28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Budou se rozdávat peníze. Dostane každý!

Svět se nám tak nějak mění. Kdo čte tento týden noviny, může si vzpomenout na film Dědictví aneb Kurvahošigutntag, kde host vyhání číšníka z restaurace - a číšník rozzuřeně křičí: „Nová doba!“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 2.3.2020 12:23

Budou se rozdávat peníze. Dostane každý!

Já už jsem dostal. Další nechci.

J. Calta 2.3.2020 12:06

Ačkoliv s paní Šichtařovou souhlasím v 99 procentech případů, dnes mám k jejímu článku výhrady. Asi už si ze školních let nepamatuje, k čemu použil Milton Friedman svůj příměr s vrtulníkovými penězi. Friedman dokazuje, že kdyby byly z vrtulníku shozeny peníze v množství peněžních zůstatků (uvažuje desetinu ročních důchodů všech obyvatel (- peněžní agregát M2)) a obyvatelé by si je sesbírali spravedlivě v poměru ke svým osobním zůstatkům, nic by se v podstatě nestalo, jen v průběhu nějakého přechodného období by se ceny zboží a služeb, ale i důchodů obyvatel, zdvojnásobily. Dává to do kontrastu se situací, kdy jsou např. objevena nová naleziště zlata, což způsobí růst cen, které si můžou dovolit platit zlatokopové-nálezci, ale musí je platit všichni. Zlatokopové tedy bohatnou ovšem na úkor těch ostatních, neboť množství zboží a služeb zůstává stejné.

Souvislost se zvyšováním poptávky prostřednictvím pumpování peněz do ekonomiky bych spíše přisuzoval Keynesovi.

J. Schwarz 2.3.2020 15:29

Ovšem z druhé strany viděno počty obyvatel i objem služeb a zboží neustále rostou. Pokud by množství zlata coby prostředku směny zůstávalo neměnné, nutně by musely klesat ceny / pokud by se obchod vůbec nezadrhl / a "na ostatních by vydělávali" ti, co mají zásoby zlata...

L. Novák 2.3.2020 16:44

Cena zlata ale podléhá tržním principům jako jiné komodity. Když bude těžba růst, ceny zlata nejspíš poklesnou, na trhu ho bude nadbytek. Celý mechanizmus tvorby cen zlata je samozřejmě složitější, takže jednoznačné a jednoduché závěry a předpovědi se mohou ukázat jako falešné.

M. Šejna 2.3.2020 10:58

Pokud by se ty peníze rozdávaly jen těm, co plati daň z příjmu, tak s tím rozdáváním peněz nemám problém.

Pokud rozdávají všem, problém to je, ale hlavně bude.

J. Jurax 2.3.2020 11:33

Rozdávají-li se prachy všem za nic, ptejme se, komu to prospěje. Tedy jak daleko je do voleb, kdo má zájem na vyšší inflaci a tak podobně.

A taky se ptejme, odkud se ty prachy vzaly.

L. Novák 2.3.2020 9:11

Panu "Kavalírovi" duní v hlavě ještě poučky z komunistické "politické ekonomie".

"Krize z nadvýroby" je nesmysl, který stále dokola opakuje komunistická politická propaganda.

J. Kavalír 2.3.2020 7:51

Paní ekonomka evidentně nechápe podstatu problému. Tou je nerovnováha mezi nabídkou a koupěschopnou poptávkou. Proto se svět zadlužuje. Za vypůjčené peníze si kupujeme to, co jsme již včera vyrobili a na co nám nestačí náš příjem. Zaplatíme to v budoucnosti i s úroky a o to méně peněz nám zbyde na nákup toho, co dnes a zítra vyrobíme. Jenom díky zadlužování se tento systém již dávno nepropadl do obdobné krize z nadvýroby, jakou zažil již v 30. letech minulého století. "Vrtulníkové peníze" jsou jen pokusem, jak krizi oddálit. Už zde nejsou další "postkomunistické" státy, kam by bylo možné vyvézt přebytečné zboží na dluh.

I. Schlägel 2.3.2020 8:13

Podstatou problému je právě ta dlouhodobá snaha o regulaci nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou, až tento problém narostl do obludných rozměrů vyžadující obludná opatření v neprospěch daňového poplatníka. Standardní nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou je řešena přirozeně na jedné straně bankrotem firmy, která poskytuje něco, o co není zájem, případně zdražením zboží, o které je nadstandardní zájem. Vlády na to jdou jinak, nejlépe bankrotem celého státu na jedné straně a přídělovým systémem na straně druhé. Říká se tomu socialismus.

Š. Hašek 2.3.2020 8:37

Asi tak.

P. Lenc 2.3.2020 11:01

Naprosto přesné, ale Kavalírům zcela jistě nepochopitelné.

R. Langer 2.3.2020 11:33

Ano, to je přesný popis...

Š. Hašek 2.3.2020 8:41

Pane Kavalíre,

Vy evidentně nechápete podstatu problému. Tím problémem je udržet "růst (a klid)", a to skutečně za každou cenu! Malinko zjednodušeno.

Ale ve své poznámce uvádíte i pravdivá fakta o současném "letadle".

L. Novák 2.3.2020 9:07

Nechápete vy, pane "Kavalír". Svobodný tržní systém je samoregulační. Udržuje si rovnováhu množstvím přirozených záporných i kladných zpětných vazeb. Jakmile nějaký socialistický nedouk začne tyto přirozeně fungující vazby odstraňovat a ničit nesmyslnými reguacemi (které ve své ekonomické negramotnosti považuje za správné), musí pak "řešit" i důsledky toho, co napáchal. Což vede nakonec k záporným úrokovým sazbám, rozhazováním peněz, a samozřejmě i ke znehodnocování měny. Oni totiž politici socialismu ty "peníze z vrtulníku" nevyberou na daních od občanů, ale na dluh (viz mohutné zadlužování po převzetí moci vládami ČSSD u nás) a nebo si je rovnou natisknou. Současným dobrým příkladem budiž Venezuela po nájezdu komunistů s podporou Moskvy.

J. Vosicky 2.3.2020 13:47

Nestraste tady s hypotekami a dluhy.Ty uz jsou s nami od valky a porad se splaceji a vse funguje. Dokonce i valecna vyroba jela na dluh! Bez dluhu byste nebydlel a vase firma by neinvestovala. Krise ve 30.letech byla zpusobena zlatym standartem, ktery tisteni nekrytych penez vubec nepovoloval. Produktivita a HDP ale stoupalo a brzy bylo v obehu moc zbozi a malo penez. Dochazelo k tzv. deflaci, kdy kazdy jen cekal a nekupoval - Cekal na ceny jeste nizsi.

Z. Lapil 2.3.2020 17:53

To mi připadá dost jako nesmysl.

1/ Vzpomeňte, čím začala krize v r. 2008: přehnanými hypotékami

2/ Aniž bych předstíral nějaké hlubší znalosti, tak vím, že krize 30. let bouchla ze dne na den. Jasně, panika je sviňa, ale deflace mi přijde plíživější. Rozhodně si nemyslím, že by TAKOVÝ průšvih měl jednu příčinu.

Možná: dluh je prima polštář, ale příliš mnoho polštářů vás zavalí.

Určitě: mám-li dluhy, nemůžu se divit, když se ukáže, že jsem chudý.