Nebo tez Karel Havlicek Borovsky - nechod Vasku s pany na led.