25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Buďme rádi, že jsme součástí EU

Dnes se zdá, že je v Evropě koronavírová krize především krizí veřejného zdraví. Zítra to bude vážná hospodářská krize a již se to projevuje. V sázce jsou pracovní místa a živobytí milionů Evropanů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 6.4.2020 16:10

milý vole, už tím, že jsme do toho spolku vlezli jsme v průšvihu a za naše peníze - koronaviru zmar

F. Navrátil 6.4.2020 12:49

Evropská komise přichází s návrhem na společní investiční fond, na který by se země složily a bruselští byrokraté by peníze rozdělovali podle své úvahy. Pokud by se snad někdo cukal, pak se mu financování zastaví. Nejde o nic jiného, než tupé opakování oblíbeného formátu, který byl již použit při rozdělování kvót na islámské nelegály.

P. Brich 6.4.2020 18:18

A kdo se nebude chtít skládat, ten bude složen.

M. Krátký 6.4.2020 12:25

věštění z křišťálové koule - a Gréta vám to schválila ??????????

J. Vlček 6.4.2020 11:57

Pane Haňko, vzájemnou solidaritu již EU předvedla v plné kráse právě v současné koronavirové krizi. Zadržování zdravotnických a ochranných pomůcek byl jistě tím názorným příkladem solidarity těch, kteří se tou solidaritou nejvíce ohánějí.

Ve víře solidarity se proto také nerozpakovali coby velmoc, na kterémžto statutu si zakládají, požádat o pomoc při umístění svých pacientů, u svých bezvýznamných partnerů v EU, pro které nikdy nešetřili slovy kritiky, co se týkalo tzv. kvót a podobných nesmyslů.

Už vidím ty balíčky, neřku-li balíky ekonomických opatření, pro jednotlivé státy EU, které vymyslí štáb mudrců pod vedením moudré paní Lejnové, jimž koronavirus, jakoby naschvál, udělal tak nějak škrt přes jejich světoborné plány poroučet větru a dešti.

P. Brich 6.4.2020 18:16

Připomenu Vám jednu okřídlenou větu: Právě jste promeškal příležitost "Maul halten!"

J. Vlček 6.4.2020 18:50

Tu mějte pane Brichu na paměti, ať ji nikdy nepromeškáte. Ta okřídlená věta je šitá na vás.

Z. Lapil 6.4.2020 11:45

Autor evidentně vychází z toho, že EU má nějaké vlastní zdroje neboli zdroje, které nejsou zdroji jednotlivých států. Dovoluji si tvrdit naprostý opak: EU nejsou oni, EU jsme my.

I mně se jednou v životě stalo, že jsem se ze špatných vstupů dobral ke správným výsledkům, ale tohle vidím na daleko obvyklejší případ "houna dovnitř, houna ven".

M. Hoblík 6.4.2020 11:03

Další europitomec.

A. Reček 6.4.2020 11:53

No vy jste hlava soudruhu.

P. Kubáč 6.4.2020 11:02

Článek je hezký blábol - odstraníme ekonomickou krizi "novým přístupem". Pokud "nový přístup" náhodou není "starý přístup" - to jest rozhazování právě natištěných nekrytých peněz plnými hrstmi.

P. Lenc 6.4.2020 10:55

Jistě autore, především EU nezapome na "Zelený úděl", potom na utužení "evropské solidarity" v pojetí Německa a Francie, no a potom zůstanou nějaké ty drobné především pro ty, co moc nekafrají.Dobrá EU, rozpuštěná a vypuštěná...

J. Šrajer 6.4.2020 10:45

EU už nic nezachrání. Nemá na to. Euro je dnes napumpované kvantitativním uvolňováním, do oběhu vkládaných peněz. Situace se vyvine následovně: ECB natiskne balíky peněz. Itálie požádá o finanční injekci. Dostane ji. Po ní další země. Dojde ke kolapsu trhu s finančními deriváty a prudké hyperinflaci. Poté Deutche Bank natiskne novou marku, aby Němci nemuseli platit všem dluhy. Tak skončí euro. Buďme rádi, že máme ten maličký polštářek - korunu, který trošinku ztlumí úder. Evropa se změní.

J. Ptáček 6.4.2020 10:23

Nejsem zdaleka eurohujer, ale v porovnání s faktem být součástí čínské provincie nebo ruské gubernie je EU výhra v loterii. Nestojím o to být řadu let ve válce se sousední Ukrajinou, střílet po dopravních letadlech, není mně smutno po společných koupelnách, ani hajzlících. Ani po stakanu vodky napůl s cizím kumpánem. Středověké trhy se zavirovanými netopýry a dalšími zdechlinami, mě taky nelákají, stejně jako kanál Labe-Morava-Dunaj rozrývající půlku republiky. Zdraví škodlivých čínských dreků mám už také plné zuby. Ani estébácké hotelové děžurné k životu nepotřebuji. Hranice neutrality už dnes nectí ani neviditelný koronavirus (viz ctnostné Švýcarsko), natož pak po zuby ozbrojení žoldáci s bratrskou pomocí. Takže členství v EU je jenom levným výkupným za právo nevyužít shora popsané slasti a nežít ve středověku.

J. Vlček 6.4.2020 11:26

Pane Ptáčku, máte jistě pravdu do té míry, kdyby členství v EU ale zároveň nezahrnovalo dobrodružné zelené výmysly ve smyslu "gréténizmu", nebo být netečný, ba co dím, svojí politikou lidských práv přispívat k zaplavování Evropy přivandrovalci ze všech koutů světa, a k těmto krokům jako člen EU být nucen i přes odpor většiny obyvatel, kteří nechtějí měnit svůj způsob života, nebo jej přizpůsobovat náplavě přivandrovalců právě s těmito středověkými zvyklostmi.

V porovnání s tímto, je nám, i sem tam, nějaký ten stakan vodky bližší.

V. Petr 6.4.2020 11:53

ANO!

V. Kolman 6.4.2020 12:46

NE!

J. Ptáček 6.4.2020 12:53

Pane Vlčku, asi se budete divit, ale Váš příspěvek je mně hodně blízký. Nechtěné okupanty našich domovů, zpupné následovníky Mohameda a jeho nepřátelského synovce Aliho, plné zloby a nenávisti, nedospělou, ale všeznalou Grétu a další lahůdky cítím hodně podobně. Jenom ta rovnovážná ručička se, v mém případě, přece jen malinko vychyluje jiným směrem. Ale opravdu malinko.

P. Staronový 6.4.2020 13:10

Jediné 3 možnosti, EU, Rusko, Čína? Děkuji, nechci ani jednu.

H. Rybnická 6.4.2020 9:58

Vynikající rozbor. Zvláště pro závěr, pomyslná situace země, která je národním státem bez členství v EU. Ještě že si na takovou dobu moc dobře vzpomínám.

P. Staronový 6.4.2020 13:12

Jo. Jestli myslíte devadesátky, tak to byla nejlepší doba mého života.

EU začíná připomínat dobu před nimi.

J. Kanioková 6.4.2020 15:57

Přesně !

J. Novotny 6.4.2020 9:55

EU bude cpát peníze na obnovu do zelených kravin. Vezme to jako příležitost, jak pomoci planetě. Ale u nás nefouká a ani pořádně nesvítí, takže budeme mít smůlu a budeme se na tom celém podílet pouze jako sponzor.

B. Martinák 6.4.2020 8:56

Ten pán dokončil základní školu? Nebo utrpěl úraz hlavy?

F. Houžňák 6.4.2020 8:48

No, a jak tu celoevropskou solidaritu prokazuje třeba pan Haňka osobně?

J. Jirka 6.4.2020 8:33

Lidé s malým platem (přesto ale nežádající stát o pomoc), osoby samostatně výdělečně činné a malé a dnes už i střední podniky jsou pro socialisty největším nepřítelem, takže tihle všichni nemohou od socialistických vlád celé Evropy čekat nic jiného, než ještě větší házení klacků pod nohy.

P. Victorin 6.4.2020 8:09

Článek mi nepřipadá příliš chytrý. Je spíš o naivní víře než o "bruselské realitě".

J. Nevrkla 6.4.2020 7:03

Pomatený blábol pokračující ve stylu jen více Evropy. Zeď se blíží, prilozme ještě více pod kotel. Snad máme dost rozumu a takové šílence nebudeme poslouchat, jinak dopadneme tragicky. Teď je třeba odstranit to drahé a neuzitecne. První mě napadá bruselsky aparát, pak zredukovat neuzitecne složky státního aparatu, neuzitecne neziskovky, zbrojní výdaje proti fiktivnímu nepříteli. Daňové odvody se jistě dramaticky sníží, tomu by měly odpovídat výdaje, mzdy i důchody. Můžeme si to nepripoustet, emitovat nekryte peníze či se zadluzovat, ale výsledkem později nemůže snad být nic jiného než hyperinflace a vývoj jako třeba ve Venezuele. Nebo budeme věřit v ekonomické perpetum mobile? To je dětinské.

V. Petr 6.4.2020 12:00

Především je třeba skoncovat s nesmyslným "bojem proti zlému CO2," za > 72 miliard ročně, s veškerou zrůdnou sluníčkářskou ideologií a "nezávislým soudnictvím," umožňující blokování liniových staveb!

R. Vacek 6.4.2020 6:01

Co je to za nesmysl? Být v EU? Autor bude rychle vyléčen, až mu EU řekne, že musí snížit CO2 na 55%, stavět větrníky a do nafty lít metylester řepkového oleje. (místo metylesteru jsem použil přiléhavější výraz, ale místní cenzura příspěvek označila jako nežádoucí).