19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Budeme platit Španělům a Italům?

Jako čertík z krabičky vyskakuje občas v některých západoevropských zemích zavádění nepodmíněného příjmu tamějšími socialistickými vládami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 28.5.2020 19:32

Myslím, že bychom měli Španělům a Italům zaplatit "nějaké Švýcarsko".

Dost jsem si všiml, že to frčí v kavárnách kolem Říma..

V Praze zas frčí sekači rukou kolem rovníku. Jsem rodilý Pražák.

P. Brich 28.5.2020 18:15

To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují.

Tady ale nejde ani o půjčky, ale rovnou o dary. Mozkový trust EU po zkušenostech s Řeckem už rovnou rozdává. A aby Němci a Francouzi neměli důvod k pozvednutí obočí, solidárně se to přesune na ty, co jsou v tom naprosto nevinně.

Zkrátka korupce, resp. vytváření korupčního prostředí, je základní politický nástroj EU.

M. Matura 28.5.2020 19:39

Půjde možná o dary, ale s tím, že v "darovací smlouvě" se stanete ručitelem všech závazků dárce. A to se vyplatí :-(

R. Polášek 28.5.2020 17:04

Já bych ten nepodmíněný příjem tak jednoznačně nezatracoval. Ono totiž není pravda, že jen nepodmíněný příjem odrazuje lidi od hledání práce. Jakožto člověk s vysokoškolským technickým vzděláním a praxí jsem v době takzvaného" zoufalého nedostatku lidí" před třemi a více roky tady na severu Moravy marně sháněl práci. Více než tři roky jsem poslouchal ječení šmejdovských personalistů a manažerů, jak nemají lidi a jak je zoufale shánějí, které okamžitě utichlo, když jsem se přihlásil jako uchazeč o práci já ve svém věku 50+. A změnilo se to buď na úplné mlčení nebo na čisté zdržování a odrazování, abych u nich práci nechtěl. Nakonec jsem, abych i nadále mohl platit složenky, využil svého pořád uspokojivého zdravotního stavu a před více než dvěma lety nastoupil jak o strojírenský dělník.

A podle mně se ten trend bude rozšiřovat. Personalisté a manažeři budou čím dál víc lhát, že shánějí lidi, přitom ve skutečnosti shánějí hlavně tvárné mladé absolventy a jiné ne. Čím dál víc lidí bude chtít pracovat, bude shánět práci, ale pracovat nebudou moct, protože o ty lidi ti šmejdovští personalisté a manažeři nebudou mít zájem.

Jsou jen dvě možnosti, jak se v takovém prostředí vyhnout velkým sociálním nepokojům. Buďto stát firmy pořádně zkrouhne a přinutí je nabírat lidi podle vzdělání a dovedností, ne podle věku či jiných z hlediska zaměstnanosti nesmyslných kritérií. Nebo stát tyto lidi marně hledající práci uklidní právě tím nepodmíněným příjmem, ber peníze na něho kde ber. Právě v tom Španělsku a Itálii jsou už o hodně dál než u nás, protože kdo tam ve vyšším věku ztratí práci, jinou už nesežene a zůstane nezaměstnaný.

A oni to tam potřebují uklidnit.

P. Staronový 28.5.2020 18:04

Chápu, že jste se dostal do nepříjemné situace.

Ale jejím řešením NENÍ nějaké "státní zkrouhnutí", ani nepodmíněný příjem. Oboje je velmi snadno zneužitelné a značně snižuje výkonnost ekonomiky.

Španělsko i Itálie má takový systém, podobný vašemu "zkrouhnutí". Kdo je jednou do zaměstnání přijat, je prakticky nevyhoditelný (nebo hodně draho). Výsledek: Velká nezaměstnanost, hlavně mladých. To by vám asi jako staršímu člověku nevadilo, ale pro ekonomiku i politiku je to velmi škodlivé.

V. Braun 28.5.2020 18:08

Tak myslím, že v předchozím příspěvku se spíše jedná o rovné, chcete li nediskriminační, podmínky přijetí, a nikoli o ztížení výpovědí.

Rovný příjem je zajímavá myšlenka. Tedy pokud by to bylo takové "životní minimum" a nahradilo všechny ostatní dávky. Ale to těžko projde.

P. Brich 28.5.2020 18:23

Proč se zabývat vyplácením životního minima, i kdy na tom by se uživilo také pár lidí. Proč ne třeba bydlení nebo stravování či obojí pro všechny zdarma.

Jinak na peníze nalákáte kohokoliv. Na práci už to nebude tak snadné - viz uplatnění pro 50+.

R. Polášek 28.5.2020 18:56

Firmy mladé přijímají přednostně.

To až ty starší ignorují a bojkotují, protože personalisti a manažeři jsou vesměs mladého věku typu kindrmanažment a kapři si tak sami těžko vypustí svůj rybník.

J. Jurax 28.5.2020 21:49

Nevím, ale možná pod dojmem osobních zkušeností příliš zevšeobecňujete.

Já sháněl místo poprvé v padesáti, podruhé v pětapadesáti, když se mí chlebodárci dostali do potíží, resp. do likvidace. Poprvé jsem sehnal místo do šesti týdnů, podruhé do měsíce, podotýkám nikoliv v Praze. Ovšem byl jsem profesí programátor, software developer, což mi patrně situaci usnadnilo.

L. Novák 30.5.2020 0:05

Tak to pracujete v oboru, kde je nedostatek pracovníků trvalý. Takže situace nesrovnatelná... :-)

J. Jurax 30.5.2020 14:14

Ne tak docela.

Nicméně je fakt, že v posledním zaměstnání byli mí kolegové a kolegyně až na pár výjimek mladší než mí potomci.

Bylo zajímavé jim vyprávět o sálových počítačích se 64 kB vnitřní paměti se 7,25 MB výměnnými disky, jenž byly velké jak kolo od fábie a vkládaly se do zařízení zvící automatické pračky. Počítač jich měl až 8 ... :-)

J. Nevrkla 29.5.2020 1:18

Ano, tak to je.

J. Nevrkla 29.5.2020 1:17

Asi tak. Ale to přece není řešení, jenom to privodi o to větší kolaps a nenávist mezi národy.

L. Novák 28.5.2020 15:59

Včera mi volali telefonem kvůli průzkumu, jak by se měla provádět kampaň mezi občany na podporu přijetí EURa v Česku. Tak jsem si nebyl moc jistý, jestli si nějaká instituce nedělá z lidí srandu...

E. Pribijl 28.5.2020 15:42

Levicovým eurobolševickým pomatencům v Bruselu se opět podařilo potvrdit svoje přesvědčení. To již tvrdili soudruzi z mezinárodní komunistické internacionály = bohatým brát a chudým dávat. Vychází se z názoru že lidé jsou tupé ovce a každou blbost sežerou. Solidarita je pojem co se líbí ale každý si představuje něco jiného.

M. Mařák 28.5.2020 12:48

Já to pořád říkám, kde v tom ANO udělali chybu, že ta zatrolená chřipka, ten zdroj velkého pytle €-škváry, u nás není.

Co teď s tím?

V. Kain 28.5.2020 12:02

V čem se liší naše současná vláda od španělských či italských socialistů?Nerozhazuje? Neničí vědomě soukromý sektor?Tak jako si lidé v Itálii a ve Španělsku volili opakovaně ty,kteří je zadlužují,tak naprosto stejné je to doma.Korumpování voličů a zadlužování příštích generací je jejich parketa.Ti kteří si dneska žijí jako králové ten dluh který nasekali oni splácet nebudou.

P. Staronový 28.5.2020 12:56

Otázka míry ...

V Itálii, Španělsku, Řecku, ... déle a více.

M. Valenta 28.5.2020 13:10

Zapomínáte jako ostatně všichni, co si tak pochvalují relativně nízké zadlužení státu, že to numero italského dluhu mělo na růst ca 2 x delší dobu než to naše třicetileté, čímž nechci omlouvat italský sklon k zadlužování.

M. Matura 28.5.2020 13:18

Nechcete tím srovnáním snad říci, že u nás komunisti stát nezadlužovali? :-)

P. Staronový 28.5.2020 14:27

Finančně moc ne, v tom byli Poláci i Maďaři horší.

Technicky a morálně ovšem strašně moc.

M. Krátký 28.5.2020 14:49

dluhy celé RVHP vůči ČSSR nikdy nebyly splaceny v plné výši - hezký den

P. Staronový 28.5.2020 18:06

Ale jistě, ale ve srovnání s tím technickým a morálním zadlužení to byla mušička. A nešlo jen o RVHP, také kdejaký spřátelený levicový černoušek ...

P. Staronový 28.5.2020 14:26

Nepochvaluji si nic, zadlužení by mělo být ještě nižší, optimálně žádné.

A pokud už nějaké, tak investiční a ne prožírací.

Itálie (i Řecko) má problém s vybíráním daní, takže si to vynahrazovali inflací. To už jim € neumožňuje, takže jsou v podstatě v (_!_). To je ta otimální měnová zona, podle pana Mundella ....

L. Novák 28.5.2020 16:04

Itálie měla problémy se státními financemi už před desítkami let - viz inflací znehodnocená lira (národní měna) a přesto se stala členem EU...

P. Staronový 28.5.2020 18:08

Jistě. To znehodnocování bylo systematické a přijetí ryze politické. Dtto Řecko.

V. Kolman 28.5.2020 11:41

Každý svý - jako psi!!!

Podle rozhazovačné pseudologiky v článku naznačené bych mohl ve svých 20ti letech nezodpovědně kopulovat (i s vícero ženami) jako králík a mít 10-30 (a více :-) dětí se skálopevným přesvědčením, že se o tyto děti stát MUSÍ!!! postarat! Je to přece moje (i těch dětí) NEZADATELNÉ PRÁÁÁVO!!!

Logicky bych se ale napřed měl diskrétně těch ostatních zodpovědných občanů zeptat, jestli jsou ochotni mojí "rozsévačskou" nezodpovědnost financovat.

Jinak ovšem souhlasím s tím, co tu napsala paní Rybnická. Srovnávat POUZE CIFRY není nejlepší způsob, jak porovnat životní úroveň obyvatel v různých státech.

H. Rybnická 28.5.2020 19:20

Děkuji Vám a zdravím HR

J. Jurax 28.5.2020 21:36

Pouze čísla, tedy po Vašem cifry, jsou porovnatelná. Není-li čísel, vše se utopí v ideologizovaném žvanění.

Trošku problém je v tom, jak se ta čísla získají. Není-li jednotná metodika, vzniknou čísla navzájem neporovnatelná.

V. Kolman 28.5.2020 23:46

Tak to jo, ale měl jsem na mysli čísla versus t.zv. "spotřebitelský koš"