25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bude lépe...

Někdy mám pocit, že jsme ekonomikou blesků z čistého nebe. Možná si ještě vzpomenete na kauzu hromadných žalob proti bankám nebo pojišťovnám - přišly „z ničeho nic“. A teď nám z ničeho nic hrozí další vlna žalob.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 31.8.2020 8:10

Zásadní namitka: pro státní podnik Posta plati stejné zákony jako pro kterýkoliv jiný podnik. Je-li nezákonné platit mzdy podle místa pracoviště pošťákům, je to nezákonné i v případě soustružníků.

Pripominam: nějaký dost podobný problém byl s řidiči kamionů. Francouzi chtěli, aby se jejich mzda odvíjela od toho, kde zrovna ten den šoférují. Nebo tak nějak.

O. Uživatel 31.8.2020 8:16

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 31.8.2020 9:53

Jasně. Ale stavěli to na bázi stejné mzdy.

Stejně je srandovní, jak podobné nápady mají jaksi za samozřejmé, že se bude dorovnávat na mzdu vyšší.

V. Halašta 31.8.2020 5:59

Tenhle článek jde úplně mimo. Podstatou problémů, který tu je správně popsán z pohledu ekonoma, je znění § 110 zákoníku práce. V něm není trh práce vůbec reflektován. Jde o socialisticko Paroubkovský relikt,

Řešením tedy je zpřesnění zákona. Ovšem ve změně textu § 110 na konstatování, že mzda a plat mají respektovat trh.

J. Krásenský 31.8.2020 3:18

"Jediné, na co má každý nárok, je nabídnout mi obchod: Každý má právo mi jako zaměstnavateli nabídnout svou práci. A pokud se dohodneme na ceně práce, která bude nižší, než jakou hodnotu má pro mě nabídnutá práce, máme právo obchod uzavřít a podepsat pracovní kontrakt. Nic víc, nic míň. Jak prosté. Jak průzračné. Jak morální."

A když se nedohodnu s místními, přivezu si zaměstnance odjinud, třeba z Rumunska či Ukrajiny. Nebo rovnou přestěhuji své podnikání jinam - třeba do Číny, Indie... Svět je přeci globální vesnice. Mám na to přece právo, je to prosté a průzračné.

Každý se může zachovat jako já. Proč si propuštěná šička z textilky nezařídí živnosťák a nepodniká v oboru jako krejčová?! Že mi nemůže konkurovat, protože moje hromadná výroba za optimálních mzdových nákladů včetně cel a dopravy je levnější než její práce? No a?! Může se přeškolit. Jako každý, nebo může odejít do služeb...

Že není zaměstnanec a zaměstnavatel v rovné pozici? Že je zaměstnanec tlačený svými životními náklady? Ale jděte, vždyť tu byl do nedávna nedostatek pracovních sil. Že levných? Ty lidi měli vysoké nároky, tak jsme se nedohodli, vždyť tu práci zvládne i Bulhar.

Že nabízím práci za mzdu, která nepokryje místní životní náklady? No od čeho tu je záchranná sociální síť? Jsou přeci dávky na bydlení, topení, v sociální nouzi... Ať se o ně postará stát, nebo ať sníží své životní náklady.

Že lidé nechtějí kupovat moje výrobky? Že jsou pro ně příliš nákladné? No co, dotlačím stát, ať zařídí něco jako šrotovné. Nebo povinný výkup jako u "zelené" energie. Mne přeci stát nenechá padnout! Víte kolik já zaměstnávám lidí?!

---------------------------------------------------------------------------

Takto vypadá spirála smrti. Letadlo.

D. Krajíček 31.8.2020 8:25

R^

O. Uživatel 31.8.2020 8:31

Uživatel požádal o vymazání
J. Krásenský 31.8.2020 13:22

Jenže chudí chodí nakupovat oblečení do Lidlu, střední třída je ujeta na značkách, a horní šíje v salonech. Trh je nasycen a uchytit seuze jen zlomek procenta postižených. Na úpravách si nevydělá.

J. Jurax 31.8.2020 15:41

RvRv

M. Gajer 31.8.2020 2:01

Jdu si od autorky přečíst další blog. S tímhle na 100% souhlasím. R^

Škoda, že takto rozumně neuvažují všichni, kteří v tomto státě rozhodují.

V. Bartl 31.8.2020 7:04

já na tom nic moudrého nevidím. O čemže to vlastně pojednává? Pokud to panička vyvěšuje zadarmo, tak se jí divím. Takové nutkání, asi jako pan Macek. Řešení není.

J. Pankovic 31.8.2020 7:10

"Spravedlivě ", aby měli všichni stejně, se dá rozdělit jenom bída. Všem stejné montérky, jako v Číně!!:-)