16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Brexit

Před pár dny či spíše desítkami hodin byla zveřejněna výzkumná zpráva jedné české banky. Podle té zprávy brexit hrozí pro Českou republiku ztrátou 55 miliard nevytvořeného HDP a 40 tisíc pracovních míst. To vyděsí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 12.12.2018 10:25

A tak

přemýšlím, jak se to dělalo v té ekonomice a dovozech a vývozech před EU.Samozřejmně že i po tvrdém Brexitu se během krátkého času situace stabilizuje.Nemluvě o tom, že Británie nebude svázaná předpisy EU a bude moci vyvážet a nakupovat bez omezujících předpisů.A ten volný trh je obrovský.

M. Pivoda 11.12.2018 16:49

P. F. Drucker: Nejsem ekonom!

Otec moderního managementu P.F. Druker (zemřel v roce 2005 ve věku 95 let) poskytl ve věku 90. let rozhovor, ve kterém se ohradil, aby byl kdy označován za ekonoma (původem z Rakouska, Vídně, kde si mimochodem v roce 1914 vyslechl rozhovor svého otce s T. G. Masarykem).

Proč P. F. Drucker se nepovažoval za ekonoma? Ekonomika je otevřený systém, nikoliv uzavřený - jak mylně předpokládají ekonomové.

Tzn. že do chování ekonomického systému se promítají i jiné vlivy, než jen ryze ekonomické. A to také vysvětluje, proč je tak obtížné dělat předpovědi pro ekonomiku.

Čeští ekonomové (v čele s Václavem Klausem) poklekli před ČNB, aby tam společně vzývali Neviditelnou ruku trhu!

F. Kusák 11.12.2018 12:53

Já s autorem souhlasím,

mohu problém přiblížit pomocí teorií chaosu, nebo zákonů termodynamiky nebo motta: "ono to vždy nějak dopadne", a taky dopadne. Osobně bych spíše podporoval divoký Brexit, protože nikdo předem nemůže optimálně nastavit pravidla, protože je nedokáže ani předpovědět. Ta se postupně budou vytvářet, korigovat a upřesňovat.

Š. Hašek 11.12.2018 16:50

Re: Já s autorem souhlasím,

Ani bych zde nepoužil slovo divoký. Kde se bere ta touha, že jako i tečka nad i bude vošetřena??? Stejně nebude.

Ale mám rád pořádek v papírech. Bez brusele jich bude desetina.

A k čemu brusele pro dovoz whisky do Plzně a Plzničky na ostrov Eigg??? Nějak nekapíruju.

V. Lunák 11.12.2018 10:47

Vždy pobaví,

když někdo začne dokonale konkurenční vidění světa aplikovat na svět reálný. Jinak, chaos v tom smyslu, jak o něm píšete, je sice zcela nepredikovatelný dynamický proces, současně však beze zbytku deterministický. To je zřejmě tím důvodem, proč jeho aplikace na poli ekonomie nefungují.

K. Janyška 11.12.2018 9:13

Však on si trh poradí i bez vás, rozumprdové.

Od toho je spontánní... Dzp.

Z. Koutecký 11.12.2018 1:10

Klidně se vsadím,

pane Smrčko, že teď se žádný Brexit konat nebude. Po rozhodnutí Evropského soudu, že Spojené království může svůj návrh na vystoupení jednostranně stáhnout, a s ohledem na neschopnost Mayové (proto ji taky před časem na místo premiérky posadili) celou situaci zvládnout je, myslím, situace již docela jasná. Doma má minimální podporu, současný návrh dohody o vystoupení Mayové Dolní sněmovna nikdy neschválí a EK o žádné jiné jednat nebude.Musí UK v současné situaci, kdy na obzoru je ekonomické recese, za každou cenu udržet v EU. Je pro ekonomiku EU příliš důležitá.

V. Braun 11.12.2018 9:22

Re: Klidně se vsadím,

Osobně se domnívám, že Mayovou do premiérského křesla prosadili ne pro její neschopnost, ale proto, že ostatní uznali, že zvládnout rozumně Brexit je prakticky nemožné. Jen Mayová měla buď dostatek odvahy a odpovědnosti, nebo nedostatek představivosti, aby to místo chtěla. Poslouchal jsem včera její vystoupení v parlamentu, konkrétně tu chvilku, kde apelovala na parlament a oponenty jejího návrhu, a mluvila velmi rozumně.

Š. Hašek 11.12.2018 11:57

Re: Klidně se vsadím,

Jen mě zarazilo ......... "zvládnout rozumně Brexit je prakticky nemožné". A to proč?

Samozřejmě, že "teličkové a kalouskové" to považují za nemožné.

Mojí známí mi také furt vykládají, že "vyspat se v lese v lednu, pod celtou, jest přímo vědecky nemožné". No nic.

M. Prokop 11.12.2018 13:07

Re: Klidně se vsadím,

May má minimální podporu, ovšem setrvání v EU taky není moc populární (ani se nedivím).

Š. Hašek 11.12.2018 16:16

Re: Klidně se vsadím,

Myslím, že jste popsal hezky "britskou situaci v roce 1938", jak přes kopírák. Mnohé země mají chvíle, kdy nevědí, kam se vrtnout.

Myslím, že brusele rozhodne tak trochu za ně - stejně jako "Adolf posléze rozhodl tak nějak za ně". Ale to už padaly bomby.

Z. Koutecký 11.12.2018 17:44

Re: Klidně se vsadím,

No, pokud jde o porovnání s rokem 1938, pane Hašku, tak si myslím, že si Britové tehdy ani nyní především neuvědomili, nebo nechtěli uvědomit, že Němci už mají v tu dobu převážnou část kontinentální Evropy v hrsti. Tehdy vojensky, což předvedli, když si nejprve pojistili Rakousko a východ i jih Evropy a v roce 1940 za tři měsíce stáli i na západě na břehu kanálu La Manche. Nyní ekonomicky, což v plné šíři předvedou pokud "integrují" Evropu do jednoho státu pod svým vedením. Počítám však, že nakonec nyní, podobně jako tehdy, své síly a možnosti přecení a nakonec to všechno skončí nějakou katastrofou, tentokrát snad "jen" imigrantskou nebo ekonomickou, ovšem nejen jejich.